Travel AdvisorTravel Advisor

Tamo gdje je zeleno zlato vrjednije od žutog

MUZEJ O ZELENOM ZLATU OTOKA BRAČA KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI

 

Zeleno zlato je odgovorno za razvoj otoka. Muzeji su čuvari povijesti, kulture, uspomena, života i iluzije, a danas ih ima sve više. Danas su sve inovativniji i sve nas više oduševljavaju jer uvijek nadmaše naša očekivanja. Svaki grad ima barem jedan muzej, svako naselje želi privući znatiželjne turiste gladne kulture i svaki taj muzej želi pružiti jedinstveni doživljaj. No, rijetko koji muzej se može pohvaliti s toliko odličnih recenzija oduševljenih posjetitelja. Otkrivamo vam gdje je taj muzej i što nas je najviše dojmilo.

Muzeji u Škripu

U skromnom mjestu u srcu otoka, u mjestu gdje započeo život prvih Bračana, u najstarijem otočkom mjestu Škripu, titulu čuvara tradicije preuzeli su Muzej otoka Brača i Muzej uja. U prvome možete upoznati razvoj života na otoku, a u drugome možete na zanimljiv način otkriti kako je zeleno zlato otoka povezivalo generacije.

Koji je bolji? Ovisi o vama! Za vrijeme obilaska Brača, ipak smo bili turisti na svom otoku, “proguglali” smo muzeje i pročitali smo što drugi misle o njima. Odlučili smo se za Muzej uja i definitivno nismo pogriješili!

Muzej uja

Ovaj je neobičan, obiteljski muzej godinama bio uljara gdje su i danas vidljivi stari mehanički strojevi kojima i sami možete upravljati. S vedrom nostalgijom u glasu, vodič će vam objasniti kako funkcionira svaki stroj, kako se tada živjelo i što je motiviralo vrijedne ruke da neumorno rade na proizvodnji ove “valute” kojom se malo toga moglo usporediti.

Zanima li vas zašto je maslinovo ulje bilo toliko cijenjeno? Prvo morate znati priču o maslinama. Poznato je da je Brač prepun maslina, da se ljude profesionalno bave maslinarstvom i da je bračko ulje jedno od najboljih u Hrvatskoj. Postoje crne i zelene masline, a razlika je u dozrijevanju i u odabiru određene vrste pri proizvodnji ulja. Kao što znate postoje različite vrste maslinovog ulja, od ekstra djevičanskog do onog koji se ne preporučuje za jelo. Kako ne bi sve otkrili i rekli nešto pogrešno, prepuštamo vas u ruke stručnih vodiča Muzeja uja i samih maslinara.

Nakon što upoznate razliku među maslinama, vrijeme je da istražite strojeve prošlog doba i čak sami pokušate zavrtjeti mlin. Upoznat ćete se s “makinom” koja bi, u usporedbi s današnjim strojevima, dala smiješno male količine ulja s obzirom na količinu maslina i vrijeme rada. Neprestano ručno okretanje mlina koje traje šest sati u dvije smjene i ne zvuči baš zanimljivo, zar ne? Bračani su se domislili kako zabaviti svoje radnike i svaki su im dan donosili litre i litre vina kako bi njihov rad bio bolje “podmazan”.

Ako ste nešto jačih mišića, možete rukovati rekonstruiranom presom i vidjeti zašto je maslinovo ulje bilo toliko vrijedno. Samo su najutjecajniji mještani imali čast probati jestivo tekuće zlato kojeg su dobili kao poklon. U duhu prošlosti Brača, saznat ćete na koji se način živjelo pod starim krovovima i kako su se oni gradili. Danas nezamisliv, tada svakodnevni život na škrtoj zemlji s malim količinama pitke vode natjerao je vrijedne Bračane da se snađu.

Degustacija

Kako biste znali koliko je ekstra djevičansko ulje vrhunsko i koji su to spojevi okusa, morate sami doživjeti. Dok se divite autohtonom ambijentu i mirisima prirode, pažljivo poslušajte domaćine koji će vam detaljno objasnili kako oni proizvode ulje, vino i domaću hranu.

 

Ako ste na Braču i u potrazi ste za doživljajem gdje ćete upoznati život Bračana nekad i sad, gdje ćete iznenaditi svoje nepce, gdje ćete se osjećati kao doma i gdje ćete se htjeti ponovno vratiti, onda dođite u škripski Muzej uja! Zeleno zlato sija i danas.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

 

 

Previous articleNajljepše vinske regije Europe
Next articleMostar – povijest i gastronomija