Zlatna groznica još uvijek traje

Autor članka:
Podijeli:

Točno 170 godina nakon zlatne groznice, koja je po mnogima zaslužna za stvaranje savezne države Kalifornije i SAD-a posjetio sam taj kraj. Mali gradići poput Jamestowna i Columbije danas ničim ne pokazuju da su u neko doba bili možda najvažniji centri ekonomske moći na sjeverno američkom kontinentu.

Zlatna groznica još uvijek traje

Kažu da je pronađeno zlato u tadašnjoj vrijednosti od nekih 150 milijuna dolara. Danas su procjene da bi ta vrijednost bila desetke milijardi. Tim je novcem počela ubrzana kolonizacija i razvoj ovog dijela Amerike.

Do tih događaja je Kalifornija bila zabit s tek nešto Meksikanaca, Indijanaca i pokojim bijelcem. Bilo to dobro ili ne, ubrzo je pristiglo, prema nekim podacima, gotovo 300.000 ljudi. Uglavnom su to bili Amerikanci s istočne obale, ali bilo je i dosta Europljana, Azijata i Južno Amerikanaca. Većina je došla na kolima ili čak pješke, dio morem preko panamskog prijelaza. Kanal još tada nije postojao.

Zlatna groznica još uvijek traje

Zlato je pronađeno 1948.

Većina ljudi je pristigla 1949. pa je opće poznat naziv “Fortyniner”. Poznati Football klub u San Franciscu nosi to ime. Od momenta kad je pronađeno zlato u današnjem gradiću Columbia je doslovno preko noći nastalo naselje s 6.000 ljudi. Sve mladi muškarci u punoj snazi, pohlepni i gladni bogatstva.

Zlatna groznica još uvijek traje

Bezakonje i pljačke, ubijanja i sustavno tamanjenje lokalnih Indijanaca su doveli do toga da su se već godinu kasnije pojavile velike bogate kompanije sa svojom vojskom i novim tehnologijama te su praktički otjerale ili unajmile kao radnike one koji su došli prvi.

Zlatna groznica još uvijek traje

Danas se tvrdi da je rijetko tko izašao iz te priče s nekim većim bogatstvom. Ili su zlato prokockali, zapili ili bili opljačkani. Rijetki su profitirali, no radnike se dobro plaćalo. Za tjedan dana se zarađivalo kao za mjesec ili više u New Yorku.

Zlatna groznica još uvijek traje
Bogate su kompanije dovele vodu, željeznicu, sagradile naselja i investirali novac u San Francisco koji je od par stotina žitelja narastao dvadesetak tisuća bogatih građana ili bolje rečeno obitelji sretnika koji su tražili i pronašli zlato. Tko zna kako bi sve završilo da zlato nije pronađeno.

Zlatna groznica još uvijek traje

U gradiću Columbia nam je vodičica tvrdila da se smatra da je pronađeno svega 25% zlata. Ostalo je još uvije pod zemljom ili bolje rečeno pod asfaltom velikog parkirališta na rubu stare jezgre.

Legenda kaže da je zlato pronađeno slučajno nakon jedne velike kiše i da je doslovno bilo na površini zemlje.

Zlatna groznica još uvijek traje

Prvi kopači su jedino imali žlice i noževe te su time rovali i tražili zlatno grumenje. Danas izgleda nema zainteresiranih za daljnje traženja, a taj dio je proglašen nacionalnim parkom te je zabranjena bilo kakva intervencija ili gradnja.

Zlatna groznica još uvijek traje

Zanimljiva je priča o prvim ženama koje su stigle u kamp. Jedna je zarađivala više od svog muža tragača jednostavni tako što je počela peći i prodavati biskvite i pite. Druga je prala veš i također ostvarila karijeru u kojoj se zlatnim grumenčićima plaćala čista košulja.

Zlatna groznica još uvijek traje

U susjednom gradiću Jamestown se može posjetiti željeznički muzej u kojem su sačuvane originalne i neke od prvih parnih lokomotiva koje su stigle na zapad. Neke od njih su prave holivudske zvijezde jer su igrale u desecima western filmova.

Zlatna groznica još uvijek traje

Jedna čak i u modernom SyFy filmu povratak u budućnost. Sam je grad bio kulisa za mnoge filmove o divljem zapadu.

Zlatna groznica još uvijek traje

Sjeverno od tih mjesta se nalazi velebni nacionalni park Yosemite. Park je ogroman i ima nekoliko ulaza. Teško se može obići za manje od pet,šest dana. Mi smo posjetili dio koji se zove Hetch Hetchy i kažu da je manje posjećen.

Zlatna groznica još uvijek traje

Priroda je divna, šume guste, osim na mjestima koja su poharali prirodni požari. Umjetno jezero je sagrađeno kako bi čista voda dolazila u 180 milja udaljen San Francisco. Danas se razmišlja o rušenju brane kako bi se dolina vratila u prvobitno stanje, no čini se da je daleko od realizacije.

Zlatna groznica još uvijek traje

Još sjevernije se dolazi do jezera Tahoe. Meni jedno od najljepših mjesta u Americi koje sam posjetio po treći puta u dvije godine. Ovaj puta nije bilo skijanje nego posjet sjevernoj strani, gradiću Tahoe City i skijalištu Squaw Valley.

Zlatna groznica još uvijek traje

Umjesto skijanja smo pokušali jedriti, no nije baš bilo vjetra. S vjetrom ili bez shvatili smo kakva je to boja Tahoe blue, vidjeli predivne kuće uz obalu i snježne vrhove u daljini.

Zlatna groznica još uvijek traje

Tu se jako pazi na novogradnje. Ne mogu biti jarkih boja niti više od stabala pa ih je gotovo nemoguće vidjeti. Cijene nekretnina su u milijunima dolara jer mnogi, kako domaći kažu, bogataši iz San Francisca ovdje imaju svoje ljetnikovce. Oko jezera živi oko 60.000 stanovnika, ima desetak skijališta i nekoliko gradića.

Zlatna groznica još uvijek traje

Jezero je podijeljeno na Nevadu o Kaliforniju što znači da se s jedne strane može kockati, a s druge legalno kupiti marihuana u specijaliziranim trgovinama.

Zlatna groznica još uvijek traje

Povijest ovog dijela Amerike je vrlo značajna za razvoj tog dijela svijeta. Naučivši nešto o tome možemo bolje shvatiti i današnje vrijeme. Uostalom zar povijest nije najbolja učiteljica?

Zlatna groznica još uvijek traje

Zlatna groznica u smislu traženja zlata je davno završila. Danas je na redu ona druga u cyber space prostorima. Večina najbogatijih kompanija se malazi u Kaliforniji koja je peta ekonomska sila svijeta. U igri su puno veći profiti od kopanja zlata.

Travel Advisor – lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal.

Južna Kalifornija  – top 5 mjesta za uživanje

Kako besplatno uživati u Las Vegasu?

Što vidjeti Los Angelesu ?

Nove objave