Travel AdvisorTravel Advisor

Top 10 mjesta koje treba vidjeti u Amsterdamu

Amsterdam je grad prepun prekrasnih kafića, dućana, cvjećarna i neizostavnih biciklista. Grada tulipana i kanala. Top 10 mjesta koje treba vidjeti u Amsterdamu:

1.Roest

Urbana oaza nastala transformacijom stare povijesne zgrade u kojoj je nekada bila plinara. To je mjesto na koje možete pobjeći od gužve, a da ne morate napustiti centar grada. Smješten je na lokaciji koju nije lako pronaći i zbog toga se rijetko sreću turisti. Interijer je često promjenjiv jer su vlasnici otvoreni za kreativne prijedloge svih gostiju. Na jednom mjestu nalaze se plaža i pijesak, dnevni boravak, kamp kućice intimni separe i plesni podij. Roest je često domaćin filmskih, kazališnih i glazbenih festivala.

2.Van Goghov muzej

Van Goghov muzej u Amsterdamu čuva najveću zbirku djela ovog, jednog od najpopularnijih, slikara. No uz slike, skice i pisma slavnog Van Gogha, muzej ujedno posjeduje i mnoge djela njegovih suvremenika, koji su utjecali na njegovo djelo, ili on na njihovo.

3.Crvena četvrt

Amsterdam je prijestolnica tolerancije i transparentnosti. Kuće tradicionalno imaju velike prozore, uglavnom bez zavjesa, ništa nije tabu i malo što se krije od prolaznika. Tako je i u Crvenoj četvrti – ponovo veliki prozori, a umjesto zavjesa polugole žene. Postoji neformalni izraz hoerenlopen ili ići od jedne do druge prostitutke. Bez obzira na vaše mišljenje o ženama koje se izlažu na prodaju u izlozima, to je nešto što nećete vidjeti nigdje drugdje, pa svakako vrijedi zaviriti.

4.Kuća Anne Frank

Jedna od znamenitosti koje bi svakako trebali vidjeti je kuća Anne Frank. Red ispred male kuće zna biti vrlo dug jer ju godišnje posjeti oko pola milijuna turista. U toj se kući, tijekom Drugog svjetskog rata, skrivala Anna Frank i njena obitelj. Anna je bila Židovka i autorica Dnevnika u kojemu je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju. 1944. godine otkrio ih je Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli. Nakon rata u Amsterdamu je pronađen Annin Dnevnik o godinama provedenim u neprekidnom strahovanju i potpunoj izolaciji.

5.Trg Dam

Postoji nekoliko glavnih trgova u Amsterdamu, koji su prepuni kafića, restorana i barova, ali trg Dam je najveći i najpoznatiji. Ponekad se na njemu održava karneval, i to je svakako jedan od živahnijih dijelova grada. Noću, svi restorani i barovi oko ovog područja su zauzeti, a sjediti vani je sjajan način za promatrati ljude i doživjeti noćni život grada.

6.Coffee Shopovi

Ako ne znate što predstavljaju poznati coffee shopovi u Amsterdamu… to definitivno nije kava! Budući da je marihuana legalna u Nizozemskoj, mnogi turisti hrle u Amsterdam na joint ili dva u jednom od mnogih gradskih coffee shopova. Oni su doslovno svugdje, posebno u centru grada i blizu četvrti crvenih svjetiljki, te su uvijek prepuni ljudi koji sjede vani i uživaju u dimu. Najstariji coffeee shop je The Buldog. Vjerojatno ćete primijetiti karakterističan miris posvuda.

@julie.monies

7.Tržnica cvijeća

Nijedan istinski ljubitelj cvijeća ne smije propustiti posjetiti jedinstvenu šarolikost najvećeg sajma cvijeća na svijetu. Udaljen od Amsterdama svega 15-ak kilometara nalazi se pitoreskni gradić koji bismo mogli nazvati prijestolnicom cvijeća. Ovaj sajam ima bogatu tradiciju. Prostire se na više od milijun kvadratnih metara! A uz spomenute impresivne brojke pridodajemo i 20 000 sorti cvijeća i biljaka koje vas neće ostaviti ravnodušnima. Želite li si osigurati najljepše primjerke i preduhitriti neke od najvećih cvjećara svijeta, i čestih gostiju ove izložbe, u potrazi za najrazličitijim ružama, ljiljanima, tulipanima i ostalim cvjetnim poslasticama, morat ćete doći već oko 7 sati, kad se otvara sajam.

 

8.Plovidba kanalima

Amsterdam ima oko 160 kanala koji grad dijele na oko 90 otočića. Zato ga se naziva “Venecija sjeverne Europe”. Na turi ćete upoznati mrežu kanala Amsterdama iz kojih su najbolje vidljive kuće iz 17. stoljeća, crkve i skladišta. Brod će proći i mimo stare gradske luke.

9.Vožnja biciklom

Najšarmantniji način za upoznati grad je sigurno biciklom. Nemojte propustiti tu jedinstvenu priliku. Amsterdam je grad poznat po biciklima što ga čini iznimno čistim gradom sa dobrom kvalitetom zraka. Veći je broj bicikala nego broj automobila. To je također vrlo zdrav način obilaska grada. Iznajmljivanje bicikla je vrlo povoljno i svima dostupno. Možete prošetati u bilo kojem smjeru, i pronaći ćete mrežu tramvaja i metroa, ali biciklizam je vjerojatno najbrži i najlakši način za zujanje oko glavnih znamenitosti i prelaska s jedne strane grada na drugu.

10.Heiniken pivovara

Cijeli muzej je uređen na četiri etaže stare Heineken pivovare. Tijekom nekoliko tura vodiči će vam reći sve o tome kako je prvo Heineken pivo proizvedeno. Probajte ovde Heineken okus i razgledajte staru pivovaru.

Top 10 mjesta koje treba vidjeti u Amsterdamu.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite  naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/u-amsterdamu-se-uvijek-ima-sto-radit/

https://www.travel-advisor.eu/koja-je-najbolja-tura-u-amsterdamu/

Video šetnja po Utrechtu

Previous articleUvijek privlačna Baranja
Next article20 najsigurnijih aviokompanija na svijetu