Travel AdvisorTravel Advisor

Zaraza u avionima: mit ili stvarnost

Kakve su šanse da se zarazite u avionu?

Znanstvenici tvrde da je zaraza u avionima moguća manje nego što mislite. Istina, na nekim letovima su putnici stisnuti pored sardina u ekonomskoj klasi baš kao i prije pojave pandemije. To nam svima izgleda vrlo rizično, no jeli zaista tako?

Eksperti su za CNN izjavili da postoji vrlo mali broj slučajeva zaraze koji se mogu povezati s letenjem. Strah od letenja u ovo „novo normalno“ doba je drastično smanjio broj putnika.

Na letu 31.3. iz USA za Taiwan je bilo testirano 328 putnika i osoblja nakon što se saznalo da je 12 putnika bilo sa simptomima. Svi testirani putnici su bili negativni. Kasnije se pojavilo nekoliko slučajeva prijenosa virusa na člana posade ili suputnika, no to se događalo vrlo rijetko. Zna se za samo jedan slučaj kada se u avionu zarazilo više putnika i to njih 14 na letu iz UK za Vietnam.

Tvrdi se da se zrak u avionu promjeni svake dvije do tri minute.

Filteri u tako napravljeni da hvataju 99,99 % svih čestica. Nošenje maske i mnogi druge zaštitne mjere su na snazi već duže vremena. Mjerenje temperature prije leta također. Putničke kabine s pojačano čiste i nije dozvoljeno kretanje putnika u avionu. U Americi su izračunali da je šansa za zarazu u punom avionu 1 : 4,300, a ako je srednje sjedalo prazno 1 : 7.700. Ako svi putnici nose maske, pa i ako se u avioni nađe zaražena osoba, vjerojatnost da pokupite Covid 19 je vrlo mala. Za one koji sjednu pored prolaza je šansa da se zaraze nešto viša od onih koji sjede pored prozora.

Te brojke se prvenstveno odnose na kratke letove od otprilike dva sata. Zaraza u avionima nije lako moguća.

Pretplatite se na naš YoutTube kanal.

Savjetnik za putovanja na FB i IG

 

Previous articleProvjerili smo sve: dnevni izleti u Zagrebačkoj županiji
Next articlePovoljni šoping, dobar roštilj i vožnja čamcem po Savi