Travel AdvisorTravel Advisor

Zaboravite 2019. ona se neće ponoviti

Aviokompanije i ozbiljni igrači u turizmu prestaju koristiti 2019. kao referentnu godinu.

Usred smo revolucije putovanja. Zaboravite 2019.

U našem dijelu Europe nema mnogo značajnih kompanija koje troše na poslovna putovanja, no u svijetu, a pogotovo u Americi je drugačije. Čak 74% putovanja su ona u poslovne svrhe. Poslovnim putnicima su prilagođeni letovi, hoteli pa čak i resorti za kratke odmore. Tek se jedna četvrtina putovanja odnosi na turizam i odmore.

Poslovna putovanja

U svjetlu svakog masovnog globalnog preokreta – rata, gladi, depresije, pandemije – dolazi do radikalnog društvenog, ekonomskog i političkog preuređivanja. Počinjemo viđati prve promjene na ekonomskom i političkom polju te društveno preuređenje u cijelom svijetu. Društveno uređenje bi moglo najviše utjecati na aviokompanije. Čelnici avio prijevoznika proveli su veći dio posljednje dvije godine uspoređujući svaku izašlu statistiku s istim razdobljem 2019., nadajući se da se pojavljuje točka preokreta kada će se industrija vratiti na ono što je bila. Ali možda tako ne bi trebalo biti.

Završetak pandemije – kada?

Još ne znamo kako će se promijeniti obrasci putovanja ljudi i kada će se pandemija na kraju povući.

Hoće li radnici gastarbajteri i dalje letjeti prometnim zračnim putevima između Južne Azije i Bliskog istoka?

Hoće li se kineski turisti masovno vraćati u Europu ili će se odlučiti ostati kod kuće?

Hoće li se tvrtke vratiti poslovnim putovanjima na konferencije i sastanke?

Hoće li potrošači, koji su sve svjesniji klimatskih promjena, nastaviti koristiti jeftine paket aranžmane na plažnim destinacijama ili će uzeti u obzir njihov ekološki trošak pa će cijene biti izvan dosega masovnog turizma?

Mnogi direktori turističke industrije kažu da imaju odgovore na ova pitanja, no je li tome tako? Nije.

Nitko zapravo ne zna kakav će svijet putovanja biti kada izađemo iz Covid-19 pandemije stoga zaboravite 2019.

Možda će biti jasnije već ove ili tek sljedeće godine. Obrasci putovanja će se vjerojatno promijeniti. Čelnici kompanija avio prijevoznika i velikih hotelskih lanaca, turističke zajednice i slični će valjda prestati uspoređivati ​​industriju s 2019. i prilagoditi svoje mreže i poslovanje novoj stvarnosti.

U čemu je smisao putovanja ne tako dalekoj budućnosti?

Fizički čin poslovnog putovanja postao je tako kompliciran beskrajnim ograničenjima putovanja povezanih s Covidom i, naravno, faktorom Zoom.

Voditelji korporativnih putovanja velikih kompanija će naći utjehu u metaverzumu – paralelnom digitalnom svemiru – i izvući nove prakse specijalizirane za sastanke virtualne stvarnosti. Preimenovanje Facebooka u Metu djelovalo je kao putokaz, a njegova podrška metaverzumu pomogla je konceptu u razvoju. Vjerojatno će utjecati na način na koji korporacije rade, nakon što se uvuku u svakodnevni život.

Tada će se pojaviti više alata kako bi se tvrtke za putničke tehnologije prilagodile. Primjerice American Express Global Business Travel ima nove investitore: Zoom i Sabre (potonji su već u partnerstvu s Googleom na razvoju tehnologije.) Amadeus (kompanija iz Madrida preko koje se vrši večina prodaje aviokarata u svijetu) istražuje ideju spajanja s Microsoftom.

Turističke agencije već počinju savjetovati da se ne putuje u nekim slučajevima, prihvaćajući “odvraćanje od putovanja” kao novu uslugu. Kompanije će također potaknuti osoblje da se sastaje virtualno, bilo s drugim kolegama ili s ljudima izvan njihove organizacije. Nekada se radilo o nagrađivanju djelatnika ili klijenata tako da im se pokloni putovanje; sada je to bonus za odluku da ne putuje.

Kuda ide svijet putovanja?

Nitko ne zna, ali pažljivo ćemo pratiti promjene i prilagoditi se najbolje što znamo i možemo. Zaboravite 2019. i uživajte u vremenu kojeg imamo te ga iskoristimo na najbolji mogući način.

Travel Advisor – putovanja  –   Europa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleUtjecajni web magazin Travel Advisor
Next articleMarija Milković: Vjerujem da će moje kape sa zlatovezom, nakon ove IZLOŽBE, postati dio STREET STYLE scene