Travel AdvisorTravel Advisor

Znate li što je bogdanuša?

Bogdanuša – autohtona vinska sorta otoka Hvara

Vrijeme je da saznate što je bogdanuša. Radi se o tradicionalnoj dalmatinskoj sorti bijelog grožđa koja u prijevodu znači bogomdana. Označava nešto stvarno posebno i rijetko, potječe s otoka Hvara, a od nje nastaju ugodna vina zlatnožute boje i niske razine kiselosti.

Radi se o tradicionalnoj dalmatinskoj bijeloj sorti koja izdašno rodi, a dozrijeva između lipnja i rujna. Ova se vinska sorta uzgaja jedino na otoku Hvaru te je svakako autohtoni proizvod najsunčanijeg jadranskog otoka. Bogdanuša daje grozdove zelenkastožute do zlatnožute boje, od kojih se pravi istoimeno kvalitetno vino koje sadrži 12 do 13% alkohola te 5,5 do 6,5 g/l kiselina. Bujnog je rasta te redovne i velike rodnosti.

“Velika vina” s dugim životnim vijekom

Bogdanuša se kao sorta pokazuje sjajnom u hvarskom terroiru zadržavanjem vinske kiseline u grožđu koja kasnije rezultira svježinom u vinu, ali i odličnom otpornošću na suše. Naime, sorta poput pošipa ne uspijeva opstati u takvim kritičnim uvjetima.

Velik korak unaprijed je prikaz koji se može doživjeti u dva vina, koji dokazuje i staru predaju zrelih vinara na otoku. To je da je bogdanuša sposobna iznijeti “velika vina” s dugim životnim vijekom u kojem se razvijaju, koja su moćnog tijela, trajnog okusa i ostavljaju duboke impresije. Autohtona hvarska sorta bogdanuša odlično ide uz jela od bijelog mesa, crni rižot od sipe, tjesteninu s plodovima mora, plavu ribu ili lagane sireve.

© Thomas Schaefer

Preporuke bijelih vina – sorte bogdanuše otoka Hvara

  • Vina Carić – Bogdanuša
  • Vina Duboković – Moja B
  • Zlatan Otok, Plenković – Zlatan Bogdanuša
  • Vina Tomić – Beleca
  • Vujnović – Prč
  • Opća poljoprivredna zadruga Svirče – Bogdanuša
  • Jo Ahearne – Wild Skins
  • Braća Plančić – Ager
  • Marijo Carić – Bell’iakov

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleProvansa: zašto je posjetiti i što treba vidjeti
Next articleČine li nas putovanja sretnijim od bilo kojeg materijalnog bogatstva?