Vinsko hedonističko krstarenje na luksuznoj jahti Desire u listopadu

Autor članka:
Podijeli:

Vinsko hedonističko krstarenje na luksuznoj jahti Desire u listopadu – jedinstven doživljaj jeseni na hrvatskom jugu (21. 26.10.2023.)

Želite li si priuštiti nekoliko dana nezaboravnoga hedonističkog krstarenja na luksuznoj jahti Desire, a volite vina, posebno hrvatske izvorne sorte? Ovo je prilika koja se ne propušta! Pozivamo Vas na ovo “terroirsko” luksuzno putovanje u “režiji” prof. Marije Vukelić, vinske stručnjakinje i promotorice, koja se zadnjih desetak godina bavi prezentacijama, radionicama, vinskim edukacijama i zanimljivim vinskim temama.

Cilj putovanja je vinskim ljubiteljima i znalcima ponuditi jedinstveno terroir wine&dine yachting” krstarenje u postsezoni, kada nema gužve i kada se doista može guštati svim čulima jer naš Jadran ne vrvi turistima. Luksuz i hedonizam je motiv koji karakterizira ovo putovanje, a usput, nenametljivo, gosti mogu upijati i vinsko znanje. Jeste li bili u listopadu na hrvatskim otocima Korčuli, Hvaru, Visu, na poluotoku Pelješcu? Doživljaj je poseban, a boje, okusi i mirisi su čarobni! Mi smo bili – i ponavljamo doživljaj već četvrti put te vam ga toplo preporučujemo!

Šest dana uživanja

Vinsko krstarenje

Krstarenje se sastoji od šest dana uživanja od jutra do večeri, uz iznimna iskustva sljubljivanja hrane i vina, ali i proučavanja “terroira”, tj. posebnih položaja gdje raste loza, gdje uspijeva fantastično grožđe i potom, različitim metodama vinifikacije, prema ideji vinara, nastaju vrhunska vina.

Ove jeseni isplovljavamo iz Dubrovnika, a vraćamo se u Split

Putovanje može započeti i u Splitu, gdje se busom prolazi kroz Komarnu i Ston te doći do naše jahte u Dubrovniku, a može početi i u Dubrovniku, do kojeg možete doći avionom, a prijevoz od zračne luke organiziran je od strane organizatora. Na uvodnoj večeri upoznat ćete posadu broda i putnike. Kapetan Jakov Cepernić objasnit će pravila krstarenja, a onda slijedi prva večera gdje uz jela i vina Dubrovačkoga vinogorja upoznajete i vinare (vinarija Crvik, Dubrovački podrumi idr). Večeru u četiri slijeda priprema gost-chef Toni Budimir uz chefa jahte Antu Kozinu. Večeru vodi i o vinima govori Marija Vukelić.

Pelješac

Vinsko krstarenje

U nedjelju ujutro isplovljava se prema Pelješcu, poluotoku predivnih položaja, vrijednih ljudi, moćnih vina. Ploveći prema Trsteniku, na “pjenušavoj marendi” Marija Vukelić priča vam o povijesti vina na Pelješcu i o posebnim položajima plavca malog. Prva stanica na poluotoku je naravno položaj Dingač, na kojemu vas dočekuje Marija Mrgudić, velika vinarka Pelješca i jedna od najpoznatijih i najvažnijih vinarki u Hrvatskoj. Ispričat će više o povijesti Dingača, a zatim ćete kroz Potomje, do Muzeja vina u Putnikovićima, ondje ručati te se vratiti prema Trsteniku do jahte. Na vinskoj večeri na jahti, sljubit će se jela i pelješka vina uz goste vinare (Korta Katarina, Sagul, Hilić, Bura, Grgić).

Korčula

Vinsko krstarenje

U ponedjeljak se isplovljava prema Korčuli, crnom otoku bijelih vina, kako su ga nazivali u prošlosti. Tijekom plovidbe na pjenušavoj marendi uz korčulanski pjenušac, Korčulansko vinogorje predstavlja Marija Vukelić. Jahta se veže u gradu Marka Pola, a kroz Korčulu vas vodi turistički vodič te se kasnije ide u Lumbardu na “Lumbarajsko polje”, domovinu sorte grk. Uponajete pješčani terroir i povijest grka uz stručno vodstvo Maje Cebalo te ručate (ako želite) uz neke od vinara iz udruge Grk Lumbarda (Popić, Cebalo, Nobilo). Nakon grka – vrijeme je za pošip! Minibusom se obilazi čarsko i smokvičko polje, najpoznatije terroire pošipa i upoznajete priču o nastanku sorte te kušate pošipe (Toreta, Pecotić Baran, Kunjas). Na vinskoj večeri na jahti, sljubljuju se jela i korčulanska vina uz stručno vođenje Marije Vukelić i uz goste vinare (Bačić, Krajančić, Merga victa … ) i kušanje maslinovih ulja Torkul

Hvar

Tomić, Hvar

U utorak se plovi prema Hvaru, najsunčanijem hrvatskom otoku s dugom tradicijom vinogradastva i vinarstva. Uz hvarski pjenušac, na pjenušavoj marendi Hvarsko vinogorje predstavlja Marija Vukelić. Jahta pristaje u Jelsi te uz stručno vodstvo dipl.ing.agr. Ivane Krstulović Carić upoznajete terroire Starogradskog polja i Južne strane otoka. Ručak je (prema želji) u konobi Duboković Dvor s gostima vinarima gdje možete kušati bijela vina otoka, a u Pitvama ćete posjetiti i muzej – Vinogradarsku zbirku Pitve. Ako netko želi na kavicu u grad Hvar, i to je moguće organizirati, a tko ne želi, može se odmoriti na jahti do večere. Na vinskoj večeri na jahti, sljubljuju se hrana i hvarska vina uz stručno vođenje Marije Vukelić i goste vinare udruge Hvarski vinari (Tomić, Carić, Svirče, Luviji) te kušanje maslinovih ulja Seca Eva Marija.

Vis

Vis

U srijedu se plovi prema Visu te je u plovidbi prema Visu, nakon doručka, na programu Pjenušava marenda” uz pjenušac lokalne sorte. Marija Vukelić uvodi vas u viško vinogorje i najavljuje koje ćete terroire i vinare upoznati na Visu. Da ne bi bilo previše hrane, bit će i hodanja po vinogradima. Upoznaju se viška polja – Tihobraće, Dračevo Polje, Milna, uz stručno vodstvo Monike Radišić. Nakon šetnje, ako želite moguće je otići na kavu u Komižu, a ako ne – odmor je na jahti do večere kada dolaze vinari i predstavljaju svoja vina.

U četvrtak se plovi prema Splitu. Nakon doručka, slijedi i “Pjenušavi pozdrav”/Sparkling Bye Bye na kojemu svi zajedno rezimirate iskustva s krstarenja, a u Splitu vam nude posjet jednom garažnom vinaru – da vam se vinsko putovanje zaokruži  – vinski!

Vinsko krstarenje

Luksuz, hedonizam, terroir, vinari, vino, hrana  i more – u pomno razrađenom programu, na luksuznoj jahti, događaju se samo dvaput godišnje i samo u našoj organizaciji. Prigodu da u šest dana upoznate preko 20 vinara – osobno, da s njima razgovarate te da kupite vina kojih nema u svim vinotekama – rijetko će vam netko drugi pružiti. Plovite s nama, otkrijte ljepote našega Jadrana – i uživajte svim čulima s nama, jer osjećaj sreće i zadovoljstva dugo traje i nakon povratka doma.


Info: www.kultur.com

Marija Vukelić, autorica i voditeljica krstarenja  marija@marijavukelic.com

Renata Nevidal, voditeljica putovanja, renata@kultur.com

Fotografije: Julio Frangen

Partneri putovanja:

Nove objave