Travel AdvisorTravel Advisor

Vinolog je vinoteka koju svi želimo posjetiti

Vinoteka Vinolog mjesto za druženje i kupovinu biranih vina

Vinoteku Vinolog znam već neko vrijeme. Lijepi i ukusno uređen prostor pamtim po odličnim degustacijama domaćih, ali i bordoških vina. U ugodan prostor se može smjestiti do desetak ljudi pa su takva događanja vrlo personalizirana. Vinolog se nalazi u Ulici Božidara Adžije 34 na Trešnjevci u Zagrebu.

Na ulazu nas je dočekala Barbara Bašić:

“Završila sam Prehrambeno-biotehnološki fakultet te nakon završenog fakulteta put me odveo u Ameriku gdje sam usavršila znanje sommeliera. Oduvijek me privlačila kultura stola tako da sam nakon povratka u Hrvatsku nastavila u toj branši. Vinolog je i meni zapravo bio izazov obzirom na to da sam ovdje dobila slobodne ruke da pokažem sve svoje znanje. ”

 

Vinoteka Vinolog je brzo, u godinu i pol, zauzela poziciju jedne od vodećih u poslu s vinima.

“Bilo je to vrlo izazovno vrijeme s obzirom na to da se vinoteka otvorila u vrijeme pandemije. Vinologov tim je to shvatio kao izazov i priliku da uspijemo. Imali smo priliku da istražujemo nova, drugačija vina. To se pokazao kao pun pogodak s obzirom na to da core business Vinologa nije vinoteka već proizvodnja vina, a i obitelj Balog je već dugi niz godina u vinskom svijetu tako da je ovo samo bila nadogradnja cijele te priče. Zamislili smo to kao mjesto gdje ćemo prezentirati svoja vina, ali i vina koja smo mi kao tim otkrili putujući po svijetu i učeći. Da biste vidjeli gdje ste i koliko ste dobri, morate kušati i ostala vina od konkurencije. Na tom putu koji možemo nazvati i istraživačkim,  mi smo evo odlučili otvoriti vinoteku. Odabrali smo što se nama svidjelo i ponudili to hrvatskom tržištu koje je bilo gladno tj. žedno takvih vina. Očito da smo pogodili nišu”

 

Koja su to vina posebno zainteresirala vaše kupce i po čemu je Vinolog drugačiji od drugih?

“Svakako bih voljela istaknuti našu dugogodišnju suradnju s vinarijom Bocelli, čiji smo ekskluzivni zastupnik. Vrlo smo ponosni što su baš nama ukazali povjerenje. Želite li pravo vino za poklon ili za sebe, produkti vinarije Bocelli bit će odličan izbor. Za sve ljubitelje crnih talijanskih vina istaknula bih njegov Tenor red, supertoskanac. Kupaža je triju sorti cab, merlot i sangiovese. Svojim snažnim tijelom i voćnim karakterom, oduševit će sve poznavaoce vina. Za one koji vole nešto lepršavija i laganija vina ili se pitaju koji aperitiv poslužiti kada im netko dolazi u goste, tu je njihov Prosecco”.

“Prilikom online posjeta jednom vinskom sajmu otkrili smo vrlo zanimljivo vino koje proizvodi veliki glumac i miljenik ženske publike, George Clooney. Odlučio je napustiti vrlo uspješan biznis s tekilom i okušati se u vinskom svijetu, te ne sumnjamo da će postići vrhunske rezultate. Vinolog wine shop je jedino mjesto u Hrvatskoj gdje možete pronaći njegova vina, koja su, ako je suditi po samom Georgeu Clooneyu, što starija to bolja. U ponudi imamo njegov rose i Cuvée. Svakako bih istaknula da se radi o jednom vrhunskom provansalskom rose vinu, koji je idealan izbor za nadolazeće toplije dane, a njegov crni Cuvée još možete uživati u ovim hladnijim danima”.

 

Imate li u svojoj ponudi biodinamička vina?

“Novije generacije, među kojima se i ja ubrajam, sve više posvećuju pažnju vrsti, podrijetlu i kvaliteti nutrijenata koje unose u organizam. Tako da je sve veća potražnja za biodinamičkim vinima. Mi u Vinologu nudimo širok izbor, od crnih kupaža s juga Francuske, njemačkih rizlinga, austrijskog Zweigelta, Gruener Veltlinera pa sve do domaćih vina koja nose bio certifikat izdan od europske unije”.

 

Kakva je ponuda francuskih vina?

“Nedavno smo upotpunili našu ponudu s vrhunskim vinima iz francuske pokrajine Bordeaux. Svakako bih istaknula Chateau Les Vimieres, berba 2018., iz Haut Médoca, čiji je vlasnik poznati francuski vinogradar Jack Boissenot, koji je bio savjetnik za najpoznatije francuske vinarije poput Chateau Mouton Rothschild, Lafite Rothschild, Margaux, Latour. Ovog vina se godišnje proizvede samo 1200 boca, a mi ih u Vinologu imamo 100-tinjak, pa požurite po svoj primjerak”.

“Voljela bih naglasiti za sve ljubitelje francuskih Chardonnay vina koja se ističu po svojoj mineralnosti i voćnosti, a dolaze nam iz pokrajine Chablis, da u Vinologu mogu pronaći Petit Chablis, Chablis i Chablis Premier cru. Vrlo je izazovno bilo pronaći Chablis Premier cru zbog mraza koji je uništio vinograde i ograničio im količine za izvoz”.

Imate i veliki izbor domaćih vina

 

“Posebnu pažnju smo posvetili i pri odabiru domaćih vina. Jako se trudimo da damo priliku malim vinarima da pronađu put do kupaca. Teško mi je izdvojiti neke koje bi posebno istaknula budući da svako vino ima neku svoju posebnost. U zadnje vrijeme je posebno popularna sorta Plavac mali sivi, obiteljske vinarije Grgurević s Pelješca, naime radi se o klonu plavca malog, te je bobica prešla iz tamne u svijetlo rozu boju. Vrlo je zanimljivo vino i Malvazija betonica od vinarije Ivančić, koji se istaknuo kao prvi hrvatski proizvođač čije vino odležava u betonskom jajetu”.

“Moram istaknuti i naše dvije vrhunske proizvodne linije vina, Lectus vina, koja su više namijenjena za svježu konzumaciju i Eclat liniju odležanih vina. Radi se o visoko nagrađivanim vinima, na jednom od najprestižnijih vinskih natjecanja na svijetu, Decanter world award, u Londonu. Naš plavac mali je osvojio zlatnu Decanter medalju, te time bio proglašen najboljim crnim vinom 2021.godine”.

U trendu su Wine to go vina

“Trudimo se biti različiti od drugih pa isključivo u našoj vinoteci možete pronaći primjerice Wine to Go vina, u zanimljivom pakiraju od 187 ml, u čaši koju možete nositi vino sa sobom u bilo kojim prilikama. Imamo i bezalkoholna vina za ljude koji ne mogu iz nekog razloga konzumirati alkohol, bilo da se radi o osobama s određenim zdravstvenim problemima, o trudnicama, a tu su i vina bez dodanih sulfita.”

 

Na koji način organizirate degustacije?

“U ovom našem predivno uređenom prostoru svaki četvrtak imamo Tematske degustacije za sve ljubitelje vina ili za one koji će to tek postati, a po dogovoru organiziramo Privatne degustacije za grupe do 8 do 10 ljudi. Vodimo ih na putovanje vinskim regijama i različitim državama uspoređujući  razne sorte vina i njihove proizvodne postupke. Sudjelovanjem na našim degustacijama imate priliku kušati pomno odabrana vina te na zanimljiv način naučiti nešto o samim vinima, ali i opustiti se u ovim našim udobnim foteljama dok slušate i otkrivate sve blagodati ovog čudesnog napitka. Maksimalno se prilagođavamo našim kupcima, pa tako možete sami odabrati vina za degustaciju ili organizaciju u potpunosti prepustiti nama. Raspored događanja Tematskih degustacija možete pronaći na službenim stranicama Vinologa”.

 

Pozivamo vas da posjetite ovi lijepu Vinoteku. Barbara će vam pomoći u izboru vina, ovisno o prigodi – ako kupujete vino kao poklon, za druženje ili jednostavno želite otkriti neko novo ili drugačije koje možda do sad niste imali prilike probati. Sugerirat će vam vino ovisno o iznosu koji želite potrošiti, jer imaju vino za svačiji džep i svaku priliku.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleUpoznajte nove (neistražene) zvijezde hrvatskoga vinskog neba!
Next articleKako napraviti najbolji espresso?