Xian: najveća vojska iz podzemlja

Autor članka:
Podijeli:

Xian je povjesno važan grad u Kini

Točno Xi’an (izgovor: Sian) je danas grad od devet milijuna stanovnika. Nalazi se u sjevernoj Kini i glavni je grad provincije Shaanxi (Šansi). Xi’an je bio glavni grad 13 različitih dinastija. Njegova povijest duga je više od 3000 godina. U Kini postoje Četiri Velika Glavna Grada: Xian, Peking, Luoyang i Nanjing od kojih je Xi’an najstariji. Također, Xi’an je početna, odnosno završna točka Puta Svile.

početak puta svile

Poljoprivredna zadruga je zaslužna za otkriće

Dok je marljivi kineski seljak nedaleko od grada Xiana prije 4 desetljeća točnije 1974. kopao zdenac, nije ni slutio da će razotkriti stoljetnu tajnu i biti protagonist jednog od najvećih arheoloških otkrića ikada. Kineska poljoprivredna zadruga tražila je da se napravi bunar, a otkrili su pravu vojsku. Otkriće koje je još uvijek obavijeno velom misterija i nadahnjuje svjetske znanstvenike da daju sve od sebe kako bi otkrili neke od njih.

Otkriće je nastalo u doba najgore Kulturne revolucije pod diktatom Mao Ce Tunga koji je sustavno uništavao sve što je bilo staro, povijesno ili carsko. Iako je sam bio komunistički car ili se barem tako ponašao. Stoga, jadni seljaci nisu dobro prošli. Umrli su siromašni i beznačajni. Prvih godina niti pronalazak nije bio značajan. Zapravo nije se niti znalo što se sve nalazi pod zemljom dok nisu provedena opsežna istraživanja koja su otkrila osmo svjetsko čudo.

Velika glinena vojska cara Qin Shi Huang

xian

Xian je najpoznatiji po kolekciji terakota vojnika koja prikazuje vojsku cara Qin Shi Huanga koji je bio car ujedinjene Kine, a kojeg vrlo često spominju kao prvog kineskog cara. Vladar Qin Shi Huang naredio je izgradnju glinene vojske sa zadatkom da čuva carevu grobnicu i njegov vječni počinak te da ga prati u njegovim posthumnim osvajanja drevne Kine. Ogromna vojska, koja još uvijek izaziva strahopoštovanje, izgrađena je oko 1 km od carske grobnice. Stalno se pronalaze novi kipovi i do sada ih je iskopano oko 8.000. Poseban dojam ostavlja činjenica da svaki kip ima personalizirane crte lica i da praktički ne postoje dvije iste. Pri izradi lica i ruku vojnika korišteno je desetak istih kalupa. Naknadno su svakom vojniku ručno izrađeni detalji na licu. Ni oprema i oklop vojnika nisu sasvim identični. Statue su nekad bile obojene, ali su djelovanjem vremena gotovo svi pigmenti otpali s njih. Jedna od nepoznanica je kako je oružje i dalje bilo oštro nakon toliko stoljeća. Teorija kaže da je na drevno brončano oružje nanesen krom koji je spriječio propadanje. Takva metoda je pronađena tek u dvadesetom stoljeću, a neki znanstvenici tvrde da je to bilo slučajno.

Bogati i precizni detalji

konji od terakote

Svaka je figura građena s nevjerojatnom preciznošću i neodoljivo podsjeća na okamenjene ratnike. Vojska od terakote je, u pravom smislu riječi, vojska, dobro organizirana i strateški idealno smještena. Iza više od 200 strijelaca koji stoje u prvim redovima nalaze se brojni vojnici naoružani kopljima i sličnim oružjem. Vojsku dopunjavaju kočija s konjskom zapregom, također izgrađena u prirodnoj veličini.

Ostaje pitanje kakve tajne još skriva sama careva grobnica koja se nalazi ispod grobnog humka. Kinezi se još nisu usudili narušiti mir posljednjeg počivališta prvoga cara, žena koje su pokopane s njim (one koje nisu imale djece) te carevih sluga koji su živi zakopani jer su znali za blago u grobnici. Vjeruje se da je blago vrijedno više nego ono iz egipatskih grobnica.

Zagrobna vojska

zagrobna vojska

Nema sumnje da, ako je kineskom caru  trebala posthumna vojska, nije mogao zamisliti bolju. Arheolozi procjenjuju da je više od 700 000 radnika gradilo grobnicu za cara Qin Shi Huang-a koji je, kao i svi diktatori, bio opsjednut vječnim životom. Sam car je, prema drevnim zapisima, vladao vrlo okrutno. Nije bio omiljen, no skupi je veliku vojsku i osvojio male države jednu za drugom te tako postao najmoćniji čovjek na svijetu. Ni to mu nije bilo dosta pa je poželio vječni život. tako je nastala i vojska koja ga prati u drugi svijet.

To je najveća grobnica na svijetu površine 98 kvadratnih kilometara. Vjeruje se da grobnica nije završena. Zapravo, ne zna se jer je svega oko 1 % grobnice  dosada iskopano. Prva od četiri prostorije sadrži samo pješake, druga pješake, konjanike i bojna kola (vjerojatno počasna straža), treća zapovjedništvo, visoke časnike i jedna bojna kola, dok je četvrta prazna. Gradnja je trajala 38 godina. Moguće da je bilo grčkog utjecaja jer se kiparstvo raširilo nakon pohoda Aleksandra Velikoga. Figura u prirodnoj veličini do tada nije bilo na tim područjima tako da je Xian bio prekretnica.
Godišnje terakota vojnike posjeti više od milijun turista iz cijelog svijeta.

provincija Shanxi

Travel AdvisorPutovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Uživo sa putovanja reels na FB

Putevima svile: deset dana Uzbekistana

Kako biti dobar turist?

Nove objave