Travel AdvisorTravel Advisor

Zagorje uživalo u mjehurićima na pjenušavom doručku kod Kote!

Vinarija Kota ugostila je ljubitelje pjenušavih vina i kolege vinare na (već) 3. pjenušavom zagorskom doručku

U subotu, 21. svibnja 2022., održao se treći Pjenušavi zagorski doručak u vinogradu u modernoj vinariji Kota, u Zlataru. Sve se održalo uz podršku Grada Zlatara, TZ Grada Zlatara i TZ Krapinsko-zagorske županije, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb.

Na ovom posebnom jutarnjem događaju su se predstavile vinarije Vuglec, Petrač, Bolfan, Kopjar i domaćin – Kota. Za doručak su bili posluženi lokalni proizvodi među kojima se ističu sirevi i mliječni proizvodi Veronika, u čašama su se pjenušali vrhunski zagorski mjehurići, a cjelokupni dojam jutarnjega “tuluma” podigla je glazbena pratnja DJ-a Williama Collinsa.

© Julio Frangen

Zalogaje je spremio kuhar Marko Matei, pa su se, uz tradicionalni zagorski sir&vrhnje i bogate plate sireva (zagorski škripavac, mladi sir, Desinčanec, zagorski svježi sir, vinogradarski slani sir, vinogradarski dimljeni) i nezaobilazne jagode, mogli kušati i moderni “zagrizi” poput tramezzina i roast beefa, skute s medom i orahom. Iznenađenje pri kraju doručka bio je rižoto od sira, pjenušca i jabuke koji je lijepo pratio svježa pjenušava vina. Za desert se pobrinuo stalni partner zagorskih pjenušavih doručaka – restoran “Rosetina” donijevši gostima domaću zlevanku i pitu od sira.

© Julio Frangen

Vinarija Kota, domaćin doručka, predstavila je svojih 5 suhih pjenušaca s imenima kotã (nadmorskih visina) na kojima rastu određene sorte od kojih se pjenušac radi (267, 255, 235, 213, 325). Vinarija Vuglec predstavila je suhe bijele pjenušce Vuglec i Baronial, ružičastu Rozaliu i  slatku Jasminku koju Vugleci rade u suradnji s vinarijom Bodren. Bolfan je donio svoja dva Centuriona, zlatni i srebrni, Petrač, svoja dva Bregha, bijeli i ružičasti te vinarija Kopjar tri nova pjenušava vina, bijeli Blanc de blancs do chardonnaya, Rosé od crnog pinota i slatki od muškata žutog.

Predstavljala su se i nova vina

Kao i na prijašnjim doručcima, posebno zanimljiv dio programa bilo je predstavljanje jednog novog, mirnoga vina svake vinarije – “En primeur Zagorje”. Na taj način vinarije predstavljaju vino koje je tek izašlo ili će izaći na tržište. Kota je predstavio svoj novi Chardonnay sur lie 2020, Vuglec i Bolfan svoje nove sauvignone 2021, Kopjar mirni rosé 2021, a vinarija Petrač novu Enigmu 2019, bordoški cuvée od cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca, koji će tek izaći pred vinoljupce za nekoliko mjeseci. Iako idealno za bijele sorte, osobito za sauvignone koje vinari sami jako vole, zbog svježine i aromatike, Zagorje se ističe sve više i crnim vinima, čemu pogoduje i globalno zatopljenje, a u tome svakako prednjači upravo vinarija Petrač svojim bordoškim stilom i sortama.

© Julio Frangen

Na Pjenušavom doručku bila je i gradonačelnica grada Zlatara gđa Jasenka Auguštan Pentek

Poželjevši gostima dobrodošlicu u grad Zlatar i naselje Gornju Batinu, naglasila je važnost ovakvih događanja i nagovjestila otvaranje nove turističke zajednice Zlatni istok Zagorja” koja će uz Zlatar obuhvatiti i susjedne općine, tako da će vinska ponuda ovoga kraja biti bogatija za još nekoliko vinarija iz okolice.

Nakon pjenušavog doručka, gosti su nastavili uživati na drugim lokacijama u Zagorju. U Zlataru su razgledali župnu crkvu Blažene djevice Marije s jednim od najljepših i najzanimljivijih baroknih retabla Hrvatskoga zagorja te ručali u obližnjim restoranima, posvetivši cijelu subotu destinaciji koju s pravom nazivaju “Bajka na dlanu”.

© Julio Frangen
© Julio Frangen

Ako niste stigli na ovaj pjenušavi zagorski doručak, organizatori najavljuju sljedeći već 12. lipnja na Plešivici u vinariji Braje. Dotada, možete pratiti i druge događaje TZ Krapinsko zagorske županije, koja tijekom ljeta organizira druženja u vinarijama pod nazivnom “Vina s ugledom, vinarije s pogledom”. Program se može pratiti na stanicama županijske turističke zajednice gdje možete rezervirajte još  jednu sunčanu subotu – za naše lijepo  Zagorje zelene.

© Julio Frangen

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKoja su najnovija mjesta na UNESCO-vom popisu svjetske baštine?
Next articleLjepote Pašmana: Ova predivna mjesta svakako morate obići