Gdje je Grandvalira?

Autor članka:
Podijeli:

GRANDVALIRA – ANDORRA – najveće skijalište u Pirinejima

Ski centar Grandvalira Andorra nalazi se u državi Andora u Pirinejima, na samoj granici uz Francusku, u planinskom masivu na granici između Andore i Francuske. Da bi lakše dobili dojam gdje se nalazi, od Barcelone treba cca 2.30-3 h vožnje autom u smjeru sjevera.

Grandvalira

Kako je nastalo skijanje u Andori

Povijest samog skijališta počine 1956 g. kada je Francesc Viladomat, skijaš, postavio prvi ski lift na lokaciji Pas de la casa. Sedam godina kasnije, prvi ski lift je postavljen u sektoru Soldeu.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća instaliran je prvi snježni top za izradu umjetnog snijega na lokaciji Pas de la Casa.
Prva osmerosedežnica je počela s radom 1996.-e godine prošlog stoljeća u novom sektoru – Canillo.

Grandvalira skijalište
1997.-e godine u sektoru Pas de la Casa-Grau Roig je instaliran prvi šesterosjed.
Konačno, 2003-e godine dolazi do povezivanja svih sektora – Pas de la Casa-Grau Roig and Soldeu-el Tarter, čime Grandvalira postaje najveće skijalište u Pirinejima, a ozbiljno skijalište i u Europskim razmjerima. Praktički od 2003. je dato ime Grandvalira tom ski centru.

Skijalište

skijaška mapa

Ski centar Grandvalira je razvedeno skijalište, po više dolina i brda, tako da je u jednom danu jako teško proći sve staze. Samo skijalište je podijeljeno na više sektora, svaki sa svojim specifičnostima, prednostima i manama.
Skijalište ima šest ulaza tj. sektora na kojima možete ući u sustav žičara:
– Pas de la Casa – 2.100 m nmv
– Grau Roig – 2.120 m nmv
– Soldeu – 1.800 m nmv
– El Tarter – 1.710 m nmv
– Canillo – 1.500 m nmv
– Encamp – 1.300 m nmv
Na svakom od tih ulaza na skijalište je parking za aute, prodaja skipass-a, rent skija, caffe barovi i ostala infrastruktura.

skijalište
Soldeu i El Tarter sektor su centralno pozicionirani, tako da ako odlučite krenuti sa skijaškim /borderskim danom preko tih ulaza moći ćete doći do kraja ili u smjeru Pas de la Casa ili u smjeru Canillo sektora. i vratiti se na isto mjesto.
Pas de la casa ulaz je na 2.100 m, te je uz Grau Roig, najviša točka ulaza. Pas de la Casa je ustvari skijaški grad na 2100 m s hotelima, apartmanima, trgovinama, restoranima, noćnim životom. Tu lokaciju možete komotno usporediti s Val Thorensom u Francuskom, sve na stazi na velikoj nadmorskoj visini.

Ivan Zadrović na skijanju
Sektor Grau Roig je praktički u „srcu“skijališta, velika dolina na 2120 metara od kuda se račvaju staze u smjeru Pas de la Casa i u smjeru sektora Soldeu i Tarter.
Ako odlučite ići iz smjera Encamp, koji je najbliže glavnom gradu Andorri, računajte da ćete se voziti s jednom od najdužih gondola u Europi koja Vas diže na 2400 m.

Skijalište u brojkama

Tehničke karakteristike skijališta kažu sljedeće – skijalište ima 210 km povezanih staza, 127 staza, te je pokrivenost 65% sustavom za umjetno zasnježivanje, 3 snowparka, 5 ograđenih staza za djecu , 3 staze gdje se voze utrke Svjetskog kupa. Sezona počinje početkom prosinca, a traje do kraja travnja.

Grandvalira
U totalu ima 60-tak ugostiteljskih objekata, što znači da nećete ostati niti gladni niti žedni.
Najniža točka skijališta je Canillo sektor, kod gondole Canillo – 1.500 m nmv, a najviša 2.723 m nmv iznad sektora Pas de la Casa.
Staza ima svih mogućih vrsta i tipova, od strmih crnih staza gdje se voze utrke svjetskog kupa u sektorima El Tarter i Soldeu, pa sve do prekrasnih plavo/crvenih staza na dijelovima iznad Pas de la Casa sektora.

Smještaj

Grandvalira središte

Nekako nam se čini da je najbolja lokacija za smještaj mjesto Pas de la Casa. Razlog je vrlo jednostavan – spavate na visini 2100 m gdje je 100% siguran snijeg i direktno ste na stazi i ski žičari. Upravo ono što svi najviše volimo, nema vožnje autom, skibusom, parkiranja i sl., praktički iz smještajnog objekta izlazite na stazi.
Tu ćete naći sve moguće tipove smještaja – od Hotela 4*, do luksuznih apartmana, pa sve do malih studio apartmana od 25 m2 kakve često nalazimo u Francuskim skijalištima.
Gradić Pas de la Casa je sam po sebi izuzetno zanimljiv.

Zimske ljepote

Osim što je na velikoj nadmorskoj visini – 2100 m, u njemu se nalazi praktički sve – shopping zona , restorani, trgovine, rent skijaške opreme, caffe barovi, noćni klubovi, parking, benzinske stanice…, a mjesto posebni živi za vrijeme proljetnog skijanja i bordanja od 16-18,19 sati kada je još dan i sunce i terase su pune skijaša i bordera nakon cjelodnevnog skijanja i bordanja.

hotel des pistes
U mjestima Soldeu i El Tarter također ima lijepih smještajnih objekata s izgrađenih u tradicionalnom stilu Andore (kamen, drvo), jedino je mana što nije direktno na stazi nego se morate dovesti autom ili skibusom do početne stanice gondole.

Kako doći do Gradvalira?

Sigurno ćete si postaviti pitanje zašto putovati skoro 2000 km u jednom smjeru da bi skijali i bordali na skijalištu koji čak i po svim karakteristikama ima manje staza nego neka puno nama bliža skijališta.
Odgovor je sam po sebi jednostavan, ako ste skijali i bordali i u Tignesu, i u Sella Rondi, i u Tri Doline, i u Cervini…i u drugim velikim europskim ski centrima, te ste istinski ljubitelj skijanja i bordanja, zašto ne dati priliku Grandvaliru jedne sezone jer je sigurno da zažaliti nećete jer se radi o vrhunskom ski centru, bez velike gužve na stazama, s odličnom infrastrukturom i povezanošću. Tih 210 km staza, koje će možda nekima biti premalo, je itekako dovoljno radi same konfiguracije terena i činjenice da putujete na skijama kroz te doline od sektora do sektora čime se dobiva dojam veličine skijališta.
U svakom slučaju preporučujemo termine proljetnog skijanja u trećem mjesecu jer su provjereno uvjeti fantastični.

skijalište u Pirinejima
Uz sve to, jedno popodne se možete odvesti do glavnog grada države Andora – Andorra la Vella i malo prošetati i shoppingirati.
A ako se na kraju odlučite ići tamo na skijanje možete na par načina:
– avionom do Barcelone, dan-dva u Barceloni, pa rent-a carom do Grandvalira
– autom uz Azurnu obalu uz pauzu za noćenje u Nici, Monte Carlu…

panorama

Još jedna zanimljivost

Kako država Andorra nije u EU, jasno je samo po sebi da je promet internetom vrlo skup. A kako smo svi navikli na društvene mreže, surfanje mobitelom…u Grandvaliri su riješili taj problem tako da su cijelo skijalište pokrili s Wi-Fi-em, besplatnim internetom. Prepoznali su snagu društvenih mreža i današnje tehnologije , te su omogućili turistima iz drugih država da bez velike brige koriste svoje mobilne telefone.
Provjereno, Wi-Fi mreža funkcionira izuzetno dobro.

Nova grupa na FB – Sve o skijanju

Travel Advisor – vodič po skijalištima

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Nove objave