Travel AdvisorTravel Advisor

Zračne luke iznijele plan hitne potpore EU i Vlada

Zračne luke suočene s pogorošanjem financijske situacije

Zračne luke i zrakoplovstvo su posebno pogođeni krizom koju je uzrokovala pandemija korona virusa. Zbog toga je ACI Europe pozvao Europsku komisiju da hitno usvoji Okvir EU-e za oporavak zrakoplovstva te vlade kako bi osigurale potrebna sredstva za potporu zračnim lukama i oporavak zračne povezanosti.

Blizu 200 zračnih luka već je suočeno s rizikom nesolventnosti, a tijekom sljedećih tjedana financijska situacija europskih zračnih luka će se samo dodatno pogoršati. Do toga dolazi zbog ponovnog uspostavljanja lokalnih ograničenja i lockdowna u nekoliko zemalja. Sve će to izravno utjecati na domaća zračna putovanja, koja su se do sada ipak pokazala otpornijima. Međutim, to će dodatno obeshrabriti sve osim neophodnih međunarodnih zračnih putovanja.

© Lei Jiang

Situacija sa zračnim teretnim prometom

Iako održivi zračni teretni promet ostaje svijetla financijska točka za zrakoplovne kompanije, njegov je utjecaj na zračne luke neznatan. To je tako jer je veći dio prihoda zračnih luka povezan i ovisan o putničkom prometu. Također, za razliku od zrakoplovnih kompanija, zračne luke ne ostvaruju avansne prihode, već im se plaća tek nakon pružanja usluge i korištenja njihovih objekata. Zrakoplovne kompanije su do sada iskoristile više od 1,8 milijardi eura financijske pomoći europskih vlada, a podrška zračnim lukama je ostala ograničena i dosegnula je 840 milijuna eura.

© Pascal Meier

Sve to znači da će se bez hitne intervencije samo ubrzati sagorijevanje gotovine u zračnim lukama, koja je već na neodrživoj razini, zajedno s daljnjim gubicima radnih mjesta.

Ključne mjere koje će se nalaziti u Okviru za oporavak zrakoplovstva

Europska komisija je proširila svoj Privremeni okvir čime je državama članicama EU omogućila pružanje potpore tvrtkama pogođenim pandemijom sve do lipnja 2021. godine. Međutim, to je nedovoljno za rješavanje razornog i trajnog utjecaja koji pandemija posebno ima na zrakoplovstvo i zračne luke. Privremeni okvir bi se trebao proširiti do kraja 2021. godine i trebao bi biti nadopunjen Okvirom za oporavak zrakoplovstva koji će uključivati sljedeće ključne mjere:

  • Nadoknada štete uzrokovana COVID-19 koja će zračnim lukama biti dostupna sve dok su na snazi mjere za ograničenje putovanja postavljene od strane država članica EU koje sprečavaju oporavak zračnog prometa.
  • Zajednički okvir koji će državama omogućiti uspostavljanje sheme za ponovno pokretanje zračne veze. Ovi bi ciljani i vremenski ograničeni programi omogućili potpore za nastavak zračnih ruta koje su ukinute zbog pandemije do 2023. kroz degresivni doprinos po putniku i to na nediskriminatornoj osnovi.
  • Hitna obveza javne službe će ostati na snazi do kraja 2021. godine.
  • Neposredne i dugoročne prilagodbe smjernica o državnim potporama za zrakoplovstvo iz 2014. godine kako bi se zračnim lukama proširila mogućnost dobivanja operativnih i investicijskih paketa pomoći s posebnim naglaskom na financiranje klimatskih akcija i održivih projekata.

Kriza se za zračne luke nastavlja produbljivati

Generalni direktor ACI Europe, Olivier Jankovec, smatra kako veliki gubici radnih mjesta i nesolventnost više nisu najgore projekcije za europske zračne luke. Svjestan je da se kriza nastavlja produbljivati i smatra kako situacija zahtijeva hitnu i odlučnu akciju s ad hoc Okvirom za oporavak zrakoplovstva na razini EU i vladinim financijskim potporama. To bi kao prioritet trebalo uključivati proširenje potpornih programa nezaposlenosti za svo osoblje koje radi u zračnim lukama, naknade zračnim lukama zbog gubitka prihoda i podržavanje obnove zračne povezanosti do 2023. godine.

Dodaje: “Pomaganje zračnim lukama da ostanu na površini te podupiranje zračne povezanosti podrazumijeva zaštitu sredstava za život u bezbrojnim lokalnim i regionalnim zajednicama diljem Europe. Industrija svoju ulogu igra u potpunosti, ali u konačnici sve pada na vlade koje trebaju djelovati sada kako bi izbjeglo nepovratno.”

Travel Advisor

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleSt. Moritz
Next articleKronplatz mnogi smatraju zimskim odmaralištem broj jedan