Varaždinske Toplice: “Mali biser velikog sjaja”

Autor članka:
Podijeli:

Posjetite Varaždinske Toplice kako biste se uvjerili u ljepote ovog prekrasnog gradića

Posebnost svake turističke destinacije je upravo u tome da je ona prožeta različitim turističkim aktivnostima koje bi trebale uvelike povezivati ljude i sjediniti različite kulture. Varaždinske Toplice, smještene na sjeveroistočnom rubu Hrvatskog zagorja, svoj položaj, ime i temeljnu djelatnost dobile su po izvoru ljekovite termalne vode. Kao izrazito pozitivne strane navode se dobra prometna povezanost, blizina autoceste, gradova Varaždina i Ludbrega te dvorca Trakošćana poznatog po povijesnim tradicijskim sadržajima.

Varaždinske Toplice

Najstarije su termalne toplice u Hrvatskoj te su uvelike poznate i značajne u zdravstvenom kontekstu. U samom središtu čuvaju jedan od najznačajnijih kontinentalnih arheoloških kompleksa. Varaždinske Toplice su svoj izvoran naziv dobile po staropanonskom plemenu Jasima (Jas znači posjednik vrućeg vrela ili Topličan) koji su im nadjenuli ime Aqua Iasae. Doba Rimljana bilo je i zlatno doba Varaždinskih Toplica, a u njima su se liječili pripadnici rimskih legija. Termalna voda u srednjem je vijeku korištena u higijenske, rekreativne i lječilišne svrhe. Voda ovdje izvire iz dubine od gotovo 1800 metara, a temperatura na izvorištu je 58 °C i traje približno 20 tisuća godina.

Rimske iskopine
Rimske iskopine

Tijekom povijesti Varaždinske Toplice susretale su se s brojnim neugodnostima

Tijekom 4. stoljeća, kulturni i umjetnički razvoj Varaždinskih Toplica prekinut je zbog provala barbara. U 17. stoljeću Toplice su dva puta uništili požari, a 1779. godine, nakon požara, Kaptol je izgradio novo kameno kupalište nazvano “Konstantinova kupelj”. Doba modernog lječilišta započinje 01. svibnja 1820. godine, a ujedno se razvio i moderni zdravstveni turizam Varaždinskih Toplica. Svakodnevno su se održavali balovi i priredbe te su Varaždinske Toplice i u tadašnje doba bile među uglednijim srednjoeuropskim lječilištima. Početkom Prvog svjetskog rata dio kupališnih zgrada pretvoren je u vojnu bolnicu i tako je započela rehabilitacija osoba s invaliditetom. Rimljani su posebice gajili kult zdravlja, kult zdravog i lijepog tijela, a osobito su bili ovisni o termalnoj mineralnoj vodi, odnosno o rimskim termama.

Najpoznatiji nalaz s arheološkog nalazišta u Varaždinskim Toplicama je skulptura Minerve – božice zdravlja – koja se ujedno i smatra simbolom Varaždinskih Toplica, poznata kao simbol ratnika i medicine, idealno božanstvo toplica.

Skulptura božice Minerve
Skulptura božice Minerve

Kao što je već spomenuto, Varaždinske Toplice su poznato zdravstveno središte te se posebno ističe zdravstveni kompleks, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju. Ovaj je kompleks najveća rehabilitacijska ustanova u Republici Hrvatskoj. U samom sklopu bolnice nalaze se i termalni bazeni u kojima se koristi isključivo termalna voda u medicinske svrhe, odnosno prilikom hidroterapije. Dokaz da će Specijalna bolnica Varaždinske Toplice postati još kompleksniji objekt je i otvaranje Spinalnog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice
Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice
Spinalni centar
Spinalni centar

Posebno veliki značaj u unaprjeđenju turističke ponude Varaždinskih Toplica zauzima Bernarda

Radi se o poduzeću koje unazad nekoliko godina sve više ulaže u turistički segment. Jedna od posebnosti i atraktivnosti njihove ponude je priprema pizze s termalnom vodom. Ovo je prava lokacija za ljubitelje mirnog krajolika i isprobavanja novih stvari. Posebnost termalne pizze može se zahvaliti tijestu koje dižu, odnosno fermentiraju od 72 do 96 sati. Također, jedna od posebnosti je krušna peć koju su im ugradili majstori iz Napulja, dok većinu sastojaka koje koriste uzgajaju sami ili nabavljaju od malih lokalnih proizvođača, a ostatak dolazi iz Italije.

Pizzeria Bernarda

Priprema pizze s termalnom vodom u pizzeriji Bernarda
Priprema pizze s termalnom vodom u pizzeriji Bernarda

Nakon što kušate ovaj definitivno već sada poznati toplički specijalitet sljedeća točka dnevnog reda svakako bi Vam trebala biti poznata toplička kupališna torta. Ovaj jedinstveni spoj čokolade, oraha, jaja, šećera, crne kave te tajnog sastojka autentičan je proizvod i jestivi suvenir, a servirao se u zlatno doba Varaždinskih Toplica u poslijepodnevnim satima uz pjenušac. Topličku kupališnu tortu možete kušati u restoranu Dijana (Minerva), kafiću Lovrina kupelj na središnjem gradskom trgu te u restoranu Bernarda.

Toplička kupališna torta

Toplička kupališna torta
Toplička kupališna torta

Koliko se zapravo ulaže u napredak Varaždinskih Toplica dokazuju i riječi poduzetnice Bernarde Cecelje

“Dugi niz godina, iz raznih razloga, Toplice se nisu mogle razvijati. Kao poduzetnica sam našla snage i mogućnosti da se nešto promijeni. Ruševne kuće u privatnom vlasništvu Grad nije mogao sam urediti pa sam ja preuzela da napravim luksuzni zdravstveni termalni centar, u suradnji s Gradom, bolnicom i Županijom. Cilj je da se vrati nekadašnji sjaj Varaždinskih Toplica i da ponovo dolaze brojni turisti, ne samo iz Hrvatske, već i iz cijele Europe.”

U novije doba, uz postojeće hotelske kapacitete, sve više do izražaja dolaze kuće za odmor s pričom. Varaždinske Toplice tako postaju lider u ponudi kuća za odmor. S obzirom na sve veći postotak posjećenosti ovog malog gradića predivnog šarma ni ne začuđuje porast potražnje za privatnim odmorištima. Tako su “Kuća za odmor Mateja”, “Apartmani Dajčić”, “Villa Marijana” te “Old Chestnut Vacation Home” samo neki od poznatih smještaja idealni tijekom boravka u Varaždinskim Toplicama.

Kuća za odmor
Kuća za odmor

Za pustolove i ljubitelje prirode idealne su brojne šetnice, biciklističke staze te toplički park s predivnim pogledom na ostatak grada. Kao idealne rute ističu se četiri staze. Staza Tragovima prošlosti gdje ćete imati priliku obići ostatke nekadašnjeg termalnog kupališta, Lječilišni park, ostatke kurije Kukuljević Sakcinski te moći isprobati različite specijalitete u “Đurinoj Hiži”.

Veliki ljubitelji istraživanja uživat će na alternativnoj ruti koja će vas dovesti do ugostiteljskog objekta Vila Toplissa gdje ćete uživati u specijalitetima, a vila uključuje i smještajne kapacitete.

Sljedeća je staza Kestenove avanture koja započinje u Ulici bana Josipa Jelačića, dok se šetnja nastavlja makadamskim puteljkom. Ovom stazom stići ćete u mjesto Selnica s kojeg se pruža izuzetno neprocjenjiv pogled na čitav grad i prekrasan krajolik. Jedna od šetnica je izletište Tri jablana. Krenut ćete iz samog centra Varaždinskih Toplica te nastaviti preko mosta u smjeru sela Škarnik kako biste razgledali etno kuću staru preko 100 godina. Nakon obilaska se vraćate u smjeru Varaždinskih Toplica i nastavljate prema selu Pišćanovec i Tri jablana, izletištu koje je i dobilo naziv prema tri visoka jablana.

Četvrta ruta je Slatki put, šetnica i biciklistička staza do koje ćete stići na izlasku iz Varaždinskih Toplica. Krenite u smjeru grada Varaždina i skrenite desno u malo mjesto Martinkovec. Ovdje ćete uživati i u prirodnim ljepotama te imati prilike kušati pitka toplička vina vinarije Najman.

Od posebnog značaja za Varaždinske Toplice je festival “Aquafest” koji se održava svake godine prvog vikenda u lipnju. Tako će se ove godine rimska idila na ulicama grada odvijati od 02. do 04. lipnja. Tim festivalom najstarije termalne toplice u Republici Hrvatskoj oživljavaju svoju bogatu antičku povijest, a termalni izvori i jedinstvene rimske terme, zaštitni su znak Varaždinskih Toplica. Ako posjetite ovaj festival, neće nedostajati inovativnosti, gastronomskih delicija ni rimskog duha.

Aquafest

Prikaz festivala „Aquafest“
Prikaz festivala “Aquafest”

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave