Travel AdvisorTravel Advisor

Alhambra: palača koja oduzima dah

Alhambra je vrlo posebno mjesto

Zbog svog položaja, veličine, arhitekture, povijesti i drugih prepoznatljivih obilježja. Svake godine milijuni turista hrle u ovaj elegantni dvorac u želji da saznaju više o njemu. Alhambra je značajan dio geografije i povijesti Granade zahvaljujući svom povoljnom položaju na brdu Al-Sabika, okrenutom prema Albaicinu te planinama Sierra Nevadi u daljini.
Ovo je mjesto odabrano kako bi se spomenik dinastije Nasrid mogao vidjeti s gotovo svih strana u Granadi kao način demonstracije njihove moći.

Alhambra, što u prijevodu znači “crveni dvorac”, veličanstvena je Nasridska citadela, palača i tvrđava koja se smatra osmim svjetskim čudom. Osim toga, to je najposjećeniji spomenik u Španjolskoj.

Prošlost Alhambre

Područje pod muslimanskom okupacijom podijeljeno je na kraljevstva Taifa nakon sloma kalifata u Cordobi 1031. Ta su kraljevstva na kraju pokorile kršćanske snage u 12. stoljeću.
Kraljevstvo Granada bilo je posljednje uporište muslimanske vlasti na Pirinejskom poluotoku dva stoljeća.
Al-Ahmar, dinastički osnivač Nasrida je dao sagraditi Alhambru kako bi preselio kraljevsku palaču iz Albaicina na novo mjesto. U to vrijeme počinje vrhunac umjetničkog sjaja Granade.

Najstariji dio grada palače su zidine i akvadukt Alhambre. Alcazaba i glavni tornjevi izgrađeni su kasnije. Mexuar, Comares i Lions, tri Nasridske palače, sagrađene su u četrnaestom stoljeću.
Nakon što su 1492. godine preuzeli kontrolu nad gradom, katolički monarsi proveli su brojne reforme i izgradili samostan San Francisco. Kasnije je car Karlo V., dao nalog da se izgradi palača koja će nositi njegovo ime.

Alhambra je bila zanemarena između 18. i 19. stoljeća prije nego što su Napoleonove francuske trupe zauzele dio građevine i gotovo je uništile.
Alhambra je konačno postala državno vlasništvo i proglašena nacionalnim spomenikom 1870.

Unutrašnjost Alhambre

Dvorac Alhambra podijeljen je na niz djelova, od kojih je svaki imao različitu funkciju:
La Alcazaba
Ovaj dio zgrade, koji je najstariji, nalazi se na vrhu brda. Iako se smatra da je nekoć mogao biti kraljevska rezidencija, njegova jedina namjena bila je vojna. Četiri glavne kule Alhambre nalaze se u Alcazabi, velikoj tvrđavi ograđenoj zidinama. S njih ćete moći vidjeti cijeli grad, Albaicin i Sierra Nevadu.
Plaza de Armas u Alcazabi sadrži tamnice i ostatke stambenih četvrti vojnih snaga.

Tri palače Nasrid

Najstarija od tri je Mexuar kralja Ismaila. Palača Comares ili Divan je palača izgrađena oko dvorišta Mirta. Glavni bazen jedna je od najpoznatijih slika Alhambre.
Palača Lions ili Harem je privatno područje sultana Muhameda V., koji je ovdje boravio sa svojom obitelji i  haremom. Ovdje se nalazi slavni Patio de Los Leones, krunski dragulj Alhambre.

Posjećuju se još Partal, palače Generalife od kuda se pruža panoramski pogled na grad te ona Karlosa V koja je jedno od najistaknutijih djela renesanse u Španjolskoj. Ističe se svojim glavnim pročeljem i kružnim arkadnim dvorištem sa stupovima u rimskom stilu.

 

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel Advisor – Hrvatska

Pretplatite se na naš YouTube kanal

 

Previous articleZnate li da postoji Indijansko pleme Croatoan?
Next articleŠto je zapravo Halloween?