Travel AdvisorTravel Advisor

Zračna luka London City uskoro ukida ograničenje od 100 ml za tekućine

Ograničenje od 100 ml za tekućine u zračnoj luci London City uskoro postaje prošlost

Ljudima koji često putuju je ovaj osjećaj poznat. Skinuli ste remen, provjerili sitniš u džepu i prošli kroz sigurnosne skenere zračne luke. Zatim, kada sve što želite je uživati u iskustvu zračne luke, vaša ručna prtljaga leti u stazu propasti – sve zahvaljujući zalutaloj bočici parfema koju ionako vjerojatno nećete koristiti.

To će, zajedno s mukotrpnim preturanjem po ručnoj prtljazi dok stavljate male bočice pretočene tekućine u plastičnu vrećicu, postati prošlost – barem u jednoj londonskoj zračnoj luci.

© Kristiana Pinne from Unsplash

Zračna luka London City, koja je nadmašila London Luton za titulu najbolje britanske zračne luke prema izboru čitatelja Condé Nast Traveller 2022., planira ukinuti trenutno ograničenje od 100 ml za pojedinačne tekućine.

Do ovog značajnog razvoja koji mijenja tijek igre dolazi zahvaljujući ugradnji dvije nove generacije CT sigurnosnih traka za skeniranje, sposobnih za procjenu bilo koje opasnosti koju predstavljaju tekućine u sekundi. Zračna luka već ima dva najsuvremenija skenera, a uspješna ispitivanja znače da su još dva na putu.

Treća traka za skeniranje trebala je stići sredinom ožujka, a četvrta i posljednja bi trebala doći do kraja ožujka 2023. godine. To bi značilo da će se ograničenja ukinuti na vrijeme za uskršnje praznike, kada su milijuni putnika napuštaju UK u potrazi za toplijim vremenom.

Prema novim pravilima, tekućine do dvije litre mogu se držati u vrećicama, čime se znatno ubrzava sigurnosni proces. I poslovni putnici će imati koristi jer prijenosna računala više neće trebati vaditi iz svojih torbi. Uzbudljiva vijest posljednja je u nizu postignuća i razvoja zračne luke, koja se nekoć smatrala zračnom lukom za poslovne putnike.

© Anete Lusina from Unsplash

Zračna luka London City bilježi porast u odnosu na 2022.

U siječnju 2023. kroz zračnu luku London City prošlo je 217.000, a u veljači 225.000 putnika. To predstavlja rast od 82% u odnosu na brojke zračne luke 2022. godine, unatoč tome što je zbog magle došlo do trodnevnog prekida prometa.

Amsterdam, Edinburgh i Zürich tri su najprometnije zračne luke, a Zürich ima koristi od obnovljenog interesa za skijaški odmor nakon pandemije. Konkretno, broj putnika koji koriste zračnu luku kao polazišnu točku će se povećati jer građani Londona žele maksimalno iskoristiti fleksibilne uredske rasporede i u zadnji čas krenuti u europske gradove na odmor. Svakako pomaže činjenica da je zračna luka London City imala najbolji rekord u pogledu točnosti od svih londonskih zračnih luka 2022., s više od 80% letova koji su poletjeli prema rasporedu.


Izvor: Condé Nast

Autor naslovne fotografije: © Benjamin Davies from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima, Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleProljeće vas zove u Šibensko-kninsku županiju
Next articleStari grad Vranduk: Kapija Bosne još čuva svoje tajne