Travel AdvisorTravel Advisor

Xian: najveća vojska iz podzemlja

Xian je povjesno važan grad u Kini.

Točno Xi’an (izgovor: Sian) je danas grad od devet milijuna stanovnika. Nalazi se u sjevernoj Kini i glavni je grad provincije Shaanxi (Šansi). Xi’an je bio glavni grad 13 različitih dinastija. Njegova povijest duga je više od 3000 godina. U Kini postoje Četiri Velika Glavna Grada: Xian, Peking, Luoyang i Nanjing od kojih je Xi’an najstariji. Također, Xi’an je početna, odnosno završna točka Puta Svile.

Poljoprivredna zadruga je zaslužna za otkriće

Dok je marljivi kineski seljak nedaleko od grada Xiana prije 4 desetljeća točnije 1974. kopao zdenac, nije ni slutio da će razotkriti stoljetnu tajnu i biti protagonist jednog od najvećih arheoloških otkrića ikada. Kineska poljoprivredna zadruga tražila je da se napravi bunar, a otkrili su pravu vojsku. Otkriće koje je još uvijek obavijeno velom misterija i nadahnjuje svjetske znanstvenike da daju sve od sebe kako bi otkrili neke od njih.
Velika glinena vojska. Jedna od nepoznanica je kako je oružje i dalje bilo oštro nakon toliko stoljeća. Teorija kaže da je na drevno brončano oružje nanesen krom koji je spriječio propadanje. Takva metoda je pronađena tek u dvadesetom stoljeću, a neki znanstvenici tvrde da je to bilo slučajno.

Car Qin Shi Huang

Xian je najpoznatiji po kolekciji terakota vojnika koja prikazuje vojsku cara Qin Shi Huanga koji je bio prvi car ujedinjene Kine, a kojeg vrlo često spominju kao prvog kineskog cara. Vladar Qin Shi Huang naredio je izgradnju glinene vojske sa zadatkom da čuva carevu grobnicu i njegov vječni počinak te da ga prati u njegovim posthumnim osvajanja drevne Kine. Ogromna vojska, koja još uvijek izaziva strahopoštovanje, izgrađena je oko 1 km od carske grobnice. Stalno se pronalaze novi kipovi i do sada ih je iskopano oko 8.000. Poseban dojam ostavlja činjenica da svaki kip ima personalizirane crte lica i da praktički ne postoje dvije iste. Pri izradi lica i ruku vojnika korišteno je desetak istih kalupa. Naknadno su svakom vojniku ručno izrađeni detalji na licu. Ni oprema i oklop vojnika nisu sasvim identični. Statue su nekad bile obojene, ali su djelovanjem vremena gotovo svi pigmenti otpali s njih.

Bogati i precizni detalji

Svaka je figura građena s nevjerojatnom preciznošću i neodoljivo podsjeća na okamenjene ratnike. Vojska od terakote je, u pravom smislu riječi, vojska, dobro organizirana i strateški idealno smještena. Iza više od 200 strijelaca koji stoje u prvim redovima nalaze se brojni vojnici naoružani kopljima i sličnim oružjem. Vojsku dopunjavaju kočija s konjskom zapregom, također izgrađena u prirodnoj veličini. Ostaje pitanje kakve tajne još skriva sama careva grobnica koja se nalazi ispod grobnog humka. Kinezi se još nisu usudili narušiti mir posljednjeg počivališta prvoga cara, žena koje su pokopane s njim (one koje nisu imale djece) te carevih sluga koji su živi zakopani jer su znali za blago u grobnici.

Zagrobna vojska

Nema sumnje da, ako je kineskom caru  trebala posthumna vojska, nije mogao zamisliti bolju. Arheolozi procjenjuju da je više od 700 000 radnika gradilo grobnicu za cara Qin Shi Huang-a koji je bio opsjednut vječnim životom. To je najveća grobnica na svijetu površine 98 kvadratnih kilometara. Vjeruje se da grobnica nije završena. Zapravo, svega oko 1 % grobnice je dosad iskopano. Prva od četiri prostorije sadrži samo pješake, druga pješake, konjanike i bojna kola (vjerojatno počasna straža), treća zapovjedništvo, visoke časnike i jedna bojna kola, dok je četvrta prazna. Gradnja je trajala 38 godina. Moguće da je bilo grčkog utjecaja jer se kiparstvo raširilo nakon pohoda Aleksandra Velikoga. Figura u prirodnoj veličini do tada nije bilo na tim područjima tako da je Xian bio prekretnica.
Godišnje terakota vojnike posjeti više od milijun turista iz cijelog svijeta.

Travel AdvisorPutovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKako online platforme utječu na organizaciju putovanja?
Next articleZdravstvo i turizam na Kvarneru idu zajedno dalje