Travel AdvisorTravel Advisor

8 predivnih gradova na obali Italije

Ovo je 8 najljepših gradova na obali Italije

Svi vole Rim, Milano i Firenzu, no sada je vrijeme da upoznate 8 najljepših gradova na obali Italije. Naravno, ne radi se o službenoj listi, no članak će vam možda otkriti neke nove destinacije i možda ćete dobiti ideju za svoje sljedeće putovanje.

Ništa se ne može usporediti s ljepotama talijanskih obalnih gradova. Mediteranski pogledi, netaknute plaže, izvrsni plodovi mora i dobro očuvana arhitektura samo su neki od razloga zašto ove gradiće svakako vrijedi posjetiti. Vrijeme je da gradski život zamijenite za obalni šarm. Neki govore i da dobro pripazite jer se možda više neće htjeti vratiti doma. Neću više duljiti, nastavite čitati i otkrijte 8 najljepših gradova na obali Italije.

1. Portofino, Liguria

© Ricardo Gomez from Unsplash

Primorski grad Portofino jedna je od najljepših europskih luka u koju se može uploviti. Također, bogata je izvrsnim hotelima kao što su Hotel Splendido i Grand Hotel Miramare. Dodatni plus su i izvrsni shopping te naravno – blistava obala. Jedan je od najpopularnijih odmarališta na talijanskoj rivijeri, a ima tek nešto više od 500 stalnih stanovnika. Ronjenje, planinarenje i odlazak na plažu popularna su lokalna zabava, a postoje i neke povijesne znamenitosti kao što su crkva Svetog Martina (Divo Martino) i tvrđava Castello Brown.

2. Atrani, Campania

© Gregory Smirnov from Unsplash

Smješteno između dvije litice s pogledom na Tirensko more, selo Atrani najbolje je čuvana tajna obale Amalfija. Često ga se zaobilazi na putu do većih i poznatijih gradova poput Amalfija, Positana i Sorrenta. To je čak i dobro jer ćete gotovo uvijek njegove prekrasne crkve, trgove i šarmantne tratorije (priča se da je A’Paranza odlična zbog svježih morskih plodova i dimljene mozzarelle) imati samo za sebe. Plus je i to što do Amalfija možete doći 30-minutnom laganom šetnjom.

3. Aci Trezza, Sicilija

© Ludovica Dri from Unsplash

Aci Trezza je malena ribarska zajednica na jonskoj obali Sicilije koju često zasjenjuju njeni veći susjedi Acireale i Catania. Međutim, manja veličina ovog grada nudi razinu mira koja se ne može naći u popularnijim turističkim mjestima. Grad je najpoznatiji po “isole dei ciclopi”. Radi se o tri šiljaste stijene koje vire iz vode, tik uz obalu. Prema legendi, to su stijene koje je Kiklop bacio na Odiseja u Homerovoj Odiseji. Na obali oceana smješteni su i neki od najboljih morskih restorana na obali. Preporučuje se Il Covo Marino koji nudi jelovnik koji se svakodnevno mijenja, ovisno o jutarnjem ulovu.

4. Castelsardo, Sardinija

© Massimo Virgilio from Unsplash

Sardinija je najpoznatija po netaknutim plažama i nevjerojatnoj kulinarskoj sceni. Oboje možete pronaći u blizini Castelsarda, na sjevernoj obali otoka. Castelsardo je i dobro održavani dio povijesti koji datira iz Nuragičke civilizacije koja je Sardiniju učinila svojim domom tijekom brončanog doba, prije gotovo 4000 godina. Na tom se području mogu pronaći ostaci tog drevnog nasljeđa. Primjerice, u ovoj su regiji poznate ruševine iz Nuragičkog doba, a možete posjetiti i katedralu sagrađenu u 16. stoljeću koja ima zapanjujući pogled na ocean.

5. Levanzo, Sicilija

© Enrica Tancioni from Unsplash

S populacijom od oko 450 stanovnika i ukupnom površinom od 2,25 četvornih kilometara, Levanzo je najmanji od tri egadska otoka. Nalazi se uz zapadnu obalu Sicilije i vrijedi ga posjetiti. Pogotovo svi oni koji pokušavaju pobjeći od buke suvremenog života. Otočni gradić s istim imenom polazna je točka za istraživanje cijelog otoka. Najbolje ga je doživjeti prateći opsežne pješačke staze koje prolaze plodnim poljoprivrednim ravnicama i lagano se penjati prema vrhovima s kojih se pruža spektakularni pogled na Sredozemno more. Kada se oznojite, zaustavite se na jednoj od brojnih otočkih plaža popu Cala Tramontane. Radi se o izoliranoj uvali koja je obzidana vapnenačkim liticama.

6. Portoferraio, otok Elba, Toskana

© Clay Banks from Unsplash

Otok Elba možda znate kao nekadašnji dom prognanog Napoleona Bonapartea čiji je ljetnikovac (Villa San Martino) trenutno otvoren za javnost. Međutim, ovo je mjesto i jedno od talijanskih otoka s najmanje turista, barem za sada. Iako je najveći otok u toskanskom arhipelagu, Elba više podsjeća na bujni francuski otok Korziku, nego na susjedne stjenovite otoke. To je zahvaljujući podzemnim izvorima koji otok održavaju zelenim tijekom cijele godine. Njegov najveći grad, Portoferraio, dočekuje trajekte s talijanskog kopna. Turisti mogu uživati u gustoj vegetaciji, prekrasnim skrivenim plažama i dobro očuvanim utvrdama Medici.

7. Sperlonga, Lazio

© Ilenia F

Sperlonga je bila nekadašnje skrovište mnogih rimskih careva. To nije ni čudno ako uzmemo u obzir da ga netaknute plaže ovog malog grada, bujno zelenilo i blizina Rima (samo sat vremena vlakom) čine savršenim za bijeg preko vikenda. U gradu se nalazi i izvrstan muzej Museo Archeologico di Sperlonga koji je smješten među drevnim ruševinama stare vile cara Tiberija. Torre Truglia, smješten na vrhu rta na kojem je izgrađena Sperlonga, ima najbolji pogled u gradu.

8. Manarola, Liguria

© Nicholas Beel from Unsplash

Manarola je jedan od najstarijih gradova u Cinque Terreu, a vjerojatno je i jedan od najljepših. Poznat je prije svega po ribolovu, proizvodnji vina i izvrsnom planinarenju po brdima i vinogradima iznad grada. Nemojte propustiti poznatu pješačku stazu zvanu Via dell’Amore ili Ljubavna staza.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleAmsterdam je grad kanala, divnih ljudi i umjetnosti
Next articleKoji su najljepši otoci Mediterana?