10 najvećih zračnih luka na svijetu

Autor članka:
Podijeli:

Otkrijte 10 najvećih zračnih luka na svijetu

Zrakoplovna središta osiguravaju infrastrukturu za zrakoplove, rješavaju imigracijska pitanja, teret te primaju po tisuće putnika svake godine. Tijekom godina, stalno rastući broj putnika učinio je mnoge zračne luke prenapučenim. Budući da je postalo teško ugurati sve putnike u jednu zgradu i parkirati sve zrakoplove na jedno mjesto, zemlje su počele povećavati svoja zrakoplovna središta novim terminalima i pistama.

Na ovom popisu nalaze se najveće zračne luke koje mogu primiti tisuće putnika i na koje dnevno sleti na stotine zrakoplova. Vrijeme je da otkrijete 10 najvećih zračnih luka na svijetu, s obzirom na veličinu područja.

10. Međunarodna zračna luka Suvarnabhumi (BKK) ~ 32,4 km2

Međunarodna zračna luka Suvarnabhumi najveća je međunarodna zračna luka u jugoistočnoj Aziji, a s radom je započela 2006. godine. Trenutno je glavno središte za Thai Airways, Thai Smile, Bangkok Airways i Thai VietJet.

Suvarnabhumi ima tri glavna terminala. Terminal 1 i Terminal 2 upravljaju međunarodnim letovima, dok Terminal 3 služi samo za domaće letove. Zračna luka ima dvije paralelne piste.

9. Međunarodna zračna luka Kairo (CAI) ~ 36,3 km2

Međunarodna zračna luka Kairo započela je s radom 1945. godine. Zračna luka nalazi se u Heliopolisu, najprometnija je zračna luka u Egiptu i glavno središte za Egypt Air i Nile Air.

Zračna luka Kairo ima četiri terminala. Tri glavna terminala opslužuju međunarodne i domaće letove, a 2011. godine s radom je počeo novi terminal po nazivom Terminal za sezonske letove (SFT). Glavna svrha SFT terminala bila je olakšati operativne napore na postojećim terminalima tijekom sezone. Zračna luka ima dvije piste.

8. Međunarodna zračna luka Shanghai Pudong (PVG) ~ 39,1 km2

Zračna luka počela je pružati komercijalne usluge 1999. godine. Zračna luka Shanghai Pudong glavno je zrakoplovno središte za Shanghai Airlines i Chia Eastern Airlines (CIAH) (CEA).

Ima dva glavna putnička terminala (Terminal 1 i Terminal 2) te oba obavljaju domaće i međunarodne letove. Treći terminal planira se od 2015. godine, uz satelitski terminal i dvije dodatne piste. Trenutno zračna luka ima četiri piste.

7. Interkontinentalna zračna luka George Bush (IAH) ~ 40,5 km2

Ova zračna luka otvorena je 1969. godine i u početku se zvala “Houston Intercontinental Airport”. Trenutno služi kao drugo najveće zrakoplovno središte United Airlinesa.

Zračna luka George Bush ima pet terminala. Terminali A, B, C, D i E služe za domaće i međunarodne letove. Zračna luka ima pet pista.

6. Međunarodna zračna luka Beijing Daxing (PKX) ~ 47 km2

Pekinška zračna luka Daxing, koja se prema svojoj veličini nalazi na šestom mjestu najvećih zračnih luka, okrunjena je kao najveća zračna luka na svijetu koja uključuje samo jednu zgradu. Otvorena je 2019. godine i postala je glavno zrakoplovno središte za tri velika kineska zračna prijevoznika: Air China, China Southern Airlines (ZNH) i China Eastern Airlines (CIAH) (CEA).

Zračna luka Daxing ima samo jedan terminal. Međutim, taj je terminal najveći terminal na svijetu koji se nalazi u jednoj zgradi. Ima pet dvorana i s neba izgleda kao morska zvijezda. Zračna luka “morska zvijezda” ima četiri piste.

5. Međunarodna zračna luka Orlando (MCO) ~ 50,9 km2

Ova je zračna luka svoje komercijalne usluge počela pružati 1981. godine. Zračna luka Orlando glavna je operativna baza za JetBlue (JBLU), Southwest Airlines (LUV) i Spirit Airlines (S64) (SAVE).

Ima glavni terminal koji je podijeljen na dva terminala, A i B. Svaki je povezan s dva aerodromska terminala, koji obavljaju međunarodne i domaće letove, a zračna luka ima četiri piste.

4. Međunarodna zračna luka Washington Dulles (IAD) ~ 52,6 km2

Međunarodna zračna luka Washington Dulles, poznatija kao samo Međunarodna zračna luka Dulles, započela je sa svojim uslugama 1962. godine. Zračna luka je prvo i glavno središte za United Airlines.

Kompleks terminala zračne luke sastoji se od glavnog terminala i dvije terminalne zgrade u sredini – dvorane A/B i C/D. Zračna luka Dulles ima četiri piste.

3. Međunarodna zračna luka Dallas/Fort Worth (DFW) ~ 69,5 km2

Međunarodna zračna luka Dallas/Fort Worth svoje je usluge počela pružati 1974. godine. Ova zračna luka glavno je zrakoplovno središte za American Airlines (A1G) (AAL).

Ima pet terminala. Terminal A u potpunosti zauzima American Airlines (A1G) (AAL), a preostali terminali B, C, D i E namijenjeni su međunarodnim i domaćim letovima. Zračna luka ima ukupno sedam pista i jedina je zračna luka na svijetu s četiri ispravno asfaltirane piste duže od 4000 metara.

2. Međunarodna zračna luka Denver (DEN) ~ 135,7 km2

Međunarodna zračna luka Denver započela je s radom 1995. godine. Središte je za United Airlines i Frontier Airlines te je i baza za Southwest Airlines (LUV).

Zračna luka Denver ima jedan terminal koji je povezan s tri glavne dvorane (A, B i C) na sredini terena. Zračna luka ima šest pista.

1. Međunarodna zračna luka King Fahd (DMM) ~ 776 km2

Međunarodna zračna luka King Fahd, poznata i pod imenom Zračna luka Dammam, otvorena je od 1999. godine. Zračna luka služi kao središte za Saudia, SaudiGulf Airlines i Flynas.

Zračna luka ima tri terminalne zgrade. Glavni terminal od šest katova upravlja međunarodnim i domaćim letovima. Terminal Aramco je namijenjen privatnim zračnim prijevoznicima kojima upravlja Saudi Aramco. Kraljevski terminal koriste kraljevska obitelj Saudijske Arabije, službeni gosti i vladini dužnosnici. Zračna luka Dammam ima dvije piste.

Autor naslovne fotografije: © Keith Chan from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave