Travel AdvisorTravel Advisor

Znate li zašto je Daruvar Ždralov grad?

Daruvar je Ždralov grad? Zašto?

Daruvar je dobar izbor odredišta za izlet. Kada kažemo ”idemo na putovanje” najčešće mislimo na putovanje u drugu državu. To rezultira time da zapravo najmanje poznajemo ono što nas okružuje jer ”to će uvijek biti tu, bit će vremena da to posjetim”, no to se često ne ostvari.

Zato sam jako sretna što imam priliku predstaviti jedan mali grad u Lijepoj Našoj, a to je Daruvar!

Neka digne ruku onaj koji nikada nije čuo za Daruvar!

Pretpostavljam da vas ima malo, pa sigurno ste vidjeli mnogobrojne tablice s DA registracijom, no isto tako pretpostavljam da vas nema puno koji su ga zapravo i posjetili.  Pripremila sam ovaj članak i  fotografije kako bih vam prikazala najljepše lokacije moga grada.
Daruvar je maleni gradić u kojem svatko može naći nešto što ga interesira. Ljubitelj si piva? Imamo pivovaru. Ljubitelj si dobre kapljice? Samo par km dalje nalaze se Daruvarski vinogradi, ali i vinska cesta. Ljubitelj si povijesne baštine? Daruvar ima dvorac, spomenike i obnovljene stare građevine. Voliš toplinu, kupanje u bazenu, masaže i spa? Imamo Daruvarske Toplice. Isto tako, Daruvar je raj za ljubitelje prirode. Zasigurno ste čuli za našeg Ginkga, zvanog Adam, koji nosi titulu najljepšeg stabla u Hrvatskoj, a drugog u Europi. Ja spadam u ljubitelje zadnje kategorije, ali pokušat ću vam prikazati sve pomalo.

Termal je napoznatija ustanova u Daruvaru

Najpoznatija ustanova u gradu Daruvaru, kao i najčešći razlog posjeta gradu su Daruvarske Toplice, Hotel Termal. Toplice možete posjetiti ako imate zdravstvenih problema, ali i bez njih. Možda vam je samo potrebno doći isprazniti glavu od svakodnevnih obaveza, prošetati Julijevim parkom koji ih okružuje, okupati se u bazenu bogatom prirodnim mineralima iz izvora termalne vode, ugrijati se u sauni ili opustiti se uz masažu. Čak i ako vam je razlog rehabilitacija onda je argument da vas nagovorim taj da naše Toplice vole i ozbiljni vrhunski sportaši. Svratite, nećete požaliti.

Ždralov grad

Ispred Toplica ponosno stoji ždral koji je simbol grada Daruvara. Ime gradu su dali grofovi Janković, a na mađarskom jeziku znači Ždralov grad.

Nedaleko Daruvarskih Toplica nalazimo već spomenute daruvarske tople izvore, kompleks gdje se nalazi Centralno blatno kupalište okruženo s jedne strane Antunovom kupkom i kaptiranim izvorom tople vode, gdje tijekom šetnje volim svratiti i popiti čaj ili instant kavu. S druge strane nalazi se bazen s toplom vodom koji je tu kako bismo u zimskim danima upili malo topline. U kojem god godišnjem dobu, park mi je oduvijek najljepša destinacija za prošetati.

Zašto su daruvarčani uvijek dobre volje?

Nastavljam šetati i pripremam se za susret s Augustinčićevom “Kupačicom” koja je među Daruvarčanima dobro poznata kao Gola Maja. U nekim gradovima možete uhvatiti statue za prst, drugima dodirujete guze, negdje pak ljubite kamenje, a u Daruvaru probajte Maju uhvatiti za dojku, sigurno će vam donijeti sreću u nekom pogledu života. Zato smo mi Daruvarčani uvijek tako sretni i dobro raspoloženi.

Blizu Julijevog parka i Toplica nalazi se jezero, do kojeg dođete laganom šetnjom uz tok rijeke Toplice. Na jezeru možete baciti štap i uloviti ribu te ju odmah baciti na roštilj, sjesti, pročitati dobru knjigu, poslušati pjesmu ili jednostavno meditirati u miru i tišini i slušati zvukove prirode. Meni osobno jezero je najdraže mjesto, daje mi osjećaj slobode i sjedinjenosti s prirodom.

Dvorac Janković

Nedaleko od parka, na vrhu brda, nalazi se Dvorac Janković i najljepše stablo u Hrvatskoj Gingko Biloba. Naš Adam velebno stoji kao čuvar dvorca pokraj svoje družice i ženskog primjerka Ginkga Bilobe, Eve. Ovo se stvarno isplati doći pogledati i zagrliti stablo te upiti pozitivnu energiju koju nam ono daje. Ja sam osobno napravila kolekciju fotografija stabla u svakom godišnjem dobu, a po mom mišljenju najdivnije je u jesen. Evo ideje što napraviti kada dođete: provjerite koliko ljudi je potrebno da zagrlite cijelo deblo, pa mi javite rezultat. Što čekate?

Ako baš niste netko tko uživa u dugim šetnjama prirodom, vjerujem da se volite opustiti uz dobru čašicu. Kao što sam već spomenula, Daruvar nudi proizvode od hmelja sa širokom paletom okusa, poznatim pod imenom Staročeško, ali i craft pivo Peti element skuhano u prostorima Daruvarske pivovare koju su sagradili Česi, danas jedna od najzastupljenijih manjina u gradu. U Daruvaru se u svibnju organiziraju Dani Piva.

Vino ili pivo? Što je bolje u Daruvaru?

Oni koji preferiraju vino, mogu svratiti u podrum Dvorca Janković i degustirati vrhunska vina. Za one malo odvažnije, u centru grada možete unajmiti bicikl, pa pedalirati do vinograda po kapljicu graševine, traminca, zweigelta ili nekog drugog vina vrijedno sprešanog rukama lokalnih vinogradara. Ljubiteljima vina najbolje je doći početkom lipnja, kada se u Daruvaru održava najzabavniji festival vina, Vinodar, manifestacija koja traje tjedan dana i bogata je programom i koncertima.

O Daruvaru se još puno toga ima za reći, no jedno je sigurno, apsolutno se isplati doći i posjetiti ga! Dođite u Ždralov grad.

Pogledajte Valerijine fotke na Fejsu Instagramu

Pretplatite se na naš YoutTube kanal.

Travel Advisor – Putovanja

Previous articleVitamin D 3: zašto nam treba i gdje ga ima?
Next articleKampiranje: 7 razloga zašto trebate prespavati u hotelu s milijun zvjezdica