Travel AdvisorTravel Advisor

Da, postoje zemlje bez Corone

Koje su zemlje bez Corone?

Zemlje bez Corone bi mogli nabrojati na prste jedne ruke.

Turkmenistan

Susjedni Iran je do danas zabilježio oko milijun slučajeva koronavirusa i oko 50 000 smrtnih slučajeva. Iran je bio jedno od prvih mjesta izvan Kine koje je pogodio COVID-19 i doživio je ogromnu zarazu, a virus ponovno izmiče kontroli. Susjedni Turkmenisatn je proglasio da su Corona Free zemlja. Globalni indeks zdravstvene sigurnosti, koji je objavilo Sveučilište John Hopkins 2019. godine, svrstao je zdravstveni sustav Turkmenistana na 147. mjesto od 156 zemalja u pogledu spremnosti za ublažavanje širenja epidemije. Stoga je status Turkmenistana bez COVID-a vjerojatnije simptom represivne politike zemlje nego istina.

Photo by Dovlet Madatov on Unsplash

Predsjednik Gurbanguly Berdimuhamedow je rekao da u Turkmenistanu nisu zabilježeni slučajevi COVID-19 zahvaljujući preventivnim akcijama. No, korisnici socijalnih medija i web stranice s vijestima koji se protive tom stavu brzo nestaju, kažu novinari i promatrači bivše sovjetske republike u Srednjoj Aziji.

Sjeverna Koreja

Unatoč tome što ima 1.420 kilometara granice sa saveznikom i najbližim trgovinskim partnerom Kinom, gdje je virus prvi put otkriven te drugim susjedom Južnom Korejom koja je također bila među prvim zemljama po kojoj se raširila zaraza u toj državi tvrde da Covida 19 nema.
Strani stručnjaci su osporili mogućnost da Sjever uopće nema slučajeva. Vjerojatno želi biti poznata kao zemlja po još nečemu: izbjegavanju izbijanja epidemije koronavirusa.
Sjeverna Koreja bila je jedna od prvih zemalja koja je zatvorila svoje granice, zabranivši inozemnim turistima u siječnju i zaustavivši sve letove i izlaze. Vlada je u veljači nagovijestila da se granice neće otvoriti sve dok se ne pronađe lijek. Također su propisane maske i ograničena javna okupljanja.

Photo by Micha Brändli on Unsplash

Izvještaj o situaciji WHO-a iz Sjeverne Koreje od 29. listopada kaže da nije prijavljeno nula slučajeva od svega 10.462 provedenih testova. Vrlo mali broj testiranja za zemlju u kojoj živi više od 25 milijuna ljudi.

Pacifičke države

Sa svojim relativno slabim zdravstvenim sustavima, brojne su pacifičke države uvele stroga ograničenja na to tko smije prijeći njihove granice od početka pandemije.

Kao rezultat, Nauru, Tonga, Kiribati, Mikronezija, Palau, Samoa i Tuvalu preostale su zemlje koje nisu prijavile nijedan slučaj COVID-a. WHO je od početka pandemije izvijestila o 18.337 slučajeva na cijelom Tihom oceanu.

Geografski položaj otočja u Pacifiku te države čini osjetljivima na klimatske promjene. U ovom se slučaju pokazalo se kao jedinstvena prednost pred smrtonosnom pandemijom.

Njihova izolacija je olakšala isključivanje putovanja prema ostatku svijeta.

Primjerice, čak i nakon što je Vanuatu u travnju pogodio veliki ciklon, nije dopustio stranim radnicima da se iskrcaju radi obnove.

Ipak, izolacija je uzela danak njihovim ekonomijama koje su uglavnom ovisne o turizmu. Vijesti govore kako se način života vrača u vrijeme prije nego što su ih otkrili Europljani.

 

 

 

Samoa je jedna od otočnih država Pacifika

Rajsko otočje daleko od svega. Nalazi se negdje između Australije I Južne Amerike. Poznato je po rajskim plažama I predivnoj prirodi. Nezavisna država Samoa se sastoji od dva veća otoka I četiri manje. Glavni grad je Apia. Jedan od otoka arhipelaga je Američka Samoa (glavni grad Pago Pago). Samoa je bila novozelandska kolonija do 1962. Poznata je tragedija iz 1918.kada su vojnici donijeli virus gripe od kojeg je umrlo gotovo 50% stanovništva. 2011.su promijenili vremensku zonu. Turizam je značajni izvor Prihoda. Avionima je povezana s Amerikom, Azijom I Australijom.

U Jemenu bjesni rat pa ne možemo znati ima li tamo virusne epidemije jer se izgleda nitko time ne bavi. Zemlje bez Corone ipak negdje postoje.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Kako se Bali oporavlja od turista.

Previous articlePet gradova koje za pet godina nećemo prepoznati
Next articleNajavljene nove i stare linije iz regije u 2021.