Travel AdvisorTravel Advisor

Završna konferencija u sklopu projekta Arca Adriatica

U Opatiji održana završna konferencija u sklopu projekta Arca Adriatica

U Hotelu Ambasador u Opatiji, 9. prosinca 2021.godine održana je završna konferencija projekta hrvatsko-talijanskog partnerstva Arca Adriatica vrijednog 3,16 milijuna eura. Projekt se provodio tri godine u sklopu programa Interreg Italija – Hrvatska s ciljem razvoja zajedničkog turističkog proizvoda te očuvanja i valorizacije jadranske pomorske baštine.

Uključivao je deset partnera, pet iz Hrvatske: Turistička zajednica Kvarnera, Općina Malinska-Dubašnica, Ekomuzej „Kuća o batani“, Općina Tkon te Primorso-goranska županija koja je imala ulogu vodećeg partnera projekta. S talijanske strane partneri su bili Općina Cervia, Općina Cesenatico, Mediteranski agronomski institut u Bariju, Grad San Benedetto del Tronto i Sveučilište u Veneciji Ca’ Foscari.

Na završnoj konferenciji partneri su u zajedničkoj prezentaciji predstavili sve ono sto se realiziralo tijekom projekta:

 • 7 centara izvrsnosti: u Malinskoj, Cesenaticu, Cerviji, Tricase Portu/Bariju, San Benedettu, Veneciji i Tkonu
 • 1 funkcionalna mreža centara izvrsnosti
 • 1 Akademija starih zanata i vještina koja će biti organizirana na onom području gdje trenutno nije uspostavljena (Italija, Tkon, Malinska)
 • 32  radionice  starih  zanata  i  vještina  u  Malinskoj,  Rovinju,  Tkonu,  na Kvarneru,  Cerviji, Ce senaticu, San Benedettu i Tricase Portu/Bariju namijenjene školskoj djeci i drugim zainteresiranim osobama
 • 1 realizacija natkrivenog objekta u sklopu Pomorskog muzeja u Cesenaticu
 • 5  adaptiranih  interpretacijskih  centara  u  Malinskoj,  Polo Museale  Veneto, Tricase Portu, Rovinju i Tkonu
 • 1 adaptirani interpretacijski centar na otvorenom u Cerviji
 • 1 web stranica (virtualni muzej) temeljena na udruženoj/zajedničkoj kulturnoj i pomorskoj baštini između Italije i Hrvatske – https://arcaadriatica.eu/
 • 23 obnovljene male barke i video snimke obnove malih barki
 • 1 tehnički opis malih barki
 • razrađena baza pomorske baštine za područja hrvatskih i talijanskih partnera
 • prijave pomorske baštine u Registru u Hrvatskoj i Italiji/tradicijsko jedrenje
 • 2 story tellinga kreirana prema intervjuima, video i foto dokumentaciji, za rekonstruiranje priča osoba uključenih u aktivnosti očuvanja pomorske baštine destinacije Venecija
 • 162 turističke markacije: u svih 9 destinacija, postavljena turistički odabrana, tipizirana signalizacija s elementima pomorske baštine
 • 7 novih promotivnih centara u Malinskoj, Tkonu, Cerviji, Cesenaticu, San Benedettu, Tricase Portu/Bariju i Veneciji
 • 24 zajednička turistička itinerara – Prekogranični i lokalni itinerari zajedničkog turističkog proizvoda
 • 20 organiziranih kulturno-turističkih manifestacija
 • 1 promotivna kampanja – odrađena promotivna kampanja podrazumijeva promociju kroz lokalne promotivne centre, s direktnim i indirektnim metodama, promociju kroz studijska putovanja, promocije na turističkim sajmovima i kroz komunikaciju kroz elektronske i tiskane medije

TZ Kvarnera kao jedan od partnera projekta Arca Adriatica bila je zadužena za promociju novog turističkog proizvoda i provela je sljedeće aktivnosti: postavljanje 48 markacija diljem Kvarnera, izrada tiskanih i digitalnih promotivnih materijala, provedba promidžbene kampanje, organizacija studijskog putovanja, predstavljanje projekta na nautičkom sajmu u Biogradu na Moru te sufinanciranje 10 maritimnih manifestacija na Kvarneru.

Što je projekt Arca Adriatica?

Projekt „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“ ili skraćeno ARCA ADRIATICA, dio je treće prioritetne osi „Okoliš i kulturna baština“ programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska. Provođenje projekta službeno je započelo 1. siječnja 2019. godine i traje do 31. prosinca 2021. godine. Budući da se nastavlja raditi na zajedničkoj zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine, projekt ARCA ADRIATICA predstavlja svojevrsni nastavak uspješno realiziranih EU projekata Mala barka i Mala barka 2.

Glavni cilj projekta razvoj je zajedničkog turističkog proizvoda koji se temelji na načelima društvene i ekološke održivosti i koji u isto vrijeme valorizira, čuva, štiti i promiče maritimnu baštinu. Kroz projekt povećava se i dostupnost pomorske baštine zahvaljujući virtualnim i otvorenim muzejima te interpretacijskim centrima, a u sklopu projekta obnovljene su i 23 tradicionalne drvene barke unutar projektnog područja.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous article12 najboljih termalnih izvora na svijetu
Next articleSejšeli proglašeni najromantičnijom destinacijom na svijetu za 2021.