Ultimativni vodič po Japanu 1.dio

Autor članka:
Podijeli:

Vodič po Japanu 1. dio

Od prvog trenutka kad sam zakoračila na japansko tlo, znala sam da me ova zemlja neće ostaviti ravnodušnom. No ipak za početak se trebalo snaći. Na samom aerodromu se susrećem s prvim izazovom, kako kupiti kartu za vlak. Uglavnom sve je automatizirano, nema teta na šalterima već samo različiti uređaji s tipkama i isključivo japanskim slovima.

kasa za karte

Japanska logika

I što sad? Japanska logika je toliko intuitivna tako da ćete ju ubrzo savladati, na izvješenim mapama odredite kamo želite ići, saznate iznos koji morate platiti i na automatu koristite samo brojeve (koji su srećom isti kao naši). Naravno postoji i opcija džoker sa strane, Japanci su uvijek spremni pomoći ali ako se uspijete sporazumjeti. Stoljećima izolirani od ostatka svijeta uglavnom ne govore engleski, a ako i da trebat će nekoliko dana da shvatite što su vam pokušavali reći.

Tokijo neboderi

Megalopolis Tokijo

Tokio je grad od 30 milijuna stanovnika ali funkcionira savršeno. Vlakovi su naravno u minutu točni a precizna organizacija se vidi ne samo u podzemnoj nego i vani. U slučaju nekih radova na cesti ili pločniku sve je ograđeno i označeno a uz to još par ozbiljnih Japanaca okićenih kao božićne jelke s rotirajućim svjetlima, će vam pomoći u vašem kretanju.

vjenčanje

Religije

Postoje dvije službene vjere u Japanu, no ne postoji nikakav sukob među istima. Budizam je u Japan došao u 6. stoljeću preko Koreje i Kine i postoji bezbroj budističkih hramova a u mnogima postoje i škole Zen-a. Shinto je pak lokalna japanska religija koja slavi vise kamija (bogova) i vrijednosti kao što su harmonija s prirodom i Magokoro (čisto srce). Za shinto ne postoji sveta knjiga kao ni pravila molitve. Jednostavno uđete u hram, dva puta se naklonite, dva puta pljesnete rukama (kako bi bogovi obratili pažnju na vas) i poželite.

Vodič po Japanu hram

Japanci uglavnom prakticiraju obje vjere, shinto sveta mjesta se povezuju sa sretnim događajima, dok su budistički hramovi namijenjeni sprovodima.

Sakura – festival cvata japanke trešnje

Asakusa je prvi budistički hram u Tokiju poznat po velikim lanternama te bi ga svakako vrijedilo posjetiti. Odmah do njega se nalazi i Asakusa Shinto, pa ćete se s jednim posjetom susresti s oba.

religija i hramovi

Centar Tokija je nevjerojatno gusto naseljen tako da su tu stanovi izuzetno mali. U najpopularnijim dijelovima centra cijene kvadrata se kreću i do 30.000 EUR. Zato većina Japanaca putuje na posao iz okolnih dijelova trošeći pri tome svaki dan po najmanje jedan sat u svakom smjeru. Postoje male garsonijere od 15-tak kvadrata koje samci mogu iznajmiti no ni njima baš cijena nije mala. Druga su opcija kapsula hoteli u kojima pojedinci prenoće preko tjedna ako se ne stignu vratiti kućama.

No bez obzira na gustu naseljenost, samo par minuta od Shinjuku, vlak/metro stanice gdje dnevno prođe preko 3 milijuna ljudi, nalazi se nekoliko ogromnih parkova, koji će vas u tren udaljiti od gužve i buke. Parkovi su oaze zelenila i hramova a jedini zvuk je glasni zvuk zrikavaca.

Modno šarenilo japanskih supkultura – Harajuku

Shinjuku

Osim parkova i hramova, u turističkim vodičima je nezaobilazna i Tsukiji tržnica ribe poznat po najvećoj burzi ribe na svijetu. Ako želite prisustvovati ranojutarnjoj aukciji ribe morat ćete ustati vrlo rano. Alternativa je barem posjetiti neki od okolnih restorana u kojima se priprema vrhunski sushi ali i drugi specijaliteti, kao sto su dimljena jegulja te raznorazne školjke.

Restorani kao i noćni život su posebni doživljaj. Ja sam se držala tradicionalnog japanskog načina zabave, zaglaviš u nekom od mnogobrojnih restorana vrlo skučenog prostora ali zato šarolikog izbora hrane u kojem se većina Japanaca opušta nakon posla uz nezaobilazni sake ili pivo. Tek mala napomena za mnoge koji vjeruje da je Japan skup, opisani restorani su jeftiniji nego u Hrvatskoj.

Osim klasične zabave u turističkim dijelovima nudi još niz različitih ekstremnih sadržaja, od Robot restorana, lokala u koje vas mame nedolično odjevene djevojčice, karaoke klubova, te automat klubova.

karaoke

Kad smo već kod zabave ne zaboravite posjetiti i Akhibaru. Poznata kao i shopping odredište za kupovinu različite elektronike ali i video igara, anima i manga. Osim toga  u ponudi su i popularni maid caffe u koje vas mame naoko vrlo mladolike djevojčice odjevene kao seksi sobarice. Vjerujem da će zapadnog turista na prvi pogled osupnuti eksplicitna seksualnost u obliku nevinih djevojčica, ali ako se uzme u obzir činjenica da Japanci umjesto riječi sexy koriste kawaii (cute, slatko) a sve se prezentira u obliku mašte i fantazije, vjerojatno ćete prihvatiti da svaka civilizacija mora imati nešto čudno.

Mt.Fuji

Mt.Fuji

 

U okolici Tokija se može otići na puno zanimljivih izleta. Svakako preporučam Mt.Fuji. Nekad sveta planina na koju su se smjeli penjati samo svećenici i hodočasnici, danas privlači stotine trekera. Nemojte biti razočarani ako ne vidite vrh Fujija, kažu da se radi o vrlo sramežljivoj planini koja se rado skriva u oblacima. Osim u osvajanju vrhova tamo se može uživati i u termalnim izvorima no o tome više kasnije.

Ako se pak od Tokija uputite na jug za dva sata možete stići do Kamakure, prepune prelijepih hramova. Svakako preporučam Daibutsu temple s velikim Budom, drugim najvećim u Japanu i Hasadera temple s lijepim vrtom i pogledom na ocean. Naravno ako vam to nije dovoljno ima ih još puno.

Vodič po Japanu

Iza Tokija krenula sam prema Kyoto što je svakako obavezna destinacija.

kimono

Kyoto

Vodič po Japanu ne može biti bez Kyota. Prelijep grad prepun budističkih hramova, koje sve svakako nećete stići posjetiti pa savjetujem da prije odlaska odaberete neke. U Kyotu također saobraća podzemna željeznica ali pokriva samo par pravaca, pa za kretanje po gradu možete koristiti autobuse ili najbolje bicikl. Najam bicikla na cijeli dan dođe već od 40 kn i uz osnovnu kondiciju možete obići najzanimljivije dijelove. Nijo Castle izgrađen je 1603. kao rezidencija prvog Tokugawa šoguna i pravi je primjerak arhitekture iz Edo perioda. Kasnije je postao vlasništvo kraljevske obitelji a 1939. poklonjen je gradu Kyotu. Kinkaku/Rokuon-ji Temple je prekrasan zbog zlatnog paviljona koji dominira cijelim prostorom okruženog s jezerom i prekrasnim vrtom.

hram Kyoto

Ginkakuji Temple je također poznat po prekrasnom vrtu, ali takvih ima nebrojeno.

Vodič po Japanu

 Kodai-ji Temple je smješten u istočnom dijelu Kyota na planini Higashiyama, a izgradila ga je imućna gospođa Kita-no-Mandokoro u spomen na preminulog muža. Ista je kasnije prešla u budističke opatice no sve u skladu s tadašnjim običajima plemenitaških obitelji. Osim bezbroj hramova i vrtova svakako preporučujem Arashiyama Monkey park koji se nalazi na zapadnom dijelu Kyota na obroncima planine. Do gore ćete se morati uspinjati 30tak minuta no vrijedno je svakog koraka. Gomila majmunčića će znatiželjno trčkarati oko vas, a zanimljiva je i kućica za hranjenje. Naime vi ste u kućici a majmuni slobodno dolaze na prozore iste od kuda ih možete hraniti do mile volje s jabukama ili kikirikijem koje možete kupiti za simboličan iznos. Dobro, naravno da su majmuni u povlaštenoj poziciji jer su usavršili žicanje s ispruženom rukom, a vi ste tek jedan od raznježenih turista. Bez obzira tko ispao pametniji, sigurna sam da ćete uživati.

majmuni

Iz Kyota jednostavno možete otići do shinto hrama Fushimi Inari posvećenog božici Inari i poznatom po tisuću crvenih torija (vrata).

Vodič po Japanu

Crvena vrata se nalaze na ulazu u svaki shinto hram a prolazak kroz njih predstavlja čišćenje. Ovdje se možete uspinjati preko sat vremena prolazeći kroz cijeli koridor takvih vrata. Zanimljivo je da su svaka darovana od sponzora koji je upisan na njima, i svako sponzorstvo uključuje poveće iznose, ali naravno predstavlja čast pojedincu ili tvrtki.

Nara

Ako nastavite dalje vlakom prema jugu obavezno navratite u Naru gdje preporučujem Yoshikien Garden u koji je ulaz besplatan, a u kojem je svaki kutak doveden do savršenstva, maleni putići, umanjena i obrezana drvca, kamenje poslagano s mjerom, uglavnom kao i kod svakog japanskog vrta cilj je minimizirani i savršeni krajolik.

Nara

Također grad je poznat po pitomim jelenima koji šeću po okolici i koje također možete hraniti.

Ovaj vodič po Japanu je tek zagrebao po površini ove dine i neobične zemlje, ali negdje treba početi.

Vodič po japanu 2. dio

Travel Advisor – Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Nove objave