Travel AdvisorTravel Advisor

Znaju li Hrvati i njihovi gosti svoja prava na plažama?

 

“Od stoljeća sedmog, tu žive Hrvati” !

Ovo je rečenica koju i djeca znaju – označava ponos hrvatskog naroda, njihov ponos na domovinu , ljubav prema zemlji u kojoj žive.

Još kada su početkom sedmog stoljeća pobijedili Avare i naselili se na području između rijeke Drave i Jadrana, Hrvati napuštaju svoja poganska i mnogoboška vjerovanja u vile, vukodlake i panteistička božanstva i prihvaćaju kršćanstvo. Bog i Hrvati , uzrečica je koja govori koliko je vjera, zakon i poštenje važno hrvatskom narodu.

Kroz sva naredna stoljeća Hrvati u raznim ratovima, sukobima, osvajanjima gube i osvajaju. 25.lipnja 1991. godine započinje povijest samostalnog hrvatskog naroda i Hrvatske , danas članice EU.

Prođe domovinski rat, započe novi život, promijeniše se vlade, politički stavovi, zakoni.

Zakoni!!! Upravo to me zanima. 

Znaju li Hrvati i njihovi gosti svoja prava na plažama?

Na primjer, znaju li što je to zakon o koncesiji?

Tko je uopće koncesionar i sto on smije ili ne smije činiti hrvatskom ili inom gostu?

To je trenutno jedno od aktualnih pitanja, a iz medija vrište naslovi “koncesionar potjerao turista s plaže” ; ” natjerali ljude da maknu ručnike” ; “zabranili djeci ulazak na kupalište” ; “digli ogradu oko plaže”…..i tako redom.

Ovo vidjeh u  novinama (arhiva Slobodna Dalmacija)– vijest nije od danas, starija je , ali ilustrirati će ono što želim reći.

Od 1. lipnja do 30. rujna ulaznica na koncesioniranu plažu u Crvenoj luci plaćat će se 40 kuna po osobi umjesto dosadašnjih 25 kuna, a konačnu će odluku o tome donijeti Skupština Zadarske županije.

Osim Crvene luke, poskupljuje i ulaznica za plažu u Turističkom naselju Zaton gdje će se Od 1. lipnja do 5. srpnja plaćati 30, a od 5. srpnja do 31. kolovoza 40 kuna.

A ovo na stranici EKO MURVICA Crikvenica.

Komunalno društvo EKO – MURVICA je koncesionar plaže koji tijekom sezone kupanja svakodnevno čisti plažu. ……Obavijesti o gospodarenju okolišem dostupne su svim korisnicima na plaži, kao i na eko turističkom središtu plaže gdje se posjetitelji informiraju o kriterijima Plave zastave FEE i Udruge prijatelja prirode „Lijepa naša“. Na samoj plaži zabranjeno je parkiranje i vožnja automobilima. Parkirališta su regulirana gradskom odlukom o regulaciji prometa. O nasadima i parkovima brine se koncesionar EKO – MURVICA d.o.o. Crikvenica.

ULAZNICE : Ulaznice na plažu se naplaćuju od 1. lipnja do 15. rujna. Dnevna ulaznica za djecu do 3 godine se ne naplaćuje, za djecu od 3 do 14 godina iznosi 8 kuna, a za odrasle 15 kuna. Popust za grupe (više od 35 osoba) iznosi 20%.

Pa da vidimo što o svemu tome piše danas , u debelim zakonskim knjigama. 

Koncesije na pomorskom dobru već su regulirane Zakonom pomorskom dobru i morskim lukama, ali i dalje ljudi ostaju nezadovoljni , osobito oni koji žive uz obalu i u priobalju te su povici na novi Zakon o koncesijama sve češći.

Zakon o koncesijama kao krovni propisuje postupak dodjele koncesija na svim područjima na kojima se mogu dodijeliti, a postupak dodjele koncesije na pomorskom dobru uređen je i bit će uređen Zakonom o pomorskom dobru (koji je bdw u izradi već 10 godina).

Može li se zakonito naplaćivati ulaz na plaže pod koncesijom?

Prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ne može. Ali u stvarnosti se naplaćuje… Na žalost, Uredba o postupku dodjele koncesija na pomorskom dobru to je omogućila, ali bez jasnog uporišta u zakonu.

Kako je uopće moguće da neka uredba , nešto omogući, mimo zakona??

Neki su hoteli ogradili plaže, a i vlasnici vila uz more? Smije li se to?

Pomorsko dobro ne može biti ničije vlasništvo, nego isključivo vlasništvo RH. Koncesionar upravlja plažom, ali ne može naplaćivati ulaz na plažu, koja je javno dobro, nego samo iznajmljivanje ležaljki i korištenje izgrađene infrastrukture. Ne može se plaža zakonito ograditi ni zabraniti ulaz na nju. Za uvalu u koncesiji možete naplatiti što se netko sidri u njoj jer naplaćujete infrastrukturu koju ste sagradili, ali nije dopušteno naplaćivati korištenje pomorskog dobra. To je uzurpacija pomorskog dobra.

Zabrana ulaza na “privatne plaže” kršenje je zakona?

To je kršenje zakona, jer se nikom  ne može zabraniti ulaz na područje pomorskog dobra, osim ako to nije vojna luka. Privatne plaže u Hrvatskoj ne postoje i ne mogu postojati po zakonu. Postoje javne i plaže pod koncesijom na kojima ne možete zabraniti ulaz jer sve spadaju pod pomorsko dobro, koje imaju pravo koristiti svi građani.

A što kaže struka?

Profesor na Katedri za upravno pravo zagrebačkog Pravnog  fakulteta, Frano Staničić:

Citiram:

‘Nitko u Hrvatskoj ne smije ograditi plažu i naplatiti ulaz’.

 Tako reče stručnjak. I točka.

 Ukoliko i dalje niste /nismo sigurni u svoja prava, čitajmo, informirajmo se i bunimo se!

Pa nije Zakon o koncesijama sveta knjiga da se ne smije člitati, kritizirati i mijenjati!

 Znaju li Hrvati i njihovi gosti svoja prava na plažama?

Dobro pitanje, vjerojatno ne jer plačaju ulaznice koje nebi morali.

 U tekstu  je korištena javno dostupna fotodokumentacija i izvori.

 

 

Previous articleVideo vodič po Salzburgu
Next articleSjeverni Cipar treba otkriti