Travel AdvisorTravel Advisor

Zemlja najboljih parfema

Parfemi iz Omana dio su lokalne tradicije

‘Layering’ mirisa s čarobnim tamjanom

Frankincense ulje (tamjan) glavni je sastojak parfema u Omanu. To je masna smola koja se ekstrahira iz boswellia carterii, biljke iz porodice burseraceae te ima niz benefita za kožu, a ‘tjera’ i komarce, kojih u tom djelu svijeta ima uistinu previše. 

Oman i tamjan

Tamjan, koji nas asocira na sakralne obrede, dio je omanske kulture te je jedan od top sastojaka u njihovim parfemima. Odlično je za njegu kože jer potiče regeneraciju stanica te je idealno čak i za rješavanje problema s aknama. 

Ova biljka raste u Omanu, Jemenu, Etiopiji i Somaliji te ima veliko značenje za kršćansku religiju, ali i za ayurvedsku medicinu koja već stoljećima ističe njegova ljekovita svojstva. 

Layering

Tamjan je ujedno mirisna nota karakteristična za parfeme iz Omana, gdje postoji tradicija nošenja više parfema odjednom. To je ‘layering’, odnosno slojevito nanašanje više raznih mirisa, a sve u svrhu kako bi osoba kreirala osobni mirisni potpis. Pritom važe pravila koje kombinacije pašu, a tu je i činjenica da dobar parfem na svakome miriši drugačije. 

@vladosestan #savjeti #putovnica #info #tiktokbalkan #putovanje #tiktokhrvatska?? #putovanja #hrtiktok #tiktokzagreb #zagrebtiktok #oman #muscat #amouage #parfem ♬ original sound – Vlado Sestan

Lokalno stanovništvo ima na raspolaganju niz brendova koji su namijenjeni ‘layeringu’. Tamo se nalazi i svjetski poznati brend Amouage, koji, kao i drugi lokalni brendovi, zna organizirati radionice ove tehnike koja donosi novu mirisnu kreativnost. 

Uz parfeme, slojevito nanašanje mirisa uključuje i eterična ulja koja također doprinose inovativnosti nošenja ovog nevidljivog, ali itekako bitnog beauty elementa. 

Tamjan se koristi na više načina

Ako naiđete na čisto ulje tamjana, znajte da se ono može koristiti na više načina – pomiješajte ga s bademovim uljem ili kremom te namažite na bolno mjesto, a možete ga čak inhalirati u vodi. 

Za žene na Bliskom istoku slojevitost mirisa dio je svakodnevice, one ulja nanose i na kožu djece. U domovima pale bakhoor, mješavinu komadića drva, eteričnih ulja i smola, a obitelji često slažu vlastite mješavine kao osobni potpis. Jedan od rituala za goste je i isprobavanje parfema nakon jela.  Miris je za njih nešto što jako poštuju te su vrlo kreativni na tom području. 

Tradicija mirisa

Tradicija nalaže i apliciranje mirisa na odjeću i modne dodatke, a u svrhu toga, specijalnim mješavinama eteričnih ulja mažu čak i ladice. To vrijedi i za žene i za muškarce, stoga nije ni čudo da se na tom području troši najviše parfema po glavi stanovnika. 

Upravo zato, mirisi, koji su zapravo nevidljivi ‘modni dodaci’ te relevantni baš kao torbica ili cipele, kreiraju eterični okvir i našoj osobnosti daju poseban pečat. Podižu nam raspoloženje ili nas uvode u neke lijepe uspomene. 

S mirisima čak imamo love-hate odnos – mogu nas podsjetiti i na neke loše trenutke, jer olfaktorni doživljaji bitnih događanja te emotivnih sastavljanja i rastavljanja konstantno ostaju upisani u naš um. Ne blijede i ne hlape kao note parfema, već s nama ostaju zauvijek. Zato ćemo ‘oživljavati’ samo one trenutke koji nas čine sretnima i nositi note koje nam mame osmjeh na lice. Oman i tamjan idu zajedno.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articlePariz na portalu Travel Advisor
Next articleZlatni otok Kvarnera