Travel AdvisorTravel Advisor

Varaždin i okolica ugostili su turističke novinare HND-a

Autor: Lidija Komes

Što su doznali i u čemu uživali novinari HND-a na svom studijskom putovanju u Varaždinu i okolici

Članovi Zbora novinara za turizam Hrvatskog novinarskog društva za svoju su prvu ovogodišnju destinaciju odabrali Varaždin. I nisu pogriješili! 

Prvo putovanje, ali i prvi pravi zimski ugođaj ove donedavno tople zime. Romantičan, snijegom ogrnuti Varaždin u kojem je puhao ledeni vjetar, no dočekao nas je srdačan i topli prijem u slavnoj staroj palači Varaždinske županije i njezinog sjedišta – grada Varaždina koji je od 1767. do 1776. godine, u vrijeme carice Marije Terezije, bio glavni grad tadašnje Hrvatske. Kada je te nesretne 1776. veliki požar uništio dvije trećine grada, vlast je preseljena u Zagreb. Ne treba zaboraviti ni to da je Varaždinska županija najstarija hrvatska županija. Spominje se još 1181. godine u Povelji hrvatsko-ugarskog kralja Bele III.

Dvokatna dobrodržeća palača, stara 250 godina, smještena u samom središtu grada na Franjevačkom trgu broj 7, građena je u razdoblju od 1770. do 1772. godine po nalogu carice Marije Terezije, a sagradio ju je znameniti zidarski majstor Jacobus Erber, i opet  jasno, prema nacrtima iz Beča. U njoj su zasjedali Sabor i Bansko vijeće, a kako tada, tako i sada – stolovao župan.

A sadašnji župan Anđelko Stričak i njegovi suradnici ističu sve prednosti svoje županije okružene dragim susjedama: s juga Zagrebačkom (manjim dijelom) i većim dijelom Krapinsko–zagorskom županijom, s istoka Koprivničko–križevačkom, sa sjevera Međimurskom, a svojim zapadnim bokom protegnula se i sljubila s dobrim dijelom istočnog boka Slovenije. Svojih 1300 kilometara kvadratnih površine, uglavnom plodnih polja i oranica, zaokružila je rijekom Dravom i Macejskim pobrđem, brežuljkastim područjem Kalničkog gorja, tu je i planina Ivanščica čiji istoimeni vrh dostiže 1059 metara nadmorske visine (Sljeme na Zagrebačkoj gori iznad hrvatske metropole malo je niže – 1035 metara).

Uz sve pohvale svojoj županiji župan Stričak “pretpremijerno” nam je odao malu tajnu predstavljajući novu publikaciju o mogućem proglašenju parka prirode u ovom dijelu Hrvatske: Ivanščica, Strahinjščica, Maceljska gora, Ravna gora – Park prirode na mjestu susreta Alpa, Dinarida i Panonskog mora?”

Gotovo idealan geografski položaj Varaždina

Varaždin kao županijsko administrativno središte udaljen je manje od 50 kilometara od granica Republike Austrije i Republike Mađarske. Gotovo idealan položaj ne samo za dobrobit poljoprivrede (Vidovečko zelje, Vidovečki gibanik-težački kolač, Varaždinsko bučino ulje), već i za očuvanje prirode. Čak 26 zaštićenih područja prirode i 19 područja ekološke mreže Natura 2000.

Gaveznica, ugasli vulkan Kamenog vrha kraj Lepoglave, jedini sačuvani fosilni vulkan kao i jedino nalazište poludragog kamena ahata u Hrvatskoj. U Varaždinskim toplicama izdašan, nepresušan izvor termalne vode, najstarije termalne toplice u Hrvatskoj, još od rimskih vremena o čemu svjedoče iskopine termalnog kupališta iz doba rimskog cara Konstatntina Velikog iz 2. stoljeća. Voda temperature 58 stupnjeva Celzijusa izvire iz dubine od 1800 metara. To je samo dio prirodnih znamenitosti ove županije kao stvorene za zdrav život i cjelogodišnji turizam.

Kada je riječ o kulturi, upravo je u Lepoglavi podno Ivanščice, osnovana prva svjetovna gimnazija i prvo sveučilište u Hrvatskoj s pravom dodjeljivanja akademskih titula. Tu kolijevku znanosti i umjetnosti prvi su nježno zaljuljali pavlini, bijeli fratri, još 1400. godine. Unijeli su oni u ovo područje i čudesnu čipku, zahvaljujući čijoj ljepoti Lepoglavska čipka osvaja odličja na svjetskim izložbama. Uvrštena je uz Pašku i Hvarsku čipku na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Da ne spominjemo već dobro poznati Špancirfest u Varaždinu, Varaždinske barokne večeri, Park Ivana Pavla II, Muzej anđela, novouređene sportske objekte… Za samo jedan dan studijskog putovanja i previše doživljaja.

Održana je izborna skupština Zbora turističkih novinara HND-a

A trebalo je održati u tom ugodnom okruženju i izbornu skupštinu Zbora turističkih novinara HND-a, što je nazočnim kolegicama i kolegama bio zaista lak zadatak. Budući da prema Statutu HND-a treći uzastopni mandat nije dozvoljen, nakon dva mandata po četiri godine uspješnog vođenja zbora, svojim je kolegama na punih osam godina suradnje srdačno zahvalila dosadašnja predsjednica Karin Mimica. Javnim glasanjem za novu je predsjednicu izabrana novinarka Hrvatske radiotelevizije Mirjana Žugec Pavičić, a za njezinu dopredsjednicu novinarka Marija Barić iz Varaždina, glavna urednica portala HIA. Objema iskrene čestitke!

U općini Vidovec, u Domitrovcu, plodnom Varaždinskom polju nedaleko Varaždina, posjetili smo čuvare izvornog sjemena varaždinskog zelja – OPG  obitelji Cafuk. Cijelu svoju općinu domaćini nazivaju Europskom prijestolnicom zelja” i to s razlogom. Kažu da Vidovec ima zelje kakvo nema nitko drugi. Ono je naš znamen na kojemu stoljećima gradimo svoj identitet poštujući iskustvo i vrijednosti koje su na njemu stvorili naši preci! I Europska unija Varaždinskom je zelju priznala vrhunsku kvalitetu i zaštitila njegovu izvornost. Vidovčani tvrde da je u zelju vidovečka prošlost, sadašnjost i budućnost. Vjernost su mu potvrdili ucrtavanjem te “čvrste zelene glave, ukusnih, savitljivih, tankih, gotovo prozirnih listova” u grb svoje općine.

U čast zelju svake godine organiziraju Zeljarijadu – višednevnu turističku, kulturnu i gospodarsku manifestaciju za koju po receptu proslavljenog kuhara Damira Crlenog pripremaju megasarmu dugačku kilometar i pol (900 velikih glavica zelja, jasno vidovečkog, 300 kg junećeg, 400 kg svinjskog mesa, 45 kg mesnate slanine, 65 kg sušenih rebara, još 65 kg sušenih kobasa, 100 kg riže i sve dalje, nećemo vam baš sve odati. Da, i 700 komada domaćih jaja.).

Podaci o povijesti zelja kažu da su u staroj Grčkoj zelje upotrebljavali i kao lijek. Rimljani su bili uvjereni da njegova čudesna svojstva liječe impotenciju i neplodnost. Također, pouzdano se zna da je znameniti moreplovac James Cook na svoje višemjesečne plovidbe oceanom ukrcavao tone kiselog kupusa koji je svakodnevno bio na mornarskom jelovniku. Tako su izbjegli skorburt, bolest od koje zbog nedostatka C vitamina ispadaju zubi.

Uspon do izletišta Zlatne Gorice

I na kraju, u smiraj dana, Zbor vrijednih turističkih novinara HND-a penje se na Varaždinski breg, u izletište Zlatne Gorice okruženo vinogradima. Vani snijeg, a vatrica u kaminu, ugodno osoblje. Želite li Zlatnu platu – svinjski lungić u umaku vrganja, šunke i crnog vina, ramstek na žaru, pileća prsa punjena camembertom, prženi krumpir, povrće sa žara i heljdinu kašu s gljivama? Ili samo hladni tanjur s dimljenim buncekom, suhim kobasicama, hrenom? Možda vruću i slasnu krem juhu od bundeve sa stiranim bučinim košticama? Ipak vam se jedu domaći široki rezanci s vrganjima i piletinom?

Da sve teče lakše – birajte Pjenušac Zlatne gorice, vina Sauvignon ili Rose, možda Merlot? A za desert kukuruznu zlevku u umaku od šumskog voća.

Kažu da se svaki gost koji je jednom iskusio čari ovog izletišta rado vraća u Zlatne gorice. Je li to zaista istina? Najbolje da se uvjerite sami.

Autor naslovne fotografije: © Vlado Šestan from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articlePredivnih 11 dana u Napulju
Next articleNew York: Nastavak naše avanture u centru svijeta