Travel AdvisorTravel Advisor

Alpe d’Huez: skijalište s 300 sunčanih dana godišnje

Alpe d’Huez: upoznajte skijalište u francuskim Alpama

Sve do Zimskih olimpijskih igara 1968. godine, skijalište L’Alpe d’Huez (1.860 m) bilo je neotkriveno selo u Grenobleu. Danas je ono popularno tijekom cijele godine, a zbog rastućeg broja skijaša izgrađene je i alpski aerodrom.

Izvor: alpedhuez.com

Nešto laganiji život, sporiji ritam, šarm provincije, gostionice sa specifičnom kuhinjom i lokalce s brđanskim dijalektom pronaći ćete u susjednim mjestima. Obližnji Hez Village, Auris-en-Oisans, Villard Reculas, Oz en Oisans i Vaujany povezani su mrežom staza i žičara. 

Spustovi i sustav žičara

U sustavu ima 67 žičara. Sjeverno od L’Alpe d’Hueza jedan je od najvećih sustava žičara u ovom kraju. Najniže žičare su u skijalištima Signal i Plat des Marmottes između kojih se nalaze tereni za djecu. No, to je samo prva razina nakon koje slijedi sustav žičara viših razina – na 2.700 metara možete se zaustaviti na Lac Blanc i Clocher de Macleu. Gondola iz Lac Blanca vozi na “treći kat”, na vrh Pic Blanca (3.330 m), odakle polaze dva spektakularna spusta.

Prvi je Sarenne koji vodi preko istoimenog ledenjaka. To je najdulja staza u L’Alpe d’Huezu i najdulja crna staza u svijetu. Duga je 16 kilometara, a visinska razlika iznosi oko 1.810 metara. Drugi spust je Tunel, nazvan po tunelu koji je probijen u brdu kako bi se dobila još jedna, i to ekstremno teška staza duljine tri kilometara.

Izvor: Laurent Salino Alpe d’Huez Tourisme

Južno od L’Alpe d’Hueza, nalazi se malo skijalište Signal de l’Homme (2.176 metara). Do njega vode žičare iz Auris en Oisansa, Oz en Oisansa i Villard Reculasa povezujući se s čitavim sustavom žičara. Osim te iste veze, Vaujany ima i vlastiti, manji, sustav žičara. Prva visina do koje vozi ova žičara je Montfrais (1.650 metara), a skijaši obično nastavljaju na 2.050 metara visoku L’Alpette.

Težina staza

Budući da prevladavaju srednje teške staze, od kojih je crnih čak 17, za ovo se skijalište uglavnom odlučuju obitelji. Dodatne pogodnosti su i širina staza do kojih se brzo stigne, četiri zabavne skijaške staze, snowpark te dva područja za početnike. Također se nude i itinerari prilagođeni svakoj skijaškoj želji onih koji vole duge skijaške ture i strme padine.

Izvor: Laurent Salino Alpe d’Huez Tourisme

Ponuda ostalih sportskih aktivnosti

Oni koji odluče krenuti jednom od staza za skijaško trčanje trebaju se svakako zaštititi od sunca jer najljepše staze prolaze grebenom brda Petites Rouses. Ponuda ostalih sportova veoma je dobra. U sportskom kompleksu Palais des sports, odnosno u palači sporta ovog skijališta, ima bezbroj sportskih odaja. Možete se baviti aqua bikeom, aqua aerobikom, badmintonom, košarkom, golfom, fitnessom i bodybuildingom, jorkyballom, penjanjem na zatvorenom, tenisom, stolnim tenisom i raznim drugim sportovima i sportskim aktivnostima.

Izvor: Laurent Salino Alpe d’Huez Tourisme

Događanja

Kaže se da se u Alpe d’Huez uvijek nešto događa. Osim šetnji, sanjkanja na željeznici, ski joeringa, zračnih sportova, indoor aktivnosti i wellness tretmana, za posjetitelje se organiziraju i različiti zanimljivi eventi. Prosinac je rezerviran za Mogul Ski World Cup, a siječanj za Long cross country skiing race, Alpe d’Huez Cup, International Comedy Film Festival i Augmented Skiing Open World Championships. U ožujku će se održati Les Cristaux by Atomic&Vola, Étoile d’Or, Positiv Winter, Tomorrowland Winter – Alpe d’Huez i Derby du Loup. Coupe de la Fédération, Comics Festival of Alpe d’Huez i Sarenne Snow Bike planiraju se održati u travnju. Kao što možete primijetiti, Alpe d’Huez organizira ne samo skijaške evente, već i brojna kino i glazbena događanja.

Što posjetiti?

U Etnografskom muzeju možete saznati sve o običajima i tradiciji ove regije, u kojoj se nekada vadilo srebro. Gotovo svatko tko se popne do Pic Blanca posjeti pećinu u ledenjaku, u kojoj se svake godine održavaju različite tematske izložbe na kojima umjetnici izrađuju remek djela ledenih skulptura. Također možete posjetiti i zvjezdarnicu, u kojoj se za vedrih noći može uživati u pogledu na vedro nebo.

Savjeti

Odlučite li se šetati ili skijati po dubokom snijegu, nikako ne idite bez vodiča jer se staze nalaze u visokim planinama.

Nemojte propustiti zalazak sunca na Sarenni gdje je moguće doći zadnjom žičarom. Organiziraju se ture u pratnji instruktora koje, osim predivne panoramske slike s vrha skijališta, nude i uživanje u ukusnoj planinskoj hrani.

Izvor: Laurent Salino Alpe d’Huez Tourisme (2)

Skijalište je lijepo, nije veliko i taman je za uživanje u ožujku kada je i bolje vrijeme, a snijega je dovoljno. Jedini problem na putu do skijališta može biti brdska cesta koja prelazi preko prijevoja pa subotom znaju biti gužve. Iako je ovo skijalište manje i cjenovno pristupačnije, svakako je vrijedno posjetiti.

Kako doći?

Krećete li iz Zagreba, uputite se preko Trsta i Torina iza kojeg se silazi s autoceste prije ulaza u tunel Frejus prema Briançonu. Udaljenost od Zagreba do Alpe d’Hueza je 943 km, dok je od Rijeke, istim putem, oko 800 km. 

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Previous articleZnaš li koji su najbolji muzeji Europe? Odabrali smo TOP 10
Next article5 načina na koja putovanja mogu biti dobra za vaše zdravlje