Travel AdvisorTravel Advisor

Vodič kroz tradicionalne japanske sportove

Upoznajte tradicionalne japanske sportove

Sigurno ste čuli za neke tradicionalne japanske sportove, ali sada je vrijeme da upoznate neke nove te saznate nešto više o onima koje već poznajete. Sport je jedan od bitnih aspekata japanske kulture jer je zemlja proizvela neke od najpoznatijih sportskih događaja i borilačkih vještina koji se organiziraju i treniraju diljem svijeta. Međutim, unatoč stvaranju i razvoju jedinstvenih sportova, u Japanu su najpopularniji sportovi u kasnijoj modernoj eri došli sa zapada. Tu pogotovo treba istaknuti nogomet i američki nogomet.

Bez obzira na relativnu “amerikanizaciju” moderne japanske kulture, još uvijek postoji puno Japanaca koji se trude očuvati svoju povijest. Jedan od načina kojima to nastoje postići jest bavljenje jedinstvenim sportovima koje su stvorili. Kako biste saznali više o izvornim sportovima koji imaju značajan utjecaj na japansku kulturu, u nastavku pročitajte kratki vodič kroz tradicionalne japanske sportove.

Sumo je vjerojatno najpopularniji sport u zemlji

Sigurna sam da vas je većina čula za sumo. Sumo je zapravo hrvanje, ali s nizom drugačijih pravila. Sumo mečevi se održavaju unutar kružnog prstena, a cilj jednog sumo hrvača je da zbaci svog protivnika, pusti njegove dijelove tijela (osim tabana) da dodiruju zemlju ili da ga natjera da izađe van prstena. Tijekom borbe protivnici se mogu uhvatiti za tkaninu koja je omotana oko struka, a zove se “mawashi”. Međutim, postoje određeni dijelovi tkanine koji se ne smiju dodirnuti.

© Bob Fisher

Iako je strancima njihov izgled neobičan ili komičan, sumo hrvanje je vrlo cijenjeni sport u Japanu. Do tog statusa su ga dovele njegove poveznice s religijom u davnim vremenima. Uz to, iako sumo hrvači nekima mogu izgledati pretili, oni se pridržavaju stroge dijete koja im omogućuje da dobiju dovoljno mišićne mase. Tako ne padaju lako i stječu izdržljivost kako bi u svakoj rundi bili u punoj snazi.

Judo na japanskom znači “nježan način”

Judo je još jedan od sportova koji je popularan u Japanu te je jedan od najtraženijih stilova borilačkih vještina na svijetu. To je zbog korisnih osnova koje podučavaju pravilnoj samoobrani. Za razliku od većine borilačkih vještina, Judo se usredotočuje na principe samoobrane. To znači da vas potezi ove borilačke vještine prisiljavaju da se branite od napada i suprotstavljate se tim napadima upotrebom sile koju je primijenio vaš protivnik. Na primjer, ako napadač ide na ravni udarac, možete izbjeći udarac, uhvatiti se za udarnu ruku protivnika i baciti ga na zemlju.

Zbog poteza fokusiranih na obranu, Judo se smatra manje opasnom izvedenicom Jujutsu-a. Radi se o kultnoj borilačkoj vještini koja se smatra prethodnicom mnogim prizemnim stilovima kao što su sambo, brazilski jiu-jitsu i ARB.

© Jonathan Borba

Karate je još jedna borilačka vještina razvijena u Japanu

Karate se u Japanu posebno razvio tijekom vladavine kraljevstva Ryukyu (1429. – 1879.), no za razliku od Juda, karate je stil zasnovan na napadu. Fokusira se na izvođenje snažnih poteza koji mogu ozlijediti ili imobilizirati protivnika. Karate je pod utjecajem Kung Fu-a, zbirke kineskih borilačkih vještina, a poboljšan je razvijajući preciznije poteze s manje pokreta.

Tijekom antičkih vremena karate nije bio popularan poput Juda, već je postao poznatiji tek kada se pojavio u japanskim filmovima borilačkih vještina koji su se proizvodili u razdoblju između 1960-ih i 1970-ih. Ti filmovi su povećali popularnost i drugih japanskih borilačkih vještina poput Aikida i Juda.

Aikido je vrlo sličan Judu

Za razliku od Juda, aikido uključuje manje napadačkih poteza i više obrambenih tehnika koje neće naštetiti protivnicima. Većina obrambenih poteza iz aikida su bacanja, iako su ta bacanja mnogo sporija i proizvode manji udarac od bacanja u Judu.

Ovaj stil borilačke vještine razvijen je od strane Morihei Ueshiba. Njegov je cilj bio kombinirati ono što je naučio u različitim stilovima borilačkih vještina sa svojom filozofijom, a ona se temeljila na tome da samoobrana bude mirna i bezopasna. Rezultat Ueshibinog rada bio je najnenasilniji oblik borilačkih vještina u Japanu, a smatra se i najpovoljnijom borilačkom vještinom za djecu. To je zbog njegovih nerazornih i relativno sigurnih osnova.

© Ananbelle Lee from Pixabay

Kendo na engleskom znači “način mača”

Kendo je jedan od najistaknutijih sportova u Japanu i to uglavnom zbog činjenice da postoji mnogo djece i tinejdžera koji su od svih drugih tradicionalnih sportova u zemlji odlučili baš za kendo. Njegova popularnost među mlađom generacijom može se pripisati sportskoj upotrebi drvenih mačeva. To oružje im je lako dostupno zbog izloženosti mangama temeljenim na fantazijama, animiranim TV emisijama i filmovima.

© Arthur Yao

Iako je oružje za Kendo drveni mač, većina osnovnih tehnika korištenih u ovom sportu izvedena je iz kenjutsua, umijeća borbe s katanom ili metalnim mačem. Da bi svaka kendoka ili kenshi bili zaštićeni (nazivi za one koji sudjeluju u Kendo mečevima), trebali bi nositi zaštitnu opremu koja se zove “hakama”. Ona pokriva sve dijelove tijela, slično kao uniforme koje nose mačevalci koje pokrivaju njihovo tijelo tijekom mačevanja.

Yabusame je vrsta streličarskog sporta

Yabusame uključuje igrača koji jaše na konju koji se kreće dok gađa mete. Budući da se konj neprestano kreće, strijelcu je teško naciljati metu jer ona mijenja smjer u samo jednoj sekundi. To ga prisiljava da svako malo mijenja metu.

Sport je izveden iz drevnih bitaka gdje bi strijelci na konjima napadali neprijatelje. Zbog poteškoća u izvođenju savršenog pogotka pomoću strelice, neki bi ga ljudi za vrijeme mira pretvorili u natjecateljski sport. U gotovo svim Yabusame igrama, konji bi se trebali pomicati naprijed po stazi dugoj 255 metara, a strijelac bi trebao pogoditi tri drvene mete prije nego njegov konj dođe do cilja. Većina Yabusame igara održava se u svetištima i hramovima jer je izvorno razvijen za zabavu ili umirivanje određenih bogova koji paze na Japan.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articlePRF najbolji tretman za pomlađivanje
Next articleIPW 2021 Las Vegas: najavljen je prvi veliki turistički event