Travel AdvisorTravel Advisor

TOP 5 zemalja za najljepša safari putovanja u Africi

TOP 5 zemalja za safari u Africi

Safari u Africi su putovanja koja mnogima ostaju u najljepšim sjećanjima. Meni su svakako u TOP 3 svih putovanja. Teško mi je opisati taj osjećaj kad sam na par metara od divljih životinja koje nesmetano žive svoj život u divljini. Neopisivo i vrijedno svake kune troška.

Kenija

Masai Mara

Kenija je kao zemlja prva krenula organiziranim masovnim turizmom. Njemački operateri su sedamdesetih organizirali hotele, kampove i čartere koji su ih punili. Takve su mase u jednom momentu zaprijetile uništavanjem ekološkog sustava i godina sam navodio Keniju kao loš primjer turizma u Africi. Posljednji posjet 2018. je ipak pokazao da su došli k sebi i da se kreće na bolje. između ostalog Kenija je jedna od prvih zemalja koja je zabranila upotrebu plastičnih vrećica.

————————————–Jedan dan u Keniji——————————————-

Amboseli Kenija

Najbolji safari parkovi su Masai Mara kao jedan od TOP 5 u svijetu, zatim Amboseli zbog pogleda na Kilimanjaro te Tsavo East i West zbog blizine Mombasi i obali. Najveći broj turista se zadržava na obali pa od tamo dolazi na par dana safarija, no u najbolji Masai Mara se ide iz Nairobija. Dobitna kombinacija je tri dana Mare, dva Amboselija i dalje na moru koliko treba.

Tanzanija

Kilimanjaro

Jedna od najpopularnijih destinacija u Africi, Tanzanija je poznata kao najbolja zemlja za safari na svijetu. Golema krda afričkih životinja prelaze Serengeti, a lavovi se izležavaju u hladu čekajući idući obrok, dok se divite svim tim prizorima koji se ne mogu do kraja opisati riječima. Tanzanija je vjerojatno najbolja destinacija za safari. Objektivno trajanje safarija je sedam dana i koliko tko želi lješkariti na otoku Zanzibar.

Ngorongoro krater

—————————————Tanzanija safari i more———————————-

Najbolje lokacije za safari su Lake Manyara, Serengeti prema kenijskoj granici i rijeci Mara te vjerojatno najbolje mjesto na svijetu za gledanje životinja Ngorongoro. Veliki krater je poput zoološkog vrta. Na robovima su hoteli, a travnatim dnom šeću krda i čopori svih vrsta životinja.

Zimbabwe

Zimbabwe je destinacija koja sve više privlači pozornost svjetskih putnika. Rijeka Zambezi tvori prirodnu granicu sa Zambijom, Kada je u punom zanosu , masivni Viktorijini slapovi svojom zaglušujućom bukom i neviđenom ljepotom pružaju nezaboravno iskustvo koje čeka da ga doživite. Originalan safari je vožnja brodom po širokom toku rijeke iznad slapova. U dva manja safari parka s obje strane rijeke žive razne životinje koje u sumrak dolaze piti vodu.

Rijeka Zambezi

Tako se može s gin tonicom u ruci na obali broda vidjeti posebni prizori kao na filmu. U boravak je dobro uključiti i rafting koji se smatra jednim od najboljih na svijetu. Tri, četiri dana je objektivno vrijeme za ostanak prije odlaska u Južnoafričku Republiku. Zajedno čine idealnu kombinaciju.

Južnoafrička Republika

Katarina Blažić – Capetown

Sve najbolje od afričkog kontinenta upakirano u jednu državi – tako bi se mogla opisati Južnoafrička Republika. Raznolikost životinjskog svijeta i krajolika, a u kombinaciji s kozmopolitskim ugođajem, sve to i još mnogo razloga za posjetiti ovu zemlju koja čeka da otkrijete sve njezine tajne. Zemlja je puno veća nego što izgleda na karti pa je potrebno dva tjedna kako bi se obišle najvažnije znamenitosti. Johannesburg je ogroman grad u kojem se ne treba zadržavati, no pored njega je glavni aerodrom u državi pa većina putnika sleti na OR Tambo International.

Jedan dan je dovoljno za pogledati grad. Blizu je i glavni grad – Pretoria koji se isto vidi za jedno popodne, a najbolje na putu prema parku Pilanesberg, neka tri sata vožnje udaljen od grada. Mali park u kojem se u zoru ili sumrak mogu vidjeti brojne životinje, a naročito nosorozi kojih je ovdje najviše. Pored parka je Sun City blještavi kasino grad u kojem je odlični hotel Palace iz kojeg se također ide na safari. Oko 600 km dalje je Kruger, najstariji te još uvijek jedan od najvećih safari parkova na svijetu. Velik je kao kontinentalni dio Hrvatske pa je važno odabrati lokaciju za spavanje.

Kroz Kruger se vozi

Po parkovima se može voziti osobnim automobilom, no važno je poštovati radno vrijeme, znakove i mjesta na kojima je dozvoljeno zaustavljene kao ne bi sami završili kao lavlji ručak. Posjet JAR bez odlaska u Capetown te obilazak Rta dobre nade, vinograda oko Stellenboscha i vožnje cestama uz ocean ne bi bio potpun. Stoga za ovu zemlju, koja je jedna od najljepših na svijetu, treba dva tjedna. Minimalno.

Namibija

Namibija je pustinjska zemlja potpuno drugačija od ostalih. Najbolje je letjeti za Windhoek iz Johannesburga ili direktno iz Frankfurta. Zemlja je bila dio JAR, a prije toga Njemačka kolonija pa se to još vidi po uređenju gradova. Broji manje od tri milijuna stanovnika. Sasvim drugi osjećaj nego u ostalim prenapučenim afričkim zemljama. Lako je sam voziti i to je najbolji oblik putovanja. Na sjeveru se nalazi Etosha National Park koji je proglašen jednim od TOP 5 u Africi zbog bogatstva životinjama.

Prema jugu su pustinjski predjeli s rijetkim naseljima i više zaštićenih područja. Dobro je imati točan plan puta i dovoljno goriva kako ne bi ostali negdje u pustinji Kalahari. Oko najvećeg mjesta na obali Swakopmunda, u kojem i konobari govore Njemački, vidi se spoj pustinje i oceana. Hladno more i obala te kilometar dalje najveće dine i paklena vrućina. Ako mislite da je pustinja dosadna, to samo znači da niste nikad bili u tim krajevima.

Crocodile River, Kruger NP

Osim ovih TP 5 zemalja za safari u Africi postoje i druge ništa manje zanimljive. Razlika je u tome što turistička infrastruktura još nije razvijena pa na neka mjesta nije jednostavno ni lako doći da ne kažem da nije udobno putovati.

—————————————–Kada na safari?——————————————-

Kako je Safari ozbiljan business i to će se promijeniti. Te su zemlje: Botswana, Mozambique, Uganda, Ruanda i Burundi, Zambija, Malawi, a ostalima još treba puno posla i političke stabilnosti.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleGdje je Grandvalira?
Next articleGdje je nastala snježna kugla