Travel AdvisorTravel Advisor

U Spačvi na Virovima otvara se novo mjesto za moderne putnike

U Spačvi na Virovima otvara se novo mjesto moderne putnike

Fotosafari, rekreacija ili meditacija u tišini najveće šume hrasta lužnjaka u Europi – od ovog proljeća i to je moguće!

S jedne strane Virovi, s druge Vjerovi! Više od 18 kilometara vodenog toka neobične ljepote u srcu Spačvanske šume pored grada Otoka. Na obalama ove dugo čuvane tajne Srijema i Slavonije uskoro će moći uživati ljubitelji prirode, aktivnog odmora i svi oni kojima su mir i osama najveći luksuz. “Od 1. svibnja otvaraju se vrata novog Bioekološko-edukacijskog centra Virovi. Ukupna vrijednost projekta je 25.582.341,55 kn , od čega je 18.661.419,53 kune iznos EU potpore.“ Ova najveća turistička investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji, sufinancirana sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ima 60 ležajeva u 15 soba, restoran sa stotinu mjesta, wellness kutak s jacuzzijem, parnom i finskom saunom, sobom za masažu i relax zonom. Atrakcija novog centra je multimedijska dvorana za jedinstveni doživljaj bogatog biljnog i životinjskog svijeta mistične Spačvanske šume.

Savršen izbor za obitelji s djecom, parove i prijatelje, rekreativce i ribolovce, u potrazi za izoliranim mjestom na kojem će napuniti baterije, a kad pandemija bude zauvijek iza nas u ovoj prekrasnoj oazi uživat će grupe, organizirat će se  team buildinzi i škole u prirodi.

Zaplovite u pustolovinu

Šuma liječi. Romantičari će uživati u pješačenju, rekreativci u nordijskom hodanju ili trčanju šest kilometara dugim poučnim stazama Virovi-Lože. Dobra je opcija i vožnja biciklom jednom od tri rute  – Virovi, Spačva i Bosut. Na dva kotača možete i do Suvare, raritetnog mlina na suhi pogon u Otoku, a biciklističkom rutom Srijem i do Šumarskog muzeja u Bošnjacima ili pitoresknih Nijemaca.

Ispred Bioekološko-edukacijskog centra malo je pristanište, početna točka za vodenu avanturu. Zaveslati u kanuu ili kajaku na Virovima poseban je doživljaj. Ako niste u formi, zaplovite čamcima ili izletničkim brodom na solarni pogon za 50 osoba i uživajte u najljepšim zvukovima prirode.

Oko vas nepregledna šuma, s jedne strane obale Lože – posebni rezervat šumske vegetacije sa slavonskim hrastovima visokim i do 40 metara, možda ugledate orla štekavca, bijelu i crnu rodu, sivu i bijelu čaplju…, a imate li sreće među stablima ćete opaziti običnog jelena ili jelena lopatara. Iskustvo za pamćenje u netaknutoj prirodi Spačvanskog bazena koji je dio mreže Natura 2000.

O Virovima

 

Ni najstariji stanovnici ne sjećaju se da su Virovi ikad presušili. Vodu skupljaju u spačvanskom bazenu u području Otoka i Bošnjaka. Nisu ni rijeka ni jezero, stručnjaci kažu kako se od njih se razlikuju specifičnim hidrodinamičkim, geološkim, klimatskim, fizičko-kemijskim i biološkim osobinama, većim dijelom godine imaju karakteristike močvare s močvarnom vegetacijom u priobalnom pojasu. S ukupnom površinom od 79 četvornih metara, u prosjeku su široki oko 60, ponegdje i više od stotinu metara, a najveća izmjerena dubina je sedam metara.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Grada Otoka

Fotografije: Mario Romulić & Dražen Stojčić / TZ VSŽ

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleTop 10 najčišćih gradova na svijetu
Next articleZnate li gdje možete spavati u trbuhu divovske zmije?