Travel AdvisorTravel Advisor

Uskoro se može u Veliku Britaniju bez karantene iz 75 zemalja, među kojima je i Hrvatska

Kontroverzni plan Britanske vlade omogućava turistima da slobodno putuju u Veliku Britaniju bez mjera karantene koje su do sada bile aktivne. Zbog ovoga, u potpunosti se odbacuje ideja “zračnih koridora” za 75 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Popis tih zemalja će se vjerojatno proširivati, ali za sada uključuju sve EU države, britanske teritorije, Tursku, Tajland, Australiju, Novi Zeland te druge zemlje.

Za svih 75 je presuđeno da imaju jako nizak rizik od zaraze zbog male stope relativne (po glavi stanovnika) zaraze. Upravo iz ovog razloga je Hrvatska nedavno dodana na popis najsigurnijih zemalja za putovanja koju je složila Britanska vlada.

Za ove zemlje će potpuno ukidanje mjera zabrane vrijediti od ponedjeljka, 6.7., tako da se više neće morati ići u karantenu prilikom dolaska. Što je u potpunosti drugačije od zemalja poput Australije i Novog Zelanda koje su odlučile ostaviti mjere restrikcije do kraja 2020.

Grčka, koja se smatra “zelenom” državom po riziku, je zaustavila sve letove iz UK do 15.7. zbog velikog broja zaraženih u Velikoj Britaniji.

SAD, Rusija i Brazil su po tom popisu “crvene” države, gdje će se ne esencijalno putovanje i dalje “kažnjavati” karantenom.

Ova vijest je preplavila turističku industriju jer je većina stručnjaka (vjerojatno validno) smatrala da su zračni koridori izrazito glupa ideja.

Paul Charles, glasnogovornik Quash Quarantine grupe u kojem se nalazi preko 500 poduzeća, je rekao: “Govorili smo cijelo vrijeme da su zračni koridori neizvediva ideja u Europi jer ne možeš spriječiti ljude da putuju u EU ili Schengen.”

Švedska, koja je prva po broju zaraženih s 60 slučajeva na 100.000 stanovnika, će se vjerojatno svrstati u “crvenu” dok će Portugal sa stopom od 20 na 100.000 također vjerojatno biti isključen radi novih zaraza oko Lisbona.

Stopa Velike Britanije od 8.5 po 100.00 stanovnika ih stavlja na deveto mjesto iza Luksemburga, Srbije, Ukrajine, Rumunjske, Češke i Hrvatske. Međutim, Hrvatska se i dalje našla na popisu, kao i Turska koja ima stopu od 9.7.

Države koje imaju manje stope zaraze uključuju Francusku, Španjolsku, Italiju, Austriju, Grčku, Švicarsku, Belgiju, Irsku, Island, Poljsku, Maltu, Cipar, Nizozemsku, Dansku, Norvešku, Finsku, Sloveniju, Slovačku i Njemačku koje će sve biti na popisu.

 

Previous articleAzori – otočje na pola puta do Amerike
Next articleNakon ulaska u Sloveniju – karantena?