Koji gradovi su najskuplji za život?

Autor članka:
Podijeli:

Najskuplji gradovi za život 2020.

Troškovi života u 2020. godini su se promijenili zbog još uvijek prisutne COVID-19 pandemije. Isto tako, problemi s opskrbom, vladine mjere, pad dohotka i promjene u načinu života su utjecali na cijene širom svijeta. Fluktuacije valuta uzrokovane COVID-19 pandemijom učinili su da gradovi Amerike, Afrike i Istočne Europe postanu jeftiniji nego prošle godine, dok su zapadnoeuropski gradovi postali skuplji. Najskuplji gradovi su se promijenili.

S obzirom na to da su mnoge trgovine bile zatvorene tijekom lockdowna, cijene osnovnih proizvoda bile su otpornije od cijena proizvoda koji nisu esencijalni za život. Problemi s lancem opskrbe i povećana potražnja povećali su cijene potrošačke elektronike, a pad potražnje doveo je do najvećeg pada cijene odjeće.

Potrošačka elektronika, mobitel i laptop
© Maxim Ilyahov

Economist Intelligence Unit (EIU) očekuje da će se mnogi trendovi cijena nastaviti i u 2021. godini jer će potrošnja ostati ograničena, a cijene će i dalje ići prema dolje.

Hong Kong, Pariz i Zürich su najskuplji gradovi na svijetu

Barem tako govori Anketa o svjetskim troškovima života (WCOL) koju je za 2020. godinu proveo EIU. U istraživanju se uspoređuje cijena košarice sa 138 predmeta u oko 130 gradova širom svijeta. Rezultati pokazuju kako su dva europska grada – Pariz i Zürich – napredovali za četiri mjesta u odnosu na prijašnje rangiranje te su tako prestigli Singapur i Osaku. Ta dva grada su izbačena iz direktnog natjecanja s Hong Kongom i sada se nalaze na četvrtom, odnosno petom mjestu, dok se Osaka izjednačila s Tel Avivom.

Pogled na grad i jezero Zurich
© Rico Reutimann

Najskuplji gradovi su Pariz i Zürich koji su se pridružili Hong Kongu na prvom mjestu zbog rasta eura i švicarskog franka u odnosu na američki dolar, kao i zbog komparativnog pada troškova života u dva azijska grada koji su prije držali vrh ove tablice.

COVID-19 je uzrokovao slabljenje američkog dolara

Dok je dolar slabio, zapadnoeuropske i sjevernoazijske valute su jačale u odnosu na njega, što je rezultiralo promjenom cijene roba i usluga. Pandemija je promijenila ponašanje potrošača jer su lockdown i trendovi poput rada kod kuće povećali cijene potrošačke elektronike, a obroci kod kuće su zamijenili restorane, barem što se tiče obitelji srednje klase.

Pogled na Pariz i Eiffelov toranj
© Marco Bonomo

Iako će puno toga ovisiti o tijeku pandemije, EIU očekuje da će se mnogi od navedenih trendova nastaviti i u 2021. godini, kako smo već i napomenuli. S obzirom na to da se globalna ekonomija vjerojatno neće vratiti na predpandemijsku razinu do 2022. godine, potrošnja će ostati ograničena, a cijene će i dalje biti u silaznoj putanji. Mnogi potrošači koji paze na cijene prioritet će dati potrošnji na kućnu zabavu i brži pristup internetu. Skuplji proizvodi, kao odjeća i rekreacija izvan kuće neće biti prioritet.

Prelazak u 2021. godinu
© Kelly Sikkema

Pad New Yorka i Los Angelesa

New York, grad s kojim se indeks uspoređuje te Los Angeles pali su u usporedbi s prethodnim rangiranjem. New York je pao na sedmo mjesto s Genevom, a Los Angeles na deveto mjesto koje trenutno dijeli s Kopenhagenom.

najskuplji gradovi
© Andrae Ricketts

Pandemija je utjecala na potrošačke navike u cijelom svijetu, a kako smo na početku napomenuli, cijene osnovnih proizvoda su se pokazale otpornijima od onih koji se ne smatraju esencijalnima za život. Međutim, što se tiče cijena primjerice kave, sira, riže i soka od naranče, one su ostale nepromijenjene.

Odjeća je jedina kategorija u kojoj je zabilježen prosječni pad indeksa

To se dogodilo unatoč prelasku na prodaju putem interneta jer su potrošači očito odlučili odgoditi promjenu garderobe. S druge strane, najveći je porast zabilježila potrošačka elektronika (kategorizirana kao rekreacija). Ovaj se poseban porast može pripisati nedostatku proizvodnje i povećanoj potražnji jer su se ljudi preselili na rad od kuće.

Grad koji je ove godine najviše napredovao bio je Teheran, s pomakom na ljestvici od 27 mjesta, uz trenutno suočavanje s američkim sankcijama te posljedično smanjenom robnom opskrbom.

Travel Advisor – Hoteli

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave