Travel AdvisorTravel Advisor

7 prekrasnih jezera u Sjevernoj Italiji

Otkrijte 7 prekrasnih jezera u Sjevernoj Italiji

Vrijeme je da otkrijete 7 prekrasnih jezera u Sjevernoj Italiji! Radi se o nevjerojatnim prirodnim ljepotama blizu Milana i Verone. Sjeverna talijanska regija Lombardija dom je nekih od najljepših jezera u zemlji, a svako od njih ima svoj šarm. Udaljite se od gradske buke i pobjegnite na ova prekrasna mjesta gdje ćete odmoriti um, dušu i tijelo.

Jezero Garda

© Benjamin Voros from Unsplash

Oko Garde vam nikada neće nestati stvari koje možete vidjeti. Radi se o najvećem talijanskom jezeru koje graniči s tri različite regije – Lombardijom, Trentino Alto-Adige i Venetom. Postoji pet glavnih otoka od kojih svaki ima više manjih otočića, a možete ih istražiti trajektom. Tu su dobri uvjeti za jedrenje na dasci i bicikliranje, a ako se osjećate energično isprobajte i vrtoglavo penjanje po stijenama. Možete posjetiti i brojne restorane uz obalu u kojima možete upijati zadivljujući krajolik.

Jezero Como

© Lewis J Goetz from Unsplash

Jezero Como je najpoznatije talijansko jezero na koje mnogi bježe na odmor. Nalazi se nedaleko Milana, a prekrasna imanja idealna su za one koji se na odmoru ponašaju kao oligarsi. Međutim, za nas ostale idealna su rustikalna sela Nesso, Torno i Laglio. Smještena u veličanstvenoj kulisi Alpa, obećavaju vašim plućima puno svježeg zraka, a možete uživati i u besprijekornoj ribi.

Jezero Maggiore

© Patrick Federi from Unsplash

Također dijeljen sa Švicarskom, Maggiore ima dostojanstveniji, klasičniji izgled i to uglavnom zbog činjenice da je postao istaknuta destinacija tijekom La Belle Époque. Dakle, arhitektura je vrlo uglađena i pogodna. Na primjer, na otoku Isola Madre dominira prekrasna palača okružena hektarima njegovanih pejzažnih vrtova u engleskom stilu. Tropsko lišće vrlo lijepo uspijeva ovdje, zahvaljujući vlažnoj suptropskoj klimi, a Ernst Hemingway je, ni manje ni više, smatrao prikladnim da na ovom jezeru postavi vrhunsku scenu iz A Farewell To Arms.

Jezero Iseo

© Timothy Abraham from Unsplash

Znatno manje poznato od Garde ili Coma – i puno mirnije – Lago d’Iseo okruženo je zapanjujućim planinama koje su prekrivene bujnom gustom šumom. Na jugu se nalazi predivni prirodni rezervat Torbiere del Sebin. Malo prema sjeveru proteže se Valle Camonica koja je poznata po rezbarijama na stijenama iz Stone Age-a. Zaplovite prema otoku Monte Isola, posjetite ribarska naselja i rajsku crkvu Santuario della Ceriola koja predstavlja pravo utočište.

Jezero Lugano

© Lorenzo Dellaca from Unsplash

Jezero Lugano nalazi se na granici između Italije i susjedne Švicarske i ima izrazito alpsko ozračje. Međutim, tu postoji puno više toga od lijepog izgleda. Tijekom ljeta glazbeni festivali bujaju na mirnoj vodi, pri ruci je i geografska zanimljivost Campion d’Italia – talijanske enklave okružene Švicarskom sa svih strana, a obala Lugana poznata je i po lovcima na fosile.

Jezero Varese

© Helena Pfisterer from Unsplash

Ljudi koji vole biti na otvorenom hrle na jezero Varese zbog romantičnog planinskog okruženja i gustih, brdovitih šuma što ovo mjesto čini idealnim za dobro staromodno planinarenje. U gotovo svakom selu možete iznajmiti bicikl i krenuti u avanturu po kilometrima tajnih staza. U samom gradu Vareseu ima dovoljno kulture, pogotovo galerija i besprijekorno održavanih vrtova. Samo jezero je raj za vodene sportove, a često se održavaju svjetska prvenstva u veslanju i kanuu.

Jezero Orta

© Luca DG Photography from Unsplash

Jezero Orta je najbolje čuvana tajna milanskih znalaca. Čak mu daju nadimak “Pepeljuga” – kao neopjevana ljepotica u usporedbi sa svojim popularnijim sestrinskim jezerima. Gradovi su mirni, duhovni i vjerski. Glavna atrakcija na otoku je benediktinski samostan, a najveća gužva je tijekom godišnjeg festivala poezije. Popnite se i na Sacro Monte – vijugavu stazu uz planinu putem koje se nalazi najmanje dvadeset kapelice te se radi o mjestu s UNESCO-ve liste svjetske baštine. Uistinu božanski.

Autor naslovne fotografije: © Nirmal Rajendharkumar from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleDođite na 3. “Wine, olive & heritage festival”
Next article10 zemalja na svijetu koje najviše konzumiraju alkohol