6 prekrasnih ljetnih destinacija u Turskoj

Autor članka:
Podijeli:

Upoznajte 6 prekrasnih ljetnih destinacija u Turskoj

Ljeto je odavno stiglo i pravo je vrijeme da saznate kojih je to 6 prekrasnih ljetnih destinacija u Turskoj. Ova zemlja okružena je morem s tri strane, a svake godine je milijuni turista odabiru za svoj odmor. Međutim, postavlja se pitanje u koji grad otići. Koji će vam grad u Turskoj pružiti najbolji odmor, a da u isto vrijeme ima visoki turistički kapacitet u kombinaciji sa svojim uvalama, povijesnom baštinom, prirodnim ljepotama i morskim turizmom? Gdje plivati, a da vam mahovina ne dodiruje stopala ili ne smetaju meduze?

Ova zemlja ima predivne gradove na obali i u nastavku ćete upoznati 6 najboljih ljetnih destinacija u Turskoj. Naravno, sigurno znate da Turska nije dobra samo za ljetni turizam, već i za kulturni turizam i to od istoka do zapada. Na svakom koraku možete naići na tragove povijesnog naslijeđa druge kulture. Zbog toga se uz obalne gradove nikako ne smije zaboraviti i na povijesna središta poput Cappadocije, Hasankeyfa i Hattushe koje se nalaze u unutrašnjosti.

Muğla

Pogled na more u Bodrumu u regiji Mugla
© Mert Kahveci from Unsplash

Muğla možda čak nosi titulu pokrajine koja prima najviše turista u zemlji, a obožavaju ju i brojne turske zvijezde koje ju rado odabiru za svoj odmor. Uključuje primarna turistička područja Turske kao što su Bodrum, Marmaris, Dalaman, Gocek, Fethiye, Dalyan, Datca i Koycegiz. Ovo mjesto može se posjetiti tijekom prosječne egejske turneje, a ima stotine turističkih objekata, prirodnih i povijesnih područja te uvala i plaža. Ako gledamo sa stajališta morskog turizma u Turskoj, Muğla je među prvim mjestima koja padaju na pamet zajedno s Antalijom. Ova pokrajina idealna je za ljetovanje jer je dom najljepših uvala, no posebno ćete uživati i u prekrasnim zelenim površinama.

Ako se odlučite posjetiti Muğlu, osigurajte nekoliko dodatnih dana za jedrenje. Postoje lijepe uvale za kupanje i uživanje u prirodi. Također se preporučuje ronjenje koje je još jedna stvar koju morate učiniti na ovom području.

Antalija

Selo Kas u Antaliji
© Desert Morocco Adventure from Unsplash

Antalija je definitivno broj jedan na mojoj listi želja i nadam se da ću je jednog ljeta i posjetiti. Ona se ljeti može natjecati s bilo kojom europskom prijestolnicom, a može se opisati kao raj za hotele jer ima najširu dostupnu obalu u zemlji. Počevši od Fethiyea, trenutno se cijela obala od granice s pokrajinom Muğla do granice s pokrajinom Mersin koristi kao turističko područje. Antalija se smatra jednim od najvećih svjetskih turističkih središta. Grad je vrlo poznat i po svojim vrtovima i šumama.

Staro rimsko kazalište
© Stefan Gogov from Unsplash

Obala Antalije izgleda apsolutno zapanjujuće, a s visokih stijena pruža se spektakularan pogled na planine u daljini. Prožeta je poviješću, a staro središte Kaleici svakako treba istražiti jer se mogu vidjeti osmanske kuće koje se nižu uskim ulicama. U blizini je luka iz rimskog doba koja je lijepo mjesto za zaustavljanje i uživanje u morskom povjetarcu. Postoji i nekoliko lijepih plaža koje su savršene za opuštanje. Nekada je ovo mjesto viđeno kao ulaz u tursku rivijeru i vrijedi ga posjetiti: bogatstvo atrakcija, vrhunski restorani i izvrsno vrijeme čine opojnu kombinaciju.

Izmir

Osoba nosi balone u Izmiru
© Durmus Sarica from Unsplash

Izmir je jedno od najljepših mjesta za ljetovanje na Egejskom moru. Budući da se radi o gradu, može se spomenuti da u centru ima više domaćih turista nego stranih. Međutim, broj domaćih i stranih turista na obali vjerojatno se međusobno natječe. U nekim odmaralištima koja imaju puno turista, poput Alacatija, Česme i Foče, možete ljetovati po pretjerano visokim cijenama. U isto vrijeme u prirodi možete uživati s odgovarajućim budžetom u područjima kao što su Seferihisar, Mordogan, Birgi i Karaburun.

Restoran u Česmeu
© Deniz Demirci from Unsplash

Seferihisar, Mordogan, Birgi i Karaburun također su pogodni za kampiranje. Postoji mnogo kampova i sadržaja u kojima možete uživati u prirodi.

Aydin

Kusadasi u pokrajini Aydin
© Bhumil Chheda from Unsplash

Smješteni u Aydinu, pored Izmira, Kusadasi i Didim dočekuju turiste iz gotovo cijelog svijeta sa svojim jedinstvenim pješčanim plažama i uvalama. Didim, koji ima najčišći zrak na svijetu, također je dom velike povijesti. Apollo Tapinagi (Apolonov hram) koji se nalazi u centru, Miletus Antik Kenti (antički grad Miletus) u Balat Koyu (selo Balat) i Priene Antik Kenti (antički grad Priene) koji se nalazi u Sokeu, neki su od povijesne baštine koje vrijedi vidjeti. Preživjele su od antičkih vremena do danas.

Pogled na more u Kusadasiju
© Ufuk Duran from Unsplash

Kusadasi ima vrlo gustu populaciju zbog svojih plaža i središta gdje su usidreni kruzeri. Jedna od posebnosti u regiji je Dilek Yarimadasi Milli Parki (Nacionalni park poluotoka Dilek) koji je dom ogromnih uvala koje oduševljavaju posjetitelje prekrasnim morem.

Balikesir

Pogled na Ayvalik u Balikesiru
© Deniz Demirci from Unsplash

Iako se morski turizam u Balikesiru, koji također uključuje planine Kaz, promatra nešto rjeđe nego na jugu, moguće je naići na najjedinstveniju prezentaciju prirode u regiji koja se prostire oko planine Kaz. Unatoč hladnijoj vodi od Antalije, čistoća mora često ovu regiju čini omiljenom destinacijom za ljetni odmor. Osim planina Kaz, Ayvalik, Akcay, Sarimsakli i otok Cunda regije su koje omogućuju vrlo ugodan odmor.

Canakkale

Pogled na plažu u Canakkaleu
© Kubra Acikgoz from Unsplash

Na kraju popisa je Canakkale koji se ističe svojom kulturnom baštinom, ali i kao destinacija idealna za ljetne praznike. Nesumnjivo je jedna od pokrajina koje morate posjetiti i jedna je od najboljih ljetnih destinacija u Turskoj. Među prvim mjestima za ljetovanje u Turskoj su Assos, koji se ističe svojim ogromnim morem, Bozcaada, koja je poznata po prekrasnim uvala i vinogradima te Gokceada, koja se ističe svojom vedrinom.

Autor naslovne fotografije: © Mert Kahveci from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave