Zagreb: 15 stvari koje niste znali o glavnom gradu Hrvatske

Autor članka:
Podijeli:

Mnogi misle da znaju cijeli Zagreb. Međutim, glavni grad ima prebogatu i opsežnu povijest da bi itko mogao znati sve o njemu. Preživljavao je prirodne katastrofe, vojske i bolesti, ali i dalje ponosno stoji. Zato ćemo mi danas malo pričati o njemu, u slavu.

15 stvari koje niste znali o Zagrebu

1. Koliko trgova čine Lenucijevu potkovu?

Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg dr. Ante Starčevića, Trg Marka Marulića, Trg Republike ,Trg Ivana, Antuna i Vladimira Mažuranića te Botanički vrt. Sedam plus Botanički vrt.

trg marka marulića u zagrebu

2. Koji je najstariji zagrebački hotel?

Jegerhorn u Ilici 14. preuređen je 2011. Godine. Prvi puta je otvoren 1827. Nalazio se na idealnom mjestu pored glavnog gradskog sajmišta u podnožju Gradeca. Tamo su zalazili Ljudevit Gaj I ban Josip Jelačić.

ulaz u hotel jagerhorn

3. Gdje je Harmica?

Nekada je to bile ime glavnog gradskog trga na kojem se nalazilo sajmište. Danas se tako zove prolaz koji vodi od Trga bana Josipa Jelačića prema tržnici Dolac. Harmica dolazi od mađarske riječi “harmincz” koja znači tridesetina. Toliko je iznosio porez koji se skupljao na sajmištu.

ulaz u Harmicu

4. Gdje su u Zagrebu bili najbolji puževi?

Današnja Jurišićeva ulica se do 1878.zvala Puževa ulica jer su se na tom prostoru mogli nabrati najbolji puževi koji su bili specijalitet i dobar izvor bjelančevina za siromašniji puk. Protezala se od Petrinjske do današnje Palmotićeve, tada Vrtlarske.

5. Od kuda je Grički top?

Prvi top se nalazio na brodu poznatog engleskog admirala Nelsona. Pucnjem označava podne od 1.1.1877. Današnji je peti po redu, a dobiven za Univerzijadu 1987. od tadašnje JNA.

grički toranj

6. Od kuda su lusteri u zagrebačkoj katedrali?

Lusteri su kao donacija stigli u Zagreb 2001. iz poznatog casina Gold Coast u Las Vegasu koji je srušen te godina da napravi mjesto za novi hotel. Darovao ih je iseljenik Stefan Stankić.

lusteri u zagrebačkoj katedrali

7. Kako se zvao konj bana Jelačića?

Zvao se Emir. Ban ga je dobio na poklon od Mahmud bega Bašića iz Bihaća. Na njemu je dojahao na ustoličenje u Zagreb te kasnije u Mađarsku. Poživio je još deset godina nakon banove smrti i bio 1866. model njemačkom kiparu Antunu Dominiku Fernkornu za kip.

konj bana Jelačića

8. Koja je najviša građevina u Zagrebu?

Neboderi: Poslovni centar Strojarska (96 m), Euro Tower I (96 m), Zagrepčanka (95 m) i Cibonin toranj (92 m)., nisu najviši. Toranj Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, poznate jednostavno kao zagrebačka katedrala, najviša je zagrebačka građevina sa 108 metara sagrađena 1906. Godine.

zagrebačka katedrala

9. Gdje u Zagrebu “Balkan završava”?

Otvoren 1925. godine, hotel Esplanade nekada je imao reputaciju mjesta na kojemu “Balkan završava i civilizacija počinje”. Ta se izjava posebno odnosila na Oleander Terrace, važno mjesto društvenog okupljanja tijekom desetljeća, ali odnosi se na cijeli hotel, čijih je 208 soba i apartmana obnovljeno 2004. godine, što je sačuvalo mnoge lijepe detalje iz doba Art Nouveauua.

hotel esplanade

10. Gdje se nalazi muzej posvećen prekidima?

Zagreb krije Muzej prekinutih veza, jedini takav u svijetu. Svi znaju kakvi su prekidi i da nisu baš najugodniji, no svaki ima svoju jedinstvenu priču. Upravo ta misao je stvaraoce ovog muzeja natjeralo da otvore prostor s promjenjivom postavom koji stalno raste u zagrebačkom Gornjem gradu. Ovdje su izložena ljubavna pisma, medvjedići, namještaj i među zanimljivijim dijelovima; sjekira koja je uništila stan od ljubavnice. 

sjekira na izložbi

11. Tko je ležao gol na asfaltu?

Ako je ovo prvi put da je čujete za Tomislava Gotovca, odmah ga zampatite. Njegov performans Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te!dogodio se 1981. godine kada je Gotovac gol prošetao Ilicom poljubivši asfalt. Gotovac je nedugo zatim uhićen, ali je zbog njega ušao u legendu. Na Ilici se može naći spomenik njegovom performansu u obliku otisaka njegovih stopala.

art perfomance, man laying naked on street in zagreb

12. Koji je crtana serija iz Zagreba osvojila svijet?

Crtana serija “Profesor Baltazar” najpoznatiji je projekt Zagrebačke škole crtanog filma, koja broji ukupno 59 epizoda. Prava na prikazivanje serije s ovim neslužbenim simbolom grada Zagreba otkupljena su u 30 zemalja svijeta, a najviše uspjeha izvan domovine postigla je u Skandinaviji.

baltazar grad

13. Tko održava sve satove u Zagrebu?

Zagreb ima jako specifično okupljalište – ispod sata. Sve gradske satove popravlja i održava urarska radnja Lebarović iz Maksimira, koja obuhvaća čak šest generacija majstora. Prvi gradski satovi uvezeni su iz Austrije, a kasnije su i samostalno izliveni tako da nalikuju na one u Beču.

14. Gdje je središnja energijska os?

Solarni pleksus Europe nalazi se na jarunskom Otoku mladosti. Sastoji se od 61 bloka granita te predstavlja središnju energijsku os Europe koja pulsira između Islanda i Krete. Instalacija se često naziva i zagrebačkim Stonehengeom.

solarni pleksus na jarunu

15. Kako se zove najpoznatiji zagrebački pas?

Bogovićevoj ulici nalazi se spomenik psu Plutu. Pluto je bio pas skitnica o kojem su se radnici brinuli tijekom gradnje objekta za Prvu hrvatsku štedionicu. Pluto je postao “pas sa gradilišta”, no nažalost, ubrzo je uginuo u sukobu s razbojnicima.

spomenik psu pluto u zagrebu

Travel Advisor – Hrvatska

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Nove objave