Zašto opet Maroko?

Autor članka:
Podijeli:

Svi me pitaju zašto opet Maroko.

Zato što je zanimljiv, drugačiji, nepredvidljiv, egzotičan, druželjubiv, kaotičan, šaren, očaravajuć, simpatičan, opušten, dinamičan, opojan, ljubazan, ukusan…

Zašto opet Maroko

Prvi put sam otišla jer nisam imala nikakvih očekivanja, a drugi put zato što me očaralo ono što nisam očekivala. Ovo je drugi put da se vraćam iz Maroka s još više dojmova i željom za neki ponovni odlazak.

Kaotični Marrakech

Zašto opet Maroko
Za potpuni doživljaj Marrakecha i istinski užitak potrebno ga je prihvatiti baš takvog kakav je i prepustiti se kaosu koji vlada. Glavni trg Jemaa el-Fna pršti energijom i centar je događanja za lokalce i turiste. Galama, dovikivanje, pjesma, ples, igre na sreću, crtačice kana tetovaža, majmuni, zmije…

Zašto opet Maroko

Sa štandova s hranom čuje se „Don’t panic, eat organic!“, a mladići koji prodaju cijeđene sokove pozdravljaju „Bonjour madame!“. Svi su vrlo simpatični, ljubazni i rade s osmjehom. Na svakom koraku pokušavaju nešto prodati tako da sam većinu vremena hodajući po trgu provela govoreći la choukran (ne hvala) sa smiješkom na licu.

Zašto opet Maroko
Tipična marokanska jela koja se mogu naći svuda su marokanska salata, kus kus s povrćem i različite vrste tažina. Kako bi osjetila kako je jesti kao lokalac upustila sam se u avanturu probavanja hrane na štandovima i u lokalnim restoranima.

Zašto opet Maroko
Kraj dana sam uvijek iskoristila za posjet nekom od krovova kafića ili restorana, tzv. rooftop, na kojima se traži mjesto više za spektakularan pogled na zalazak sunca.

Zašto opet Maroko
Dolaskom noći grad se sve više budi i sve postaje puno intenzivnije.
Izgubiti se u šarenilu sukova pravi je podražaj za sva osjetila. Tu počinje posebna umjetnost zvana cjenkanje.

Zašto opet Maroko

Nakon skoro svakog cjenkanja bih se, koliko god da sam u tom trenutku mislila da sam snizila cijenu, osjećala opljačkano. U drugom posjetu Maroku doskočila sam svom problemu i većinu toga kupila u trgovinama gdje kupuju lokalci, bez cjenkanja.

Zašto opet Maroko
Botanički vrt, Le Jardin Majorelle, zelena je oaza usred grada i omogućuje bijeg od gradske vreve i popodnevnog sunca.

Zašto opet Maroko
Od smještaja svakako preporučujem odsjesti u nekom od rijada u Medini. Rijadi su marokanske tradicionalne kuće i doživljaj je boraviti u takvom ambijentu. Odsjela samu dva rijada, Riad The Bohemian Jungle i Riad Le Rubis i oba su me oduševila.

Zašto opet Maroko

Intimna atmosfera sa svega par smještajnih jedinica daje privatnost i savršeno je sklonište od ludila na ulici.

Zašto opet Maroko
Ouzoud vodopadi dobar su izbor za dnevni izlet. Nalaze se 2 h i 30 min vožnje od Marrakecha, u berberskom selu Tanaghmeilt. Pad s visine od 360 metara čini ih drugim najvišim u Africi.

Zašto opet Maroko
Kraljevski Fez

Zašto opet Maroko
Fez je najstariji grad u Maroku kojeg krase bogata povijest i arhitektura. Medina okružena zidinama najveća je i najstarija u Maroku te je kao takva pod zaštitom UNESCO-a. Vrlo se je lako izgubiti u njenim uskim ulicama, a za pomoć je potrebno platiti lokalca jer navigacija jednostavno ne funkcionira ovdje.

Zašto opet Maroko

Medrese (islamska učilišta) na prvu izgledaju nedostupno za turističke obilaske, no većina ih se može posjetiti. Ako primijete zainteresiranost lokalni stanovnici će vrlo rado prihvatiti ulogu turističkog vodiča, ali će tu uslugu na posljetku i dobro naplatiti.

Zašto opet Maroko
Lokalni vodič proveo me kroz štavionicu kože, meni nimalo lijepo mjesto. Preskakujući bazenčiće s bojom hvatala sam njegov korak i probijala se među radnicima.

Zašto opet Maroko
Popeli smo se na vrh i gledali radnike kako na popodnevnom suncu bojahu kožu uz nesnosni smrad. I da, i to sam platila.

Zašto opet Maroko

Plavi Chefchaouen 

Zašto opet Maroko
Ovaj grad je jedan od razloga zašto sam imala želju opet posjetiti Maroko. I nisam pogriješila, prekrasan je. The Blue Pearl, kako ga još nazivaju, prava je suprotnost Marrakechu i Fezu.

Zašto opet Maroko

Šetnje uskim plavim ulicama djelovale su opuštajuće te sam neprestano imala osjećaj da se negdje u podnožju ovog brdovitog gradića krije more.

Zašto opet Maroko
Svaki kutak toliko je fotogeničan.

Zašto opet Maroko
Za nezaboravan zalazak sunca s pogledom na grad bilo je potrebno popeti se na vidikovac na kojemu se nalazi Španjolska džamija.

Zašto opet Maroko

Veličanstvena Sahara

Zašto opet Maroko
Drugi razlog zašto opet Maroko. Prvi put uzela sam trodnevnu turu gdje su jedna večer i jutro u pustinji proletjela za tren oka i ostavili prazninu, kao da nisam stigla uživati. Zato sam ovaj put uzela dan više kako bi nadoknadila propušteno.

Zašto opet Maroko
Pustinja i sam put do nje zasigurno su najljepši dio putovanja po Maroku. Za to je zaslužna agencija Saharawanderlust pod vodstvom Mustafe koju sam odabrala po drugi put. Onaj osjećaj kad znaš da si u sigurnim rukama je neprocjenjiv.

Zašto opet Maroko

Za njega nema nerješivog problema i uvijek će pomoći iako mu to nije u opisu posla. Profesionalan, pouzdan, strpljiv i ljubazan. Kroz razgovor s Mustafom upoznala sam Maroko, njihove običaje, način života i kulturu, a on pokoju novu riječ na hrvatskom.

Zašto opet Maroko
Put do pustinje je dug, oko 560 km u jednom smjeru, no svaki novi kilometar donosi novi krajolik koji jednostavno zapanjuje. Guste šume, crvene planine, zlatna polja, mala sela, kamene pustinje, zelene oaze, plava jezera i tako u nedogled.

Zašto opet Maroko
Po dolasku u Merzougu, na sam početak pješčane pustinje, moja je ekipa sjela na deve, a ja sam ambiciozno krenula pješke do kampa u pustinji.

Zašto opet Maroko

Kako sam prošli put jahala devu shvatila sam da to i nije neko veselje za mene, a pogotovo za nju. Vremenski nam je trebalo jednako, ali hodanje po pješčanim dinama od 1,5 do 2 h i nije tako jednostavno.

Zašto opet Maroko

Bosonoga, s jednom bocom vode i turbanom na glavi. Beskrajne zlatne dine i ja u sredini, čaroban osjećaj. Na trenutak sam zaboravila koliko je naporno.

Zašto opet Maroko

U kamp sam stigla mokra, sa žuljevima na tabanima, ali ispunjena neopisivom srećom.

Zašto opet Maroko
Zalazak sunca uz prelijevanje boja na nebu te dugo iščekivano zvjezdano nebo i izlazak punog mjeseca.

Zašto opet Maroko
Spavanje na pijesku pod zvijezdama i buđenje uz prve zrake sunca. 

Zašto opet Maroko
Sljedeći dan proveli smo u Merzougi jer je preko dana, naravno, prevruće. Bazen s pogledom na palme i dine zamijenio je užegli pijesak.

Zašto opet Maroko
Najzanimljivije je bilo prolaziti kroz selo i samo promatrati, ljude i njihov život.

Zašto opet Maroko
Pred kraj dana uslijedilo je vraćanje u kamp u pustinji.

Zašto opet Maroko

Nastavak uživanja u prostranstvu, divljini, miru i tišini. Pijesku, Suncu, zvijezdama i Mjesecu. Upijala sam svaku sekundu provedenu tamo.

Zašto opet Maroko
„Salam alejkum!“
Prihvatila sam poziv u goste jedne marokanske obitelji. Marokanci su izuzetno gostoljubivi i uslužni domaćini i bila mi je iznimna čast doći u njihov dom. Zeleni čaj s mentom znak je dobrodošlice, a čaša nikada ne smije biti prazna. Hrana se dijeli i svi jedu zajedno iz istog tanjura. Jede se desnom rukom, s prva tri prsta.

Zašto opet Maroko
Taj dan održavala se proslava tako da je kuća bila puna ljudi. Većina nije pričala engleski, ali smo se uspješno sporazumjeli (nadam se) s par mojih arapskih riječi, klimanjem glavom i osmjehom.

Zašto opet Maroko
Surferski Taghazout 

Zašto opet Maroko
Put me odveo i na obalu Atlantskog oceana, u ribarsko selo pokraj grada Agadira. Taghazout odiše opuštenom atmosferom i pravo je mjesto za bezbrižni odmor na suncu, pijesku i valovima.

Zašto opet Maroko

Duge pješčane plaže koje zapljuskuju valovi raj su za surfere.

Zašto opet Maroko
Bili iskusni ili ne, ovo mjesto je savršeno za iskušavanje surferskih vještina. Ovdje sam se prvi puta u životu upustila u hvatanje valova i oduševila se. 

Zašto opet Maroko
I na zapadnoj obali Maroka nastavila sam s „lovom“ na zalaske sunca. 

Zašto opet Maroko
Bilo je to četrnaest prekrasnih i nezaboravnih dana, predugih za jedan tekst i nekoliko slika. Četrnaest dana lutanja po Maroku, upoznavanja sebe i drugih.

Zašto opet Maroko

I zato, choukran Morocco, do nekog sljedećeg puta! 

Karistina

Kristina Hittner na Instagramu

Travel Advisorputovanja

Pratite naš YouTube kanal

Potraga za smislom u Fesu

10 savjeta za bezbrižno putovanje po Maroku

Gdje na put u rujnu?

 

Nove objave