Wizz Airom do Maldiva: da ili ne?

Autor članka:
Podijeli:

Je li putovanje s Wizz Airom do Maldiva isplativo?

AvioRadar je istražio koliko je isplativo putovanje Wizz Airom do Maldiva, odnosno može li se do prekrasnog otočja doći nešto povoljnije nego s klasičnim prijevoznicima.

Otvorila se mogućnost za nešto jeftinije putovanje na Maldive, kao što se to i inače događa kada su u pitanju niskotarifni prijevoznici. Većinu ljudi Maldivi privlače zbog prekrasnih plaža, mogućnosti ronjenja i ostalih vodenih aktivnosti. Pitam se tko uopće ne bi htio posjetiti ovu destinaciju kada vidi prekrasne fotografije bijelih plaža i tirkiznog mora. Ja se već mogu zamisliti kako uživam u osvježavajućem piću u hladu palme, a vi?.

Nažalost, izravna veza između Zagreba i Maldiva ne postoji, pa većina putnika mora presjedati negdje u Europi ili na Bliskom Istoku. AvioRadar istražio je najjeftinije cijene za razdoblje od rujna do travnja iduće godine.

Putovanje s klasičnim zračnim prijevoznicima

Turkish Airlines avion
© Kaysha from Unsplash

Što se tiče klasičnih avioprijevoznika, iz Zagreba su najbolje veze preko Istanbula, Dohe, Dubaija i Beča.

U predbožićnom razdoblju, Qatar Airways nudi karte po cijeni od okvirno 1.000 eura. Ova cijena uključuje predanu prtljagu od 25 kilograma te hranu i piće. Putnici presjedaju u Dohi. Trenutne cijene karate do iduće godine iznose po 958 eura za povratnu kartu koja također uključuje predanu prtljagu.

FlyDubai u ponudi ima karte po cijeni od oko 700 eura, a u cijenu je uključena prtljaga od 20 kilograma i hrana tijekom leta. Presjedanje je u Dubaiju, a trenutno je aktivna promocijska cijena za razdoblje do travnja iduće godine.

Turkish Airlines ima karte po cijeni od 750 eura, a u cijenu karte uključena je velika predana prtljaga od 30 kilograma te hrana tijekom leta. Presjedanje je u Istanbulu, a trenutna cijena od 750 eura najniža je u razdoblju do travnja 2024. godine.

Austrian Airlines, zračni prijevoznik iz Europe, nudi karte po cijeni od otprilike 850 eura. Cijena uključuje predanu prtljagu od 23 kilograma i hranu tijekom leta, a presjedanje je u Beču. Za putovanja do travnja iduće godine, cijene samo s ručnom prtljagom iznose otprilike 750 eura, dok se doplata od oko 100 eura plaća za predanu prtljagu težine 23 kilograma.

Wizz Air

Wizz Air krilo zrakoplova
© Richard Stachmann from Unsplash

Nijedan niskotarifni prijevoznik ne nudi direktne letove iz Zagreba prema Bliskom Istoku, što znači da na taj način baš nije moguće kombinirati s Wizz Airovim letom iz Abu Dhabija za Maldive. Stoga, jedina je opcija putovati iz obližnjih zračnih luka do Abu Dhabija s Wizz Airom, a zatim presjedati na let za Maldive. Wizz Air pruža usluge prema Abu Dhabiju iz Beča, Budimpešte, Beograda i Sarajeva.

Prije nego uopće krenete u potragu za jeftinim kartama, trebate biti svjesni kako vam niskotarifni prijevoznik, kada kupite najosnovniju kartu, daje sjedalo i mogućnost nošenja manjeg ruksaka u kabini. Sve dodatke, posebno dodatnu prtljagu, trebate platiti dodatno.

Također, važno je uzeti u obzir i činjenicu da putnička kabina u Wizz Airu nije nešto posebno udobna za dulja putovanja zbog ograničenog razmaka između sjedala, nepomičnih naslona sjedala i potrebu za dodatnom naplatom čak i za osnovne usluge poput čaše vode. Naravno, ako putujete s nekim, tu je još i trošak naplate rezervacije sjedala ako želite sjediti zajedno, inače će vas sustav rasporediti na različita mjesta.

Međutim, postoje brojni putnici kojima je cijena prioritet pa su spremni podnijeti određene neudobnosti kako bi dobili povoljne karte.

Abu Dhabi – Maldivi

Džamija u Abu Dhabiju
© David Rodrigo from Unsplash

Wizz Airov let iz Abu Dhabija za Maldive kreće u 11:45, a u zračnu luku Velana na Maldivima slijeće u 18:05. U povratku let s Maldiva kreće u 19:00 i slijeće u Abu Dhabi u 23:40.

Što se tiče trenutno najpovoljnijih cijena karata, najjeftiniji let koji se nudi u razdoblju do travnja 2024. iznosi oko 90 eura u jednom smjeru. Znači da povratnu kartu možete pronaći za 180 eura, ali cijena uključuje samo ručnu prtljagu.

Pretpostavlja se da će nekima biti dovoljno doplatiti ručnu prtljagu te da uza se može imati kofer i ruksak, a to bi za oba smjera trebalo koštati oko 50 eura. Znači da bi okvirna cijena za povratnu kartu trebala biti oko 240 eura. Međutim, ako vam je ipak potrebno više prtljage i odlučite se za doplatu za predanu prtljagu težine 20 kilograma, tada će cijena porasti na 370 eura.

Najpovoljnije cijene:

 • Povratna karta (osnovna prtljaga): 180 eura
 • Povratna karta (osnovna + dodatan kofer za kabinu): 240 eura
 • Povratna karta (osnovna + 20 kg predane prtljage): 370 eura

Beč – Abu Dhabi

Beč
© Sandro Gonzalez from Unsplash

Let iz Beča prema Abu Dhabiju kreće u 13 sati, a tamo dolazi u 21:40. S obzirom da let za Maldive polijeće u 11:45, znači da nema druge nego ostati u zračnoj luci i spavati na klupi ili pronaći nekakav smještaj. Kako se na let čeka tijekom noći, nije moguće razgledati turističke atrakcije. Jedino se mogu posjetiti one koje se mogu vidjeti samo izvana i za koje nije potrebna ulaznica. Između ova dva leta imate 14 sati čekanja.

U razdoblju do travnja 2024., najjeftinija karta iznosi 59 eura po smjeru, odnosno 120 eura za povratnu kartu s uključenom ručnom prtljagom. Zaq dodatnu ručnu prtljagu trebate platiti dodatnih 41 euro po smjeru, što je otprilike 80 eura za povratno putovanje te u konačnici 200 eura za povratnu kartu. Ako želite predanu prtljagu od 20 kilograma, onda će povratna karta biti oko 270 eura.

Najpovoljnije cijene:

 • Povratna karta (osnovna prtljaga): 120 eura
 • Povratna karta (osnovna + dodatan kofer za kabinu): 200 eura
 • Povratna karta (osnovna + 20 kg predane prtljage): 270 eura

Budimpešta – Abu Dhabi

Budimpešta
© Bence Balla-Schottner from Unsplash

Wizz Airov let iz Budimpešte prema Abu Dhabiju u prosincu polazi između 11 i 13 sati, ovisno o danu u tjednu, a tamo dolazi između 22 i 23 sata. Let za Maldive polazi u 11:45, što znači da je jednaka situacija kao i s letom iz Beča, odnosno čeka vas dugih 13 do 14 sati čekanja.

U povratku se prema Budimpešti kreće oko 21 ili 22 sata, a slijetanje je iza ponoći. Let s Maldiva u Abu Dhabi stiže u 21:40, što znači da se na sljedeći let mora čekati gotovo 24 sata. Tu će putnici morati razmisliti o nekakvom smještaju.

Najpovoljnija karta je oko 110 eura, a cijena uključuje samo ručnu prtljagu. Cijena raste na 215 eura ako se odlučite za još jedan komad ručne prtljage, no ako sa sobom želite nositi kofer od 20 kilograma, onda ćete za povratnu kartu platiti 280 eura.

Najpovoljnije cijene:

 • Povratna karta (osnovna prtljaga): 110 eura
 • Povratna karta (osnovna + dodatan kofer za kabinu): 215 eura
 • Povratna karta (osnovna + 20 kg predane prtljage): 280 eura

Beograd – Abu Dhabi

Beograd
© Alexander Mils from Unsplash

Let prema Abu Dhabiju iz Beograda kreće u 17:50, a slijeće u 2:05. Povratni let polazi u 14 sati i slijeće u Beograd u 17:05. Međutim, vrijeme čekanja na let za Maldive je kraći nego što je to u slučaju letova iz Beča i Budimpešte – čeka se 9 sati. Šteta što kod povratnog leta morate čekati 16 sati.

Povratna karta s ručnom prtljagom iznosi oko 100 eura, a uz još jednu dodatnu predanu prtljagu od 20 kilograma cijena raste na otprilike 230 eura. Najpovoljnija povratna karta s malom ručnom prtljagom može se pronaći za oko 90 eura, a uz dodatni kofer od 20 kilograma cijena za oba smjera raste na 214 eura.

Najpovoljnije cijene:

 • Povratna karta (osnovna prtljaga): 90 eura
 • Povratna karta (osnovna + dodatan kofer za kabinu): 185 eura
 • Povratna karta (osnovna + 20 kg predane prtljage): 214 eura

Sarajevo – Abu Dhabi

Nažalost, iz Sarajeva u ovom razdoblju nema Wizz Airovih letova za Abu Dhabi.

Nezajamčeno presjedanje

Nažalost, ovdje putnici nemaju nikakvu zaštitu u slučaju većih kašnjenja ili otkazivanja letova. U slučaju da se otkaže neki od letova dovoljno rano, jedino što će vam Wizz Air ponuditi jest zamjena datuma putovanja. To svakako dovodi do dodatnih troškova. Primjerice, morate ostati dan ili dva duže u Abu Dhabiju ili na Maldivima, odnosno krećete dan ranije ili kasnije iz Europe.

U takvim slučajevima morali biste mijenjati i datume za smještaj, što nekada zna biti izazovno ako nemate besplatnu izmjenu datuma. Ako kasnite dan-dva, a već ste unaprijed ugovorili izlete, oni vam mogu propasti ako agencije ne žele promijeniti datume ili ne žele vratiti novac. Može se dogoditi i da neki od letova kasni zbog lošeg vremena pa zakasnite na sljedeći let, a tada morate kupiti novu kartu što je na dan putovanja vrlo skupo.

AvioRadar napominje da ovako samo žele ukazati i upozoriti na potencijalne izazove s kojima se putnici mogu susresti.

Koji su potencijalni troškovi u Abu Dhabiju?

Abu Dhabi noću
© Kamil Rogalinski from Unsplash

Smještaj u hostelu iznosi oko desetak eura za noć, apartman je nešto skuplji i kota između 20-30 eura, a cijene hotela se kreću oko 50-ak eura. Ako ipak želite ostati u zračnoj luci, cijena smještaja je oko 70 eura.

Do središta grada možete doći javnim prijevozom ili taksijem. Javni prijevoz je 1 euro, a taksi 20 eura, no to ipak ovisi o tome u koji dio grada idete. Nešto novaca ćete sigurno potrošiti i na poneku ulaznicu, hranu ili suvenir. S obzirom da ćete u Abu Dhabiju biti kratko, vjerojatno nećete biti previše rastrošni pa ćete za hotel potrošiti 50 eura, a za ostale troškove još 25. Sve množimo s dva jer ćete i u povratku morati provesti neko vrijeme u ovom gradu pa će vaš trošak biti oko 150 eura.

Međutim, ovo sve ovisi o tome hoćete li ostati u zračnoj lucui ili ćete ipak odlučiti potražiti smještaj. Spavanje u zračnoj luci podrazumijeva da neće imati dodatnih troškova, ali je moguće da ćete nakon noći provedene na klupi žaliti što niste dali koji euro za pravi krevet.

Troškovi putovanja do Beča, Beograda ili Budimpešte

Ovi su gradovi otprilike jednako udaljeni od Zagreba pa će se potrošiti i otprilike ista količina goriva. S nekom prosječnom potrošnjom od 7 litara, potrošit će se oko 90 eura goriva, dok će se na cestarinu potrošiti između 20-50 eura. Parkiranje automobila će biti otprilike isti iznos, no to ovisi i o broju dana koji ste na putu. No, recimo da se za parking treba izdvojiti oko 30 eura. Kada sve sumiramo, dolazimo do okvirnog iznosa od 150 eura.

Ako biste putovali autobusom, tada bi vas povratna karta do jedne od ovih destinacija koštala oko 40 eura. Vlakom se može do Beča i Budimpešte, no oni rjeđe voze nego autobusi, a cijene su slične.

Maldivi
© Rayyu Maldives from Unsplash

Izvor: AvioRadar

Autor naslovne fotografije: © Artur Voznenko from Unsplash

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & OutdoorSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave