Travel AdvisorTravel Advisor

Vatra guta parišku katedralu Notre Dame

Jedan od najprepoznatljivijih simbola francuske prijestolnice, parišku katedralu Notre Dame prije nekoliko sati zahvatio je požar.

Požar se povezuje s građevinskim radovima koji su u tijeku, a kako javljaju svjetski mediji situacija je vrlo ozbiljna. Vatrom je zahvaćena gotovo cijela katedrala, a zvonik se prije nekoliko minuta potpuno urušio. Francuska televizija France24 javlja kako se urušio i krov. Još nije poznat točan uzrok požara. Zasad nema informacija o ozlijeđenima.

BBC prenosi izjavu glasnogovornika crkve Notre Dame, koji je šokiran rekao kako sve gori , te da od katedrale ništa neće ostati.

Katolička crkva prošle je godine Francuskoj uputila apel za spašavanje 850 godina stare katedrale koja je trebala obnovu. Čini se da će sada kada su radovi u tijeku, biti potpuno uništena požarom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je  planirano obraćanje naciji zbog užasnog požara.

Vatrogasci na sve načine pokušavaju zaustaviti vatrenu stihiju, a područje oko crkve je evakuirano. Gradonačelnica Pariza požar opisuje stravičnim i građane moli da zbog vlastite sigurnosti poštuju ograde koji su postavili vatrogasci.

Društvene mreže preplavljene su fotografijama i snimkama velikog požara koji nemilosrdno guta ovu staru ljepoticu i remek djelo gotike.

Gradnja ovog gotičkog remek djela počela je 1163. godine za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja, a završena je 1345. godine. Od tada je crkva jedan od najprepoznatljivijih simbola Pariza i neizostavno mjesto obilaska prilikom posjeta gradu. Oko 13 milijuna turista posjeti Notre Dame svake godine.

Travel Advisor – putovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

5 najposjećenijih zemalja na svijetu

13 najsigurnijih, najpovoljnijih i najčistijih zemalja

Donosimo odgovore na pitanja koja putnici najčešće postavljaju

Previous articleAutom po Sjevernom Cipru
Next article8 dana Gruzije i Armenije