Venecija uvodi ograničenja kako bi poboljšala život lokalnog stanovništva

Autor članka:
Podijeli:

Venecija je najavila nova ograničenja i to po pitanju veličine turističkih grupa što predstavlja njihov najnoviji potez s ciljem smanjenja pritiska masovnog turizma na slavni grad na kanalu. Počevši od lipnja, grupe će biti ograničene na 25 osoba ili otprilike polovicu kapaciteta turističkog autobusa. Korištenje megafona, “koji mogu stvoriti pomutnju i smetnje”, također će biti zabranjeno, stoji u priopćenju grada.

Gradska dužnosnica zadužena za sigurnost, Elisabetta Pesce, rekla je da su politike usmjerene na poboljšanje kretanja grupa kroz povijesno središte Venecije, kao i vrlo posjećene otoke Murano, Burano i Torcello. Također, cilj im je učiniti život boljim za one koji žive i rade u gradu.

Mjere još treba pregledati gradsko vijeće, no ako budu odobrene, stupaju na snagu 1. lipnja.

Kako Venecija inače rješava gužve?

Gužva u Veneciji
© Levi van Leeuwen from Unsplash

Grad je ranije najavio da planira testirati novu naknadu za jednodnevni izlet. Naknada od 5 eura po osobi primjenjivat će se tijekom 29 dana u vrijeme najvećeg turističkog prometa – to podrazumijeva razdoblje između travnja i sredine srpnja, uključujući većinu vikenda. Ovaj potez namijenjen je reguliranju gužvi, poticanju duljih posjeta i poboljšanju kvalitete života stanovnika Venecije.

UN-ova agencija za kulturu već je dva puta navela utjecaj turizma na krhki grad u laguni kao glavni razlog zašto razmatraju stavljanje Venecije na UNESCO-v popis svjetske baštine u opasnosti. Grad je ovo prvi put izbjegao tako što je ograničio dolaske velikih kruzera kroz kanal Giudecca te ponovno u rujnu kada je najavio uvođenje naknade za jednodnevni izlet, koja je bila odgođena zbog pada turizma tijekom pandemije COVID-19.

Brod u Veneciji
© Alen Rojnic from Unsplash

Autor naslovne fotografije: © Henrique Ferreira from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave