Travel AdvisorTravel Advisor

Vitamin D 3: zašto nam treba i gdje ga ima?

Vitamin D i sunce su dobitna kombinacija

Sunce je vrlo važno u našem životu I to svi znamo, no što se zapravo događa u našem tijelu? Iz kolesterola u koži se pod djelovanjem sunčevih zraka, konkretno onim ultraljubičastim, stvara vitamin D3 (kolekalciferol).
Vitamin D s nalazi u hrani. Spomenuti D3 u namirnicama životinjskog porijekla. D2 se nalazi u namirnicama biljnog porijekla.

Uloga vitamina D3 u našem organizmu

Bez obzira da li se radi o endogenom (onome koji smo stvorili uz pomoć sunčeve svjetlosti) ili egzogenom obliku vitamina D (iz hrane i dodataka prehrani), vitamin D mora u našem organizmu proći korake aktivacije do svog konačnog oblika, koji obavlja niz važnih uloga u našem organizmu.
Najpoznatija uloga vitamina D vezana je za zdravlje kostiju. Naime, vitamin D uz odgovarajuću razinu kalcija i fosfata u serumu omogućava normalu mineralizaciju kostiju te rast i razvoj koštanog tkiva i zubi. Ovdje vitamin D usko surađuje s vitaminom K2 koji aktivira osteokalcin koji veže kalcij i omogućava osteoblastima ugradnju kalcija u kost. Osim što pospješuje apsorpciju kalcija, vitamin D modulira rast stanica, te sudjeluje u normalnom radu neuromišićnih i imunoloških funkcija. Poznato je da vitamin D modulira biosintezu neurotransmitera i neurotropnih faktora, štoviše pronađeni su receptori za vitamin D u samom mozgu. Stoga nedostatak vitamina D predstavlja faktor rizika za razvoj neurodegenerativnih bolesti poput depresije, demencije i Alzheimerove bolesti.
Manjak vitamina D može izazvati ozbiljne posljedice na zdravlje, od simptoma kroničnog umora, apatije, depresije, smanjenja tjelesne mase do bolesti srca i osteoporoze, te nepravilnog rada imunološkog sustava koje se najčešće očituje kao podložnost infekcijama i pojavom alergija.

Preporučeni dnevni unos vitamina D

Preporučeni dnevni unos vitamina D ovisi o dobi, u djece iznosi 400-600 internacionalnih jedinica (IU) dnevno, a za zdrave odrasle osobe 600 IU/dan. Povećane potrebe za vitaminom D imaju starije osobe iznad 70 godina kod kojih preporučena doza iznosi 800 IU na dan. Dodatno, povećane potrebe za vitaminom D imaju i osobe koje spadaju u rizične skupine, a to su osobe koje se vrlo malo izlažu suncu (prekrivenih ekstremiteta i lica), osobe tamnije puti, pretile osobe, te osobe koje imaju kronične bolesti kojima se dnevna doza vitamina D određuje individualno.

Što kad ne možemo na sunce?

Danas postoje dodaci prehrani vitamina D. Postoje samostalni pripravci u tabletama i sprejevima, te pripravci u kombinaciji s drugim vitaminima. Novije tehnologije nude rješenje za bržu apsorpciju i bolju iskoristivost poput vitamina D3 u spreju, ili kombinacije koje djeluju sinergistički poput vitamina D3 i K2.
Koristim Zona Vital Vitamin D3 u obliku spreja primjenjiv oralnim putem. U ove dane kada nam je ograničeno kretanje po prirodi ovaj način unosa Vitamin D3 mi se čini najboljim.

Travel Advisor – Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal.

 

Previous articleDvorci oko Zagreba koje moramo posjetiti
Next articleZnate li zašto je Daruvar Ždralov grad?