Travel AdvisorTravel Advisor

Najbolja zaštita od sunca: 10 savjeta

Intense Protect 50+ jer zaštita od sunca je važna

 

  • Intense Protect 50+ krema prilagođena je najekstremnijim uvjetima sunčeve svjetlosti, kao i najosjetljivijim tipovima kože
  • Po prvi puta, fotozaštita je proširena i dalje od UVB i UVA zraka, a sve kako bi se pokrio i za kožu opasan dio sunčevih zraka: visokoenergetsko vidljivo plavo svjetlo (HEV Blue Light).

Sunce liječi, ali može biti i uzročnih bolesti kože. Ako imalo vodite brigu o sebi i svojoj koži, znate koliko je nužno koristiti kreme sa SPF svaki dan. Zaštitnih krema se obično sjetimo na plažama, no ne smijemo zaboraviti i da je na velikim nadmorskim visinama sunce posebno jako. I ne dajte da vas oblaci zavaraju, kroz njih sunčeve zrake također prolaze. Dermatološki laboratoriji Avène svjesni su nužnosti zaštite od sunca, ali i specifičnih potreba različitih tipova kože, pa su razvili novu krema za zaštitu od sunca, ultra širokog spektra, koja udovoljava najvišim standardima za njegu kože uz minimalan utjecaj na okoliš. Intense Protect 50+ krema za zaštitu od sunca je ultra širokog spektra zaštite. Po prvi puta, fotozaštita je proširena i dalje od UVB i UVA zraka, a sve kako bi se pokrio i za kožu opasan dio sunčevih zraka: visokoenergetsko vidljivo plavo svjetlo (HEV Blue Light). Intense Protect 50+ koja koži pruža inovativnu zaštitu od sunca čak i za najosjetljiviju kožu, poput kože trudnica, beba, osoba svjetlije puti. Koristiti je mogu i veliki i mali, a kako sami korisnici u svojim recenzijama kažu, krema je izvrsne teksture, nevidljiva je na koži i hidratantna!

Važno je još jednom napomenuti kako je Intense Protect 50+ krema prilagođena  najekstremnijim uvjetima sunčeve svjetlosti, kao i najosjetljivijim tipovima kože. Hibridna tekstura upija se za svega 3 sekunde, osiguravajući, tijekom 8 sati, intenzivnu hidraciju bez isušivanja. Dolazi u nude nijansi i otporna je na vodu i  znoj.

Intense Protect 50+ pogodan je za novorođenčad od 6 mjeseci, djecu, trudnice, postoperativno zaštita, zaštita svježih ožiljaka i tek napravljenih tetovaža. Sa samo četiri filtra, uz njihovu smanjenu koncentraciju i bez silikona, njegova formula je ekološki prihvatljiva i optimalne je biorazgradivosti. Sadrži netoksične filtere za zaštitu od sunca koji nemaju utjecaja na koralje, fitoplanktone i zooplanktone te poštuju morsku biološku raznolikost.

Neka i buduće generacije uživaju u životu istom radošću kao i mi sada!

Unatoč velikom broju dostupnih informacija, ljudi i dalje čine pogreške kada je u pitanju zaštita od sunca. Ponavljamo gradivo i dajemo vam savjete za najbolje zaštite od sunca koji bi mogli pomoći na putovanju.

Nije važno koju nijansu ili ton kože imate, zaštita od sunca uvijek bi trebala biti nešto o čemu razmišljate.

Postoji nekoliko stvarno jednostavnih načina na koje se možete zaštititi od tih štetnih sunčevih zraka. Nije pametno ni dobro, a svakako ni oku ugodno biti crven kao rak!

 

1. Preplanuli ten može predstavljati zdravstveni rizik

Kao i kod mnogih drugih stvari tako je i sunčanje zdravo u umjerenim količinama. Izlaganje suncu  jača obrambene snage organizma i povećava količinu kalcija u krvi i kostima cirkulirajući oblik vitamina D važan za mineralizaciju kostiju. Problem nastaje kada je to izlaganje neumjereno. Dovoljna količina vitamina D može se postići i bez da vaša koža postane vidljivo drugačije nijanse. A svakako i dodaci vitamina D mogu pomoći u tome.

Sve opasniji trend su preparati za bazni ten koji daju lažni osjećaj zaštite kad ste na suncu. Odlasci u salone za sunčanje i solarije, nažalost, neće vam pomoći da  ne izgorite. Ukoliko je vaša koža promijenila boju, to znači da se vaše tijelo nastoji boriti protiv oštećenja od UVA i UVB zraka.

2. Uvijek birajte zaštitna sredstva sa SPF 30 ili više

Kako biste se adekvatno zaštitili potrebno je znati što oznake na sredstvima za zaštitu od sunca zapravo znače. Da bi proizvod bio stvarno učinkovit mora štititi od UVA i UVB zračenja. Iako SPF označava samo zaštitu od UVB zračenja obratite pažnju na zaštitu od UVA zraka koje se također nalazi na pakiranju. Imajte na umu da ne postoji sredstvo za zaštitu od sunca koje u potpunosti filtrira cijelo UV zračenje.

Veći SPF, naravno, znači bolju zaštitu od UVB zraka, odnosno bolju apsorpciju UVB zraka. Po pitanju opeklina povećanje zaštitnog faktora je linearno. To znači da npr. proizvod s SPF 30 štiti od opeklina dvaput jače nego proizvod s SPF 15. Uvijek birajte visok SPF jer želite najbolju zaštitu  kože. Ovo je posebno važno ako imate pjege, madeže i jako svijetlu put.

3. Nanosite dovoljne količine sredstva za zaštitu od sunca

Važno je znati pravilno koristiti sredstva za zaštitu od sunca, jer jedino tada osiguravaju razinu zaštite koja je navedena na pakiranju. Da bi sredstvo bilo učinkovito na tijelo prosječne odrasle osobe potrebno je nanijeti otprilike 6 čajnih žlica (cca. 36 grama) sredstva za zaštitu od sunca. To je u pravilu veća količina od one koju nanosi prosječni potrošač. Ukoliko potrebnu količinu prepolovimo, razina zaštite mogla bi pasti i za dvije trećine.

Sredstva za zaštitu od sunca često nanosite radi produženja zaštite, naročito nakon znojenja, kupanja ili brisanja ručnikom.

4. Neka Vas ne zavara vanjska temperatura i oblačno vrijeme

U nekim situacijama nismo svjesni koliko smo izloženi sunčevom zračenju dok ne dobijemo bolne opekline. Niske temperature ili oblačno vrijeme često nas zavaraju. Nije samo izravno sunčevo zračenje rizik za naše tijelo. Sunčeve zrake reflektiraju se od nekih površina te prolaze i kroz oblake.

Čak i kada je oblačno, sunce još uvijek može učiniti puno štete vašoj osjetljivoj koži. Ne dozvolite da vas oblaci zavaraju, nanošenje krema za sunčanje tijekom oblačnog vremena jedan je od najboljih savjeta za zaštitu od sunca. Sunce nije ‘vani’ i ne osjećate vrućinu, ali i dalje je podjednako opasno.

Na snježnim destinacijama postoji nešto što se naziva Albedo Effect, jednostavnije rečeno, sunčeve zrake odbijaju se od snijega i vraćaju prema vama. Ako ste ikad skijali, možda se pitate kako vas je opeklo sunce ispod brade? Ovo je objašnjenje.

Uvijek ponesite sa sobom na snijeg nekoliko visokih faktora SPF i nanesite ih svakih nekoliko sati.

5. Ne izlažite se najjačem suncu

Dakle, kada je sunce najviše na nebu, obično oko 10:00 do 14:00 (ponekad i 16:00), sunčeve zrake su intenzivnije. Prije 10 sati ujutro i kasnije u popodnevnim satima sunce odlazi sve dalje preko horizonta. To sve znači da snagu sunca manje osjećate vi i vaša koža. Svakako se namažite SPF-om što je više moguće i izbjegavajte ikakvo izlaganje suncu u ovom periodu.

6. Vodite računa o roku trajanja sredstva za zaštitu od sunca

Kao i lijekovi koje kupujete, i krema za sunčanje može s vremenom izgubiti snagu. Tome služi oznaka roka trajanja u kojem proizvođač može garantirati zadovoljavajuću kvalitetu proizvoda. Iako možda neće biti opasna za korištenje, njezino djelovanje će sigurno biti manje od onog na deklaraciji. Zbog toga treba paziti na rok trajanja. Zaštita od sunca je bolja čim je faktor viši.

7. Odjeća je ključna

Dobar šešir, sjenila i dugi rukavi vrlo su bitni saveznici u zaštiti od sunca! Pametno je i nabaviti majice s UV zaštitom, izvrsne su kada ste u moru ili bazenu. Naročito je korisno nabaviti odjeću s UV zaštitom za djecu jer je njihova koža preosjetljiva za ikakvo izlaganje suncu.

8. Odaberite nemasne kreme za sunčanje

Kada pogledate fotografije na kojima ste bili namazani masnom kremom za sunčanje vidjet ćete da izgledate kao naslikani, a koža se pretjerano sjaji. Ali bitno se zaštiti. Na putovanjima nećete izgledati poput masne kuglice ako odaberete sredstvo za zaštitu od sunca koje nije masna.

 

9. Uz kremu za sunčanje birajte i ostale preparate koji sadrže SPF

Postoji čitav niz kozmetičkih preparata koji služe zaštiti od sunca. Na primjer, zaštitni balzam za usne, šminka i proizvodi za pranje i zaštitu kosu s SPF-om pomažu u ograničavanju štete koju mogu nanijeti UVA i UVB zrake. Obratite pažnju na deklaracije tih proizvoda kako biste znali jeste li se adekvatno zaštitili.

10. Putujete li s malo prtljage birajte manja, putna pakiranja sredstava za zaštitu od sunca

Ako pakirate samo ručnu prtljagu ili je vrlo lagana, to još uvijek nije izgovor da sa sobom ne nosite zaštitu od sunca. Potražite manja pakiranja svojih omiljenih toaletnih potrepština i eto rješenja.

Zaštita od sunca je važna. Više pročitajte na www.eau-thermale-avene.com.hr

#AveneSUNce #avenetermalnavoda #avenehrvatska #zastitaodsunca #sunprotectoceanrespect

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube i Tik Tok.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleKoji su najnoviji uvjeti za ulazak u europske zemlje?
Next articleŠto treba za ulazak u Italiju