Travel AdvisorTravel Advisor

Zašto Rusi biraju baš UAE kako bi izbjegli sankcije?

Otkrijte zašto Rusi biraju UAE za izbjegavanje sankcija

Rusiji su nametnute oštre sankcije, a Rusi ih pokušavaju izbjeći odlaskom u UAE. Zašto je tome tako? Sunčano je i politički stabilno, financijska transparentnost je niska, a dovoljno je lako uložiti u posao ili nekretninu i zauzvrat dobiti boravišnu vizu.

Lifestyle magazin Russian Emirates sa sjedištem u Dubaiju na svojoj web stranici čitateljima nudi izbor često postavljanih pitanja. Tamo se mogu pronaći svakodnevni upiti o tome gdje pronaći rusku hranu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i ima li tamo liječnika koji govore ruski. Međutim, daleko najpopularnije pitanje s više od 83.000 pregleda je ovo: “Mogu li dobiti državljanstvo UAE?”

Tijekom posljednja dva tjedna – odnosno otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu te su zapadne zemlje odgovorile sankcijama – posjete web stranici Russian Emirates gotovo su se udvostručile. Došle su na gotovo 300.000 pregleda u tjedan dana.

© Saj Shafique from Unsplash

Trend će se vjerojatno nastaviti

Stručnjaci kažu kako će se taj trend vjerojatno nastaviti zbog toga što Rusi traže načine kako izbjeći sankcije i osigurati svoje bogatstvo. Također, neki vjerojatno pokušavaju pobjeći i od onoga što smatraju sve opasnijom političkom situacijom kod kuće.

Jedan izvor iz naftne industrije, koji je ovog mjeseca posjetio Dubai, rekao je DW-u kako se tamo primjećuje promjena atmosfere. “Postoji osjećaj da je ovo nevjerojatna promjena u igri, u smislu priljeva kapitala u Dubai kao rezultat odlaska Rusa (iz svoje zemlje) i traženja financijski sigurnih utočišta”, rekao je izvor.

Postoje i određena izvješća o privatnim zrakoplovima ruskih oligarha koji lete tamo-amo iz Moskve u Dubai. Ukrajinske novine izvijestile su o sumnjama lokalne obavještajne agencije koja smatra da su oligarsi radi sigurnosti prevozili privatnu imovinu u Dubai.

Koristeći web stranice o pomorskom prometu, istražitelji su uočili i nekoliko superjahti usidrenih u Dubaiju. Budući da UAE nisu uveli iste stroge sankcije Rusiji, one su tamo sigurne.

Nevidljiva povećanja?

Unatoč svojim dugoročnim sigurnosnim odnosima sa SAD-om, UAE su pokušali izbjeći odabir strane u rusko-ukrajinskom ratu i nisu uveli sankcije. Kao rezultat toga, poslovni konzultanti iz Dubaija koji govore ruski rekli su međunarodnim medijima da iz Rusije dolazi ogroman porast zahtjeva za informacijama. “Postoji sve veća zabrinutost da će Dubai doista postati još veće središte za novac ruskih oligarha”, potvrdila je Jodi Vittori, profesorica na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu i stručnjakinja za korupciju, nezakonito financiranje i krhkost države.

© Darcey Beau from Unsplash

Nezakonito stečeni ruski dobici kroz Dubai zapravo prolaze još od kasnih 1990-ih, dodala je Vittori, koja je prije radila u NATO-ovoj radnoj skupini za borbu protiv korupcije. Međutim, bit će teško ikome reći do kolikog bi rasta sada moglo doći: “Zato što većina toga neće biti vidljiva”, objasnila je Vittori.

To je zbog toga što vlasti UAE zapravo ne prikupljaju relevantne informacije, istaknula je Maira Martini, istraživačica Transparency Internationala. Kako bi se moglo utvrditi tko posjeduje što u UAE, istražitelji korupcije uglavnom su se morali oslanjati na dokumente koji su procurili, objasnila je Vittori.

Prava poboljšanja?

Zahvaljujući pojačanom nadzoru od strane organizacija poput Financial Action Task Force, ili FATF, globalnog nadzornika pranja novca, nedavno je došlo do nekih promjena pravila, rekla je Martini. Ranije ovog mjeseca, nakon godinu dana promatranja, nadzornik je stavio UAE na takozvanu “sivu listu”, što podrazumijeva “jurisdikciju pod pojačanim nadzorom”.

UAE su osmislili niz novih pravila kako bi bolje kontrolirali potencijalno nezakonito financiranje. Međutim, i Martini i Vittori su se složile da zapravo nisu učinili puno u provođenju tih pravila. “Sada, ako pokrenete tvrtku u UAE, konačno će vas pitati tko zapravo stoji iza toga”, rekla je Martini za DW.

© Ling Tang from Unsplash

“Unatoč više pravila o vlasništvu tvrtke, i dalje je lako sakriti bogatstvo u UAE”, nastavila je Martini. Primjerice, UAE ima 39 različitih registara tvrtki u svojih sedam emirata. “Kako to može biti učinkovit sustav?” pita se Martini. “To je nered!” Također, u UAE postoji više od 40 takozvanih “slobodnih zona”, uglavnom u Dubaiju, gdje stranci mogu smjestiti (ili preseliti) tvrtke.

“Ako su u pitanju nekretnine ili investicijski fondovi, nitko vam neće postavljati nikakva pitanja”, rekla je Martini. Kupnja nekretnine u UAE je relativno jednostavna i nudi investitorima vizu za boravak, bez potrebe za lokalnim sponzorstvom. Papirologija za kupnju stana ili pokretanje posla je minimalna, a novac je “kralj”, otkrili su istražitelji.

Ulaganjem u nekretnine vrijedne oko 272.000 dolara (185.000 eura) kupac dobiva trogodišnju vizu za UAE. Ulaganjem oko 1,36 milijuna dolara (1,18 milijuna eura) kupujete petogodišnju vizu. Obični Rusi, više srednje klase, koji žele izbjeći da njihova vlastita vlada prisvoji njihov posao ili ekonomski slom u domovini, mogli bi imati sredstva da i ovdje uspostave sigurno utočište.

The Organized Crime and Corruption Reporting Project, globalna mreža istraživačkih izvjestitelja, vodi bazu podataka koja uključuje stranu imovinu koju su ruski političari proglasili kao takvu prema ruskim zakonima. U UAE registrirane su samo 62 nekretnine — uključujući garaže, stanove i stambene zgrade.

Zašto UAE?

Naravno, UAE nisu jedino mjesto gdje bogati pojedinci koji bježe od sankcija mogu sakriti novac. Na sivoj listi FATF-a nalaze se 23 zemlje, uključujući Pakistan, Južni Sudan, Kajmanske otoke, Jemen i Maroko. Međutim, neke od tih nacija sada podupiru napore da se Rusija ekonomski sankcionira, a postoje i drugi razlozi zašto UAE ostaju privlačni.

© Heidi Kaden from Unsplash – Maroko

“To je jedinstvena lokacija”, objasnila je Vittori. “To nije tranzitna točka kao Kajmanski otoci, to je više od privremene stanice za nezakonito financiranje.” No, Dubai također ima puno onoga što Vittori naziva “čistim novcem”. Mnoga multinacionalna poduzeća koja posluju na Bliskom istoku ovdje imaju svoja središta i posluju legalno.

“Nitko ne ulaže u lokacije gdje se nalazi “prljavi novac” jer svi znaju da je tamo prljavo. Previše je očito”, objasnila je Vittori. “Dakle, kombinacija čistog i prljavog čini Dubai tako privlačnim.”

Također, Dubai je za Ruse dugo bio popularno odredište za odmor bez viza. Prije nego je pandemija ograničila putovanja, 2019. godine, privukao je oko 730.000 ruskih turista. Smatra se da trenutno u UAE živi oko 100.000 ljudi koji govore ruski, od kojih je oko 40.000 iz Rusije, a ostatak iz postsovjetskih država.

Politička situacija također je povoljna. Svakim od UAE emirata upravlja monarhija, utemeljena na plemenskoj vlasti. Aktivisti za ljudska prava opisuju Emirate kao autoritarne, bez stvarne političke oporbe i mjesto gdje su civilno društvo, sloboda govora i slobodan tisak ograničeni.

© Daniel Olah from Unsplash

Tajnovitost, stabilnost, brzina

To znači manje nadzora od strane novinara ili aktivista, rekla je Vittori. No, u isto vrijeme postoji komparativna politička stabilnost. “Možda im nije stalo do stabilnosti kod kuće, ali kada je u pitanju gdje drže svoj novac, kleptokrati i korumpirani brinu o zakonu i redu”, dodala je Martini iz Transparency Internationala.

Ona vjeruje da postoje još dva glavna razloga zašto su UAE sjajno skrovište za nezakonito stečenu dobit. Prvo, tajnovitost oko financijskih transakcija i drugo, činjenica da UAE “ne surađuju previše s drugim zemljama po tim pitanjima”, rekla je.

FATF je izvijestio da je Dubai između 2013. i 2018. primio oko 300 zahtjeva za pomoć iz inozemstva, ali su obradili samo 89 zahtjeva. “Vlasti UAE su vrlo spore i definitivno nisu proaktivne”, zaključila je Martini. “Ako se, na primjer, pojedinac fizički preseli tamo, vrlo je malo vjerojatno da će biti izručen. Sve te kvalitete čine ga vrlo, vrlo privlačnim za one koji žele izbjeći sankcije ili sakriti bogatstvo.”

© Aldo Loya from Unsplash

Autor naslovne fotografije: © ZQ Lee from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleŠto otkrivaju planeri luksuznih putovanja?
Next articlePiloti odgovaraju na zanimljiva pitanja zrakoplovnih putnika