5 načina na koja putovanja mogu biti dobra za vaše zdravlje

Autor članka:
Podijeli:

Stručnjaci otkrivaju 5 načina na koja putovanja mogu biti dobra za vaše zdravlje

Svi znamo da živimo u vrlo stresnim vremenima, ali postoji rješenje za barem malo ublažavanje te emocionalne težine. Odlazak na putovanje može smanjiti stres, čak i ako je destinacija odmah iza ugla.

“Kada dolazi do povišenja hormona stresa – poput kortizola – izlažemo svoje tijelo povećanom riziku za mnoge bolesti, čak i one kronične”, rekla je dr. Kristin McKitish, liječnica u Evolved Science u New Yorku. “Zamislite visok krvni tlak, dijabetes, bolesti srca, anksioznost, nesanicu, vrtoglavicu, probleme s probavom i još mnogo toga. Imperativ je da odvojimo vrijeme za borbu protiv ovih stresora, a putovanja mogu biti izvrstan alat.”

Prema Mckitish, putovanja nam omogućuju da se odmaknemo od svakodnevnih stresora i ponovno pokrenemo svoja tijela i umove, u konačnici poboljšavajući cjelokupno zdravlje.

“Putovanja našem umu pružaju vremena za opuštanje i iscjeljenje, ublažavajući brige i tjeskobu te poboljšavaju raspoloženje”, nadodala je McKitish. “Ove se prednosti ne vide samo tijekom putovanja, već i neko vrijeme nakon njega. Može doći do poboljšanja fokusa, produktivnosti i mentalnog zdravlja po povratku.”

Osoba pokazuje prstom na kartu, fotoaparati, laptop, kava, putovnica i naočale
© Element5 Digital

Kako još putovanja mogu biti dobra za vaš um, tijelo i dušu? Nastavite čitati i saznat ćete sve detalje.

Putovanja mogu poboljšati zdravlje srca

Istraživači su 2019. godine pratili 63 radnika koji su imali pravo na plaćeni godišnji odmor te su pratili njihove slobodne dane koje su iskoristili tijekom 12 mjeseci. Tim je 2019. objavio rezultate u časopisu Psychology & Health. Nalazi su otkrili da su oni koji su uzeli više dana godišnjeg odmora imali manju učestalost ili simptome metaboličkog sindroma od onih koji nisu. Istraživači su čak otkrili da se rizik od metaboličkog sindroma smanjuje gotovo za “četvrtinu sa svakim dodatnim odmorom koji je sudionik uzeo”.

“Općenito, odmor se doživljava kao pozitivan događaj”, napisali su autori studije. “Ovo subjektivno pozitivno iskustvo može se pretvoriti u dobrobit za fizičko zdravlje s obzirom na to da učestalost godišnjeg odmora može zaštititi od metaboličkog sindroma i simptoma.”

Odmor može ublažiti stres na dulje vrijeme

Naravno, izležavanje na plaži i ispijanje voćnog koktela zasigurno će vam pružiti osjećaj bezbrižnosti, ali ispostavilo se da taj osjećaj može trajati i nakon povratka kući. Prema studiji iz 2018., čak i odlazak na kratki odmor (ovdje definiran kao produljeni vikend od četiri dana) dovodi do smanjena stresa tijekom najmanje pet tjedana nakon putovanja.

Kao što su istraživači primijetili, “kratki odmor mogao bi biti vrijedna alternativa za zaštitu zdravlja srednjih menadžera, iako se ne smije zanemariti smanjenje stresa na samom izvoru problema.”

Izleti u prirodu mogu nam pomoći da lakše dišemo

Muškarac sjedi na mostiću okružen planinama
© S Migaj

Želite li poboljšati rad svojih pluća i održavati disanje na vrhunskoj razini? Krenite na odmor ispunjen prirodom. Kao što je objašnjeno u jednoj studiji iz 2019. objavljenoj u Journal Nature: “Sve veći broj epidemioloških dokaza ukazuje na to da su veća izloženost ili “kontakt” s prirodnim okruženjem (kao što su parkovi, šume i plaže) povezani s boljim zdravljem.” Znanstvenici su dodali: “Život u zelenijim urbanim područjima povezan je s nižom vjerojatnošću kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, dijabetesa, hospitalizacije astme, mentalnih poteškoća i konačno smrtnosti kod odraslih. Niži su i rizici od pretilosti i kratkovidnosti kod djece.”

Sve ove pogodnosti ne vrijede samo za one koji žive u prirodi. Istraživači su dodali da stanovnici gradova također mogu iskoristiti pogodnosti “posjećivanjem zelenih površina izvan svog susjedstva”.

Odlazak na odmor može povećati produktivnost i učiniti vas boljim zaposlenikom

Odlazak na godišnji odmor može biti najbolja stvar za vas ako se osjećate kao da ste u profesionalnoj kolotečini.

Izvješće Project: Time Off iz 2016. godine pokazalo je da su radnici koji su uzeli 11 ili više dana godišnjeg odmora imali veću vjerojatnost za dobivanje povišice ili bonusa u prethodne tri godine u odnosu na one koji su uzeli 10 ili manje slobodnih dana na poslu.

“Produktivnost, kreativnost i iznošenje novih ideja nisu za osobu koja radi do sitnih kasnih sati”, podijelila je Katie Denis, potpredsjednica i glavna istraživačica u Project: Time Off, za CNBC. “To je netko tko izlazi iz okvira svog svakodnevnog života.”

Razgledavanje svijeta može vas učiniti kreativnijim

Dvije osobe drže putovnice
© Spencer Davis

Prema Adamu Galinskyju, profesoru na Columbia Business School, ako vam je potreban kreativni poticaj, sve što trebate učiniti je dodati još jedan pečat svojoj kolekciji u putovnici.

U svom istraživanju, koje je objavila American Psychological Association, Galinsky i njegovi istraživački partneri objašnjavaju da oni koji su proveli značajno vrijeme u inozemstvu (odnosno žive u drugoj zemlji) imaju veće kreativne sklonosti od onih koji to ne čine.

Zašto? Kako je za Vogue rekla dr.sc. Shelley H. Carson, profesorica psihologije na Sveučilištu Harvard, čin putovanja “…izlaže nas novim iskustvima i novim idejama. Kada smo kreativni naša vizija postaje šira, a svijet nam se otvara, slično kao što se naša perspektiva širi kada putujemo.”

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave