Vikend u Sloveniji: Od rock’n’roll hrane do pjenušca

Autor članka:
Podijeli:

Susjedna Slovenija ima super mjesta za uživanje i odmor, a sada kad nema granica još je ljepše putovati k našim susjedima. Bila sam tamo nedavno tri dana, prošli smo razna divna mjesta u kojima se da provesti i više vremena. No, za jedan produženi vikend u Sloveniji, predlažem odabrati neka od njih – tu su restorani, muzeji, pjenušci, znamenitosti i naravno, hoteli.

Vikend u Sloveniji počinje dobrom kavom

HI KO FI u Mariboru mjesto je za ljubitelje super kave, za one koji znaju uživati u njoj, ali i okusiti posebne okuse te razno spravljene napitke.

Kafić ima i vrt, tu se uživa u prirodi, super kavi i klasičnom retro ugođaju.

Najstarija loza na svijetu – Kuća Stare trte

U staroj mariborskoj gradskoj jezgri na Lentu, ispred Kuće Stare trte nalazi se više od 450 godina stara loza. Čak je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda – kao najstarija loza na svijetu koja još uvijek daje plemenite plodove. Posađena je krajem srednjeg vijeka, kada su Maribor opsjedali Turci. Opstala je usprkos žestokim borbama koje su se oko nje vodile, jer je Kuća Stare trte nekoć bila dio gradskih zidina. Vikend u Sloveniji idealna je prilika da upoznate jednu takvu veličanstvenu starinu.

Ni požari kasnog srednjeg vijeka, ni trsova uš koja je pokosila većinu ostalih trsova, ni saveznička bombardiranja grada nisu je uništili. Ona je i dalje tamo, postojana i zaštićena na razne načine. Danas su njezini potomci diljem svijeta, na svim kontinentima.

Le Vino

U gourmet Vinoteci LeVino imaju veliki izbor vina, od čak 70 vrsta domaćih varijanti, a prostor je vrlo romantičan, preslatko uređen. Kao ugrađen u zgradu, no ima unutarnji mali atrij kroz koji se vidi – nebo.

Restoran MAK, chef David Vračko

Uz rock, veselu atmosferu, neobičnu hranu i neočekivane spojeve okusa, nije čudo da je MAK jedan od najfora restorana u Sloveniji.

Chef David Vračko je majstor za inovativnost hrane, ima super iznenađenja u pripremi, ali i obradi hrane, a tu je i ta rokerska atmosfera koja oduševljava. Popularan je kao lik kojemu je zabavno upoznavati goste i bacati fore s njima, ovo je definitivno više od restorana.

Puklavec Family Wines, Ormož

Vinska priča obitelji Puklavec je započela 1934. godine, kada je Martin Puklavec odlučio proizvesti najbolja vina. Danas je to obiteljski biznis, jedan od najuspješnijih na tom području. Vina obitelji Puklavec stvaraju se u srcu vinskih položaja Ljutomer-Ormož u regiji Podravje, u sjeveroistočnom dijelu Slovenije.

Ovi položaji posjeduju idealne mikroklimatske uvjete za uzgoj vinove loze. Rezultat su elegantna vina stvorena s pozornošću za detalje, divno izbalansirana i izražajna kao i krajobraz vinograda. Njihova žuta linija je najpopularnija, ima je i kod nas.

Dvorac Jeruzalem

Smješten usred Ljutomersko-Ormoških gora, ovo divno okruženje mnogi zovu – slovenskom Toskanom.

Krajolik je predivan, romantičan, terasasti vinogradi i vijugave ceste vode do mjesta na kojem se uzdiže moćna palača. Klopa je domaća, vina kvalitetna, tu se često održavaju vjenčanja.

Bioterme, Mala Nedjelja

Hotel i glamping bungalovi i šatori dio su jedne od najljepših smještaja u Sloveniji. Smještene pored velike šume i jezera, ove terme su posebne po prirodnom okruženju.

Vrlo su popularni tijekom čitave godine jer je atmosfera jednostavna, za sve one koji uživaju osjećati se kao dio prirode, a opet imati sve prednosti konfora.

Vulkanija, Goričko

Avanturistički park otkriva detalje iz burne prošlosti – u Gradu (dvorcu) na Goričkom je prije 3 milijuna godina eruptirao posljednji vulkan na području današnje Slovenije.

Pa su ga odlučili probuditi – otvorena je Vulkanija, gdje ćete ga ne samo upoznati, već i doslovno doživjeti njegovu erupciju. Ujedno ćete saznati puno zanimljivih činjenica o vulkanima i geološkim značajkama našeg planeta, a posebno Goričkog.

Murska Sobota za vikend u Sloveniji

Secesijski dekorativni elementi i modernistička arhitektura slavnog arhitekta Ferija Novaka karakteristike su ovog simpatičnog urbanog središta. Lokalni dućani nude prekmurske delicije te vrhunska vina. Tu je i prava povijesna poslastica – gradski park jedan je od najljepše očuvanih parkova dvoraca u Sloveniji i prostire se na površini od devet i pol hektara.

U njemu se, uz dvjestoljetne hrastove, nalazi i renesansni ljetnikovac u kojemu je smješten i Informativno-kulturni klub mladih. Tijekom toplih mjeseci park oživi mnoštvom društvenih događanja.

Nedaleko je i središnji evangelistički kompleks s crkvom u neogotičkom stilu – u slovenskoj protestantskoj prijestolnici nalazi se u parkovnoj osi Avenije Martina Luthera te je povezan s dvorcem kroz Trubarjev drevored u gradskom parku.

Čuda krije i pomurski muzej Murska Sobota – tu je stalni postav o povijesti Pomurja od antičkih vremena do danas, za koji je 1999. godine dobio prestižnu nagradu Europskog muzejskog foruma. Smješten je u impresivnom dvorcu usred gradskog parka.

Posjetili smo i cool bar Bunker, uređen u steam punk stilu, atmosfera je pomalo postapokaliptična i fora, a imaju i najveći izbor piva u gradu. Top mjesto za izlazak i odmor od kulture. Imaju i klopu, popularni su im gurmanski hamburgeri.

Ručali smo u restoranu Zvezda – pravi domaći restoran s velikim porcijama, koje su komotno dovoljne i za dvije osobe.

Autor fotografije: Funkit marketing / Slovenia

Expano, Murska Sobota

Ovaj je kompleks bio dio Expo-a, da bi ga rastavili i sastavili nedaleko grada. Fascinantan kompleks je danas dom inovativnim izložbama i interaktivnim projektima, od kojih su mnogi zabavni, uključuju razne kemijske i fizikalne eksperimente. Super za djecu, ali i odrasle.

Hotel Ajda Terme 3000

Ajda na hrvatskom znači heljda, pa je čitav hotel u znaku te zdrave lokalne žitarice. Nalazi se i u nekima od jastuka u sobi, obavezna je na meniju, u sklopu raznih jela. Inače, Ajda je najveći hotel u Termama 3000. Natkriveni prijelazi povezuju ga s wellness i zdravstvenom ponudom Terma. Ima niz bazena, to je raj za one koji vole wellness te odmor daleko od gradova. Tu je i jedan od najvećih termalnih parkova u Sloveniji. Tamo, kao i posvuda po obližnjim restoranima, možete pojesti fantastičnu gibanicu.

Thermal Resort Lendava

Termalna voda ima niz prednosti za zdravlje, svima nama paše ponekad se odmarati u termama, a jedna od takvih je Lendava. Nedavno su preuredili veliki hotel, a tu su i apartmansko naselje te kamp. Super je i za bicikliranje, priroda je predivna.

Galerija – Muzej Lendava

Izvrstan muzej na vrhu Lendave pruža ne samo lijepi pogled, već i uživanje u raznim izložbama modernih umjetnika. Od 1973. godine u prostorima Lendavskog dvorca nalazi se ustanova Galerija-Muzej Lendava koja prikuplja, čuva, proučava i promiče kulturnu baštinu općine Lendava i Pomurskih Mađara.

Muzejska zbirka obuhvaća stalni arheološki, povijesni i etnološki postav te spomen sobu najpoznatije lendavske kiparice Györgay Zale. Galerijski fond ustanove čuva likovnu baštinu lendavskih umjetnika i zbirku umjetnina nastalih u okviru tradicionalnih međunarodnih kolonija. Lendava je zadnjih godina postala važno umjetničko središte Slovenije; Galerija-Muzej Lendava već niz godina surađuje s prestižnim galerijama i privatnim kolekcionarima u Europi. Plod te suradnje su značajne izložbe, koje su često imale odjeka u stručnoj i široj javnosti.

Vinarium Lendava

Fascinantan vidikovac visokog je 53.5 metra te ima 240 stepenice ako ste super fit. Ako ne, tu je naravno i – lift.  Gore je impresivno, vide se susjedi.

Birajte pozadinu, to može biti Slovenija, Mađarska, Hrvatska ili Austrija. Gore su dvije etaže koje broje puni krug, jedna je u staklu, druga je otvorena terasa. Dolje je restoran, ponuda hrane i vina je super.

Radgonske Gorice – Dom pjenušca i Bistro

Ako volite pjenušac, ovo je obavezno mjesto. Već više od 170 godina male tajne i velika znanja teku Gornjom Radgonom, poput valova rijeke Mure, Radgonskim goricama. Osim klasične i tenkovske metode proizvodnje tu su je i luksuzna linija Untouched by light – to je proizvodnja u potpunom mraku, u posebnim prostorijama.

Razni pjenušci nude se na degustaciji, ovo je super način da upoznate proizvodnju ovih bubbly pića i nazdravite životnom veselju. Mi jesmo, više puta. Nama je vikend u Sloveniji bio obilježen pjenušcima.

Dolenjske toplice, hotel Balnea

U Balnei sam već bila, to mi je jedan od omiljenih hotela na ovim prostorima. To je art hotel, umjetnička djela su posvuda, uklapaju se u prostor, moderna i nenametljiva. Interijer je u znaku drva, atmosfera je topla, jednostavna i urbana.

Ništa pretjerano, nema kiča, sve je vrlo ugodno. Hotel gleda na šumu, a za sve one koji žele trčat ili šetat, u blizini je označena staza kroz šumu, sa spravama za vježbanje.

Dvorac Otočec

A sada nešto za ljubitelje luksuza – u srcu netaknute prirode, na otočiću usred rijeke Krke, kraljuje jedan od najatraktivnijih hotela u Sloveniji, Hotel Grad Otočec.

Ovaj član prestižne udruge hotela i restorana Relais & Châteaux ima boutique ponudom soba i apartmana najviše kategorije. Bile su tu mnoge zvijeze, poput Pierca Brosnana, a interijer je autentičan, dvorski, no uređenje je vrlo elegantno. Ovdje se često održavaju vjenčanja, mjesto je vrlo romantično.

Krško – Dvorac Rajhenburg

Dvorac Rajhenburg već niz stoljeća nadzire okolicu sa šezdeset metara visokog kamenog pristaništa iznad ušća potoka Brestanice u rijeku Savu. Zgradu dvorca sagradio je između 1131. i 1147. godine moćni vlasnik posjeda, salzburški nadbiskup Konrad, o čemu danas svjedoči najstariji, romanički dio građevine.

Zgradom i pripadajućim posjedom stoljećima su upravljali ministri koji su po dvorcu dobili ime – Reichenburg. Bila je to utjecajna obitelj koja je u 15. stoljeću stekla vitešku titulu. Nakon njihovog izumiranja, njihovi nasljednici su zgradi dodali modernije elemente i postupno joj dali sliku kakvoj se danas divimo.

Godine 1881. redovnici trapisti kupili su Rajhenburg i preuredili ga u samostan, koji je djelovao do okupacije u travnju 1941. godine, kada su njemačke okupacijske vlasti u dvorcu i pripadajućim gospodarskim zgradama osnovale logor za protjerivanje Slovenaca. Godine 1947. raspušten je red trapista, a dvorac nacionaliziran. Godinu dana kasnije, u lipnju je otvoren Odgojno-popravni dom za žene, a kasnije i druge kaznene ustanove. Od 1968. godine, kada je otvorena izložba o slovenskim prognanicima, koristi se uglavnom za muzejske i priredbene aktivnosti.

U sklopu dvorca je fantastičan restoran A3 za ljubitelje fine klope, vina i pjenušaca. Imaju i tradiciju uzgoja ribe te na kreativan način osmišljavaju top jela za one koji traže nešto vrlo zanimljivo. Vikend u Sloveniji može biti užitak u posebim kulinarskim kreacijama.

Evrosad Tržnica

Nastala iz želje za domaćim voćem, povrćem i kvalitetnim proizvodima koji bi bili dostupni na jednom mjestu, danas je ovo mjesto koje nudi oko 500 pomno biranih proizvoda iz Posavine i okolice. Posjećuju je i Hrvati, ima ponudu lokalnih OPG-ova. Od pekmeza do zelene salate, tu je sve za one koji žele zdravo i domaće.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave