Čarobni advent u Salzburgu

Autor članka:
Podijeli:

Jedan od najljepših božićnih sajmova u ovom dijelu Europe

advent u Salzburgu

Čuveni božićni sajam u Salzburgu ima korijene koji se mogu pratiti sve do kraja 15. stoljeća. U to vrijeme, srce gradskog Katedralnog trga bi ugostilo takozvani “Tandlmarkt”, gdje su mještani mogli kupiti širok izbor stvari. Ime “Nikolaimarkt” ili “Tržnica Svetog Nikole” ovoj je adventskoj tržnici dodijeljeno u 17. stoljeću.

Mozartplatz

Od 1974. Salzburg ima Christkindlmarkt, kakav je danas poznat u cijelom svijetu. Svake godine tržnica se svečano otvara uz prigodne fanfare u četvrtak prije prve nedjelje u došašću, a posljednji put zatvara svoja vrata 1. siječnja 2023. godine.

Događaji na Christkindlmarktu u Salzburgu

Christkindlmarkt je više od pukog okupljališta za preko 100 štandova na tržnici. Dodatno, organizatori događanja pobrinuli su se da posjetitelji budu počašćeni dinamičnim dnevnim rasporedom događanja, koji uključuje čitanje božićnih priča djeci, povorke krampusa, vođene božićne obilaske, zborske koncerte, nastupe “Djetešca Krista”, svečanu glazbu koja svira iz kule u susjedstvu i još mnogo toga.

Adventu u Salzburgu

Advent u Salzburgu se razlikuje od mnogih drugih po ponudi koncerata. Neki od njih su u divnoj gotičkoj katedrali, a oni posebno svečani u dvorani Festspielhalle. Prisustvovali smo na koncertima u oba prostora i vrhunski je doživljaj čuti muziku u njenom prirodnom okruženju mjesta na kojem je nastajala i na kojime se izvodi stoljećima.

Festspiele

Svakog utorka od 18 do 20 sati, “Sing-Along” u zboru koji pozdravlja pjevače iz šire publike. Svake srijede u 18 sati, kao i svakog četvrtka, petka i subote u 18.30 visoko nad trgom sviraju puhačke glazbe.

Svake nedjelje u 16 sati dolazi salzburški “Krist dijete” i njegovi anđeli. Srijedom u 16 sati dječji program čitanja “Krist dijete”.

Dom

Jedna od najstarijih adventskih tržnica na svijetu je salzburški Christkindlmarkt, koji se nalazi na Domu i Residenzplatzu. Salzburški Christkindlmarkt doista je jedinstven događaj zahvaljujući neobičnoj lokaciji u središtu starog grada Salzburga, koji je klasificiran kao svjetska baština, tradicionalnim tržnicama i svojoj dugoj povijesti.

Posjetili smo nekoliko lokacija u Salzburgu i okolici  na kojima se odvijaju razna prigodna događanja i božićne tržnice.

Centralna događanja su na  Domplatz na kojem se nalazi stotinjak kućica s prigodnim ukrasima, hranom i toplim napitcima, Mozartplatz na kojem je klizalište te okolnim ulicama i trgovima.

Festung

Nedaleko od katedrale nalazi se ulaz u uspinjaču koja za manje od minute vozi do impresivne utvrde Festung Hohensalzburg. Za jahanje je potrebna Salzburger Card, a ulaz je besplatan. S vrha se pruža nezaboravan pogled na cijeli planet. S jedne strane nalazi se Salzburg, a s druge Njemačka i Alpe na jugozapadu. U Tvrđi se nalazi malena adventska tržnica na kojoj smo otkrili izvrstan džem od marcipana od borovnica. prikladna uspomena u ovo doba godine.

Dvorac i park Hellbrunn

Hellbrunn

Ako dolazite iz pravca Slovenije najbolje je posjetiti divan park hotela Hellbrunn. šarmantno uređenje s crvenim ukrasima i posebnim dijelom parka uređenim za djecu. tamo se nalazi mali zoološki vrt, vlakić i mnoštvo djeci prilagođenih atrakcija.

Adventu u Salzburgu

Na središnjem trgu ispred dvorca je kućica s kuhanim vinom  te drugim toplim napitcima te više kućica i trgovina s prigodnim suvenirima i ukrasima za božićne jelke. Pored je i dobar restoran u kojem smo jeli odličnu patku s crvenim zeljem i krumpirom.

Tiha noć

Heilige nacht

Franz Xaver Gruber je skladatelj svjetski poznate božićne pjesme Tiha Noć (Heilige Nacht). radio je kao učitelj u školi u selu Armdorf koja i danas postoji. Prvi put je izvedena 1818.

Tiha noć

U susjednom selu Oberndorf postoji mala kapelica posvećena pjesmi i oko nje mali, ali šarmantni božićni sajam bez velike gužve i s nekoliko lijepih štandova s rukotvorinama. Selo se nalazi na granici s Njemačkom na obali rijeke Salzach.

Gdje i što jesti

Adventska hrana

Restorani koje smo posjetili u tri dana boravka i koji su za svaku preporuku. Nisu skupi, a u ponudi su lokalni specijaliteti poput svinjskog pečenja, teleće i svinjske bečke šnicle,

jela od patke i guske te gulaš s knedlima. Kao desert treba probati Kaiserschmarrn i Salzburger Nockerln. Ručali smo ili večerali u : Gasthaus zu Schloss Hellbrunn, Zirkelwirt, Stieglkeller, Sternbrau, Schorn, Imlauer i  Sternbrau.

Advent u Salzburgu

Spavali smo u Parkhotelu Brunauer. Nalazi se pored kolodvora te oko kilometar i pol od središta grada. Udoban je, s korektnim sobama, doručkom i parkingom što je vrlo važno jer parkiranje u gradu je moguće samo u skupim garažama.

Freilichtmuseum

Freilichtmuseum

Desetak kilometara udaljen od Salzburga se nalazi zanimljiv muzej na otvorenom Freilichtmuseum. Zimi je zatvoren , ali se otvara vikendima u vrijeme adventa. Mogu se vidjeti originalne građevine iz različitih pokrajina savezne države Salzburg, voziti vlakom i kupiti rukotvorine.

anđelčić

Adventu u Salzburgu je doživljaj. Tri dana uživanja u uređenom gradu, kulturnoj ponudi i sjajnoj atmosferi u gradu i okolici. Za uštede je dobro provjeriti ponudu Salzburg Carda preko koje se nude paketi te sama kartica koja omogućuje ulaznice za razne muzeje i druge atrakcije.

Salzburg Card paket – 3 noći uklj. 72h Salzburg Card od 139 €

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave