Travel AdvisorTravel Advisor

Ovo su najvažnijih 13 arheoloških lokaliteta van Europe koje sam doživio

Moj izbor 13 najvažnijih arheoloških lokaliteta van Europe

Arheoloških lokaliteta ima po svijetu doslovno na milijune. Neki su važniji lokalno, a neki su poznatiji široj publici. Ima ih atraktivnih, ali i samo starog kamenja na hrpama.

Angkor Wat, Kambodža

Prije tisuću godina dok je u Londonu obitavalo petnaestak tisuća ljudi, na području Angkora ih je bilo više od milijun. Najplodnije doba Angkora počinje 1181. godine okrunjenjem kralja Jayavarmana VII. Proglasivši Budizam službenom religijom. Sagradili su ga Khmeri. Najbrojnija etnička skupina Kambodže. Njihovo carstvo između devetog i dvanaestog stoljeća se protezalo na veći dio jugoistočne Azije. Tada je nastao veličanstveni grad Angkor. Obuhvaćalo je današnje države Tajland, Vijetnam i Laos. Bilo je jedno od najvećih i najmoćnijih carstava Azije. Nakon sedmomjesečne opsade 1431 vojnici Sijamskog carstva osvajaju grad.  Khmeri napuštaju Angkor i glavni grad sele u današnju prijestolnicu Kambodže Phnom Penh. Hramovi Angkora ostaju u funkciji, samo u vjerskom značenju. Grad većim dijelom zarasta u džunglu i biva zaboravljen. Angkor je najvažniji skup hramova u Aziji i „must see“ svakog putnika u toj regiji.

Machu Picchu, Peru

Izgubljeni grad Inka navodno je bio duhovno svetište i posjed vladara. Ponovno je otkriven tek 1911. godine. Vjeruje se da je otkriven i prije, ali je doživio slavu tek nakon što ga je posjetio američki arheolog Haram Bingham. Popularnost je zaslužio zbog položaja na vrhu stijene, misterije koja ga je okružila jer ga španjolski osvajači nisu nikad pronašli i očuvanosti naselja. Put vlakom iz Cuzca duž rijeke Urubamba do stanice iz koje se ide na vrh je doživljaj sam po sebi. Ime lokaliteta na starom jeziku Quechua znači stari vrh. Građevine, milijuni stepenica i terase se primjereno uklapaju u okolnu prirodu i vrhunce Anda. Zalaz sunca s lokaliteta je „must see“ za sve wanna be travel blogere. Najposjećenija je i najvažnija atrakcija u Južnoj Americi te se očekuje ograničavanje broja posjetitelja u svrhu zaštite lokaliteta.

Karnak, Luxor, Egipat

Kompleks hrama Karnak u Luksoru u Egiptu impresivan je zbog svoje veličine. Pokriva područje koje je veće od većine drevnih gradova, prošarano je hramovima, obeliscima i svetištima. Karnak se gradio više od 2000 godina. Svaki je egipatski faraon ostavio vlastiti arhitektonski trag. Šetnja Avenijom sfingi kojih je bilo 2.700, koliko je i metara duga. Svaki korak kroz prošlost se pamti čitav život. Velika dvorana za Hypostyle je ogromni prostor ispunjen visokim pilonima i čvrstim stupovima pješčenjaka bez krova. Jedna je od najpoznatijih i najfotografiranijih atrakcija Drevnog Egipta. Kompleks monumentalnih građevina su zapravo hramovi posvećeni Amonu, Ozirisu i drugim božanstvima.

Teotihuacan, Mexico

Od svih arheoloških lokaliteta ovaj grad piramida je najveća za mene misterija. Tko i kada ga je sagradio je potpuna misterija. Znamo za Aztece, ali kad su ga oni pronašli već je stoljećima bio napušten. Oni su mu dali današnje ime. Sagrađen je 400 godina p.n.e i trajao je 800 godina kao glavno središte Mezoamerike. Napušten je jer je postao prevelik pa je nestalo hrane. Prije nekih 1.600 godina je u njemu živjelo 200.000 stanovnika. Piramide nisu otkopane do kraja pa se vjeruje da je piramida sunca zapravo najveća na svijetu. Tko zna koliko je još ima pod zemljom. Ornamenti i dekoracije koje danas vidimo su iz doba raznih kultura Mixteca, Zapoteca i  Azteca. Nalazi se pedesetak km udaljen od Mexico Cityja.

Borobudur, Indonezija

Photo by Michael Rivera ?? on Unsplash

Izrađen je od  dva milijuna blokova vulkanskog kamena. Borobudur pored grada Yogjakarta je najveći je budistički hram na svijetu. Datirajući iz 9. stoljeća, na kraju je propao sve dok nije ponovno otkriven 1800-ih. Visok je 40 m u obliku stubičaste piramide. Sastoji se od šest kvadratnih platformi na vrhu kojih su tri kružne platforme. Put prosvjetljenja vodi od dna piramide prema gore kroz tri razine budističke kozmologije, svijeta oblika i svijeta bezobličja. Ukrašen je s preko 2000 reljefa i 500 kipova Bude, svaki od kojih ocrtava budističko učenje. Posebno je popularno mjesto s kojeg se gleda zalazak sunca.

Chitzen Itzá, Mexico

Photo by Marv Watson on Unsplash

Pleme Itze su začetnici grada. Oni su dio kulture Maya koja je vladala poluotokom Yucatan te se raširila velikim djelom Mezoamerike. Grad ima nevjerojatnu povijest krvoprolića i žrtvovanja ljudi. Bio je bogat prosperitetan. Igrale su se varijante igre s loptom. Sagrađen je u šestom stoljeću i trajao je nekih 600 godina kada je napušten. Grad je posvećen bogu Kukulcanu tj. pernatoj zmiji koja se vidi uz stepenište glavne piramide. Najposjećenija je atrakcija Yucatana zahvaljujući blizini mega turističkog mjesta Cancun. Najbolji doživljaj je navečer za izvedbe Sound and light showa. Najvažnije građevine su piramida Kukulcana ili El Castillo, igralište za „nogomet“, Sveti zdenac  te Sjeverni hram i Hram ratnika. Spada u sedam novih svjetski čuda.

Giza, Egipat

Velike piramide u Gizi su jedna od najpoznatijih misterija u ljudskoj povijesti te vjerojatno najpoznatiji arheološki artefakt. Vjerujem da se ne zna tko ih je sagradio niti kada. Službene teorije me nisu uvjerile u ono što tvrde da su stari Egipćani s motikama i nožićima isklesali takve blokove. Tvrdi se da su stare oko 4.000 godina, a neki će reći i više od 10.000. Egipat je bio jedna od najmoćnijih i najbogatijih kultura starog svijeta. Faraoni su mogli priuštiti gradnju takvih struktura što se može vidjeti i na drugim lokacijama u Egiptu. Faraoni su bili bogovi pa je svima bilo u interesu da budu sačuvani nakon smrti, ako su piramide bile grobnice. Posebno je zanimljiva geometrija piramida bazirana na zlatnom broju Phi (1,618). Velika piramida je građena s više od dva milijuna blokova.

Kineski zid, Kina

Najveća građevina na zemlji koja je vidljiva s mjeseca. Kinezi ga zovu Dugi zid. Nalazi se u sjevernoj Kini. Dug je više od 21 tisuću kilometara. Gradili su ga dinastije u različitim regijama u različito doba. Prvi veći dio je sagrađen za dinastije Qin 221 – 207 godine p.n.e., no ima i starijih dijelova. Najveći dio je nastao kao obrana sjevernih granica te zaštita puta svile za dinastije Ming 1368 – 1644. godine. Visine je pet do osam metara što bi otprilike bile tri ljudske visine. Zid nije spriječio mnoga plemena sa sjevera da osvoje vlast u Kini. Džingis Kan i Mongoli ga nisu doživljavali kao vojno značajno uporište pa mu je glavna funkcija bila da čuva put svile. U zapadnom svijetu je Kineski zid najpoznatiji simbol Kine. Prepoznat je kao najimpozantniji građevinski pothvat u ljudskoj povijesti. Dio u blizini Beijinga obilaze milijuni turista godišnje, a sagrađena je i žičara do najviše kule.

Petra, Jordan

Photo by Ahmad Qaisieh on Unsplash

Značajan grad i trgovačko središte nastalo oko četiri stoljeća p.n.e. Nalazi se na idealnom mjestu u sredini između Jeruzalema, Amana i Damaska. Petru zovu i ružičasti grad zbog boje stijena u kojemu su isklesane neke od najljepših građevina na svijetu. Beduinsko pleme Nabatejci su osnovali grad. Kako je bio bogat stalno su bili u sukobu s Grcima. Kasnije su ga osvojili Rimljani. Do sredine četvrtog stoljeća kada je u potresu stradao veći dio grada. Jedinstvena arhitektura klesanja u stijeni te konstrukcija vodovoda je jedinstvena za to doba i regiju. Grad je bio napušten više od osam stoljeća dok nije ponovo otkriven 1812. godine. Proglašena je kao jedna od sedam novih svjetskih čuda.

Masada, Izrael

Drevna utvrda u Izraelu. Vjerojatno je jedna od najimpresivnijih ruševina na planeti. Smještena na vrhu litice s pogledom na judejsku pustinju i Mrtvo more. Ovo mjesto je impresivni primjer graditeljskog umijeća. Glavni graditelj Masade bio je kralj Herod Veliki za kojega su između 37. i 31. godine p.n.e. bili podignuti: dvostruke zidine, dvije raskošne palače (od kojih je tzv. viseća palača podignuta na stjenovitoj izbočini ispod zidina na tri uske terase), akvedukt koji je dovodio vodu do goleme cisterne te raskošno kupalište. Još je poznatije to što je ogromna utvrda bila zadnja crta obrane židovske pobune protiv rimskog ropstva. Branitelji i njihove obitelji su dobrovoljno otišli u smrt kako ne bi bili zarobljeni.

Terakota vojska, Xian, Kina

Photo by Aaron Greenwood on Unsplash

Xian je najpoznatiji po kolekciji terakota vojnika koja prikazuje vojsku cara Qin Shi Huanga koji je bio prvi car ujedinjene Kine, a kojeg vrlo često spominju kao prvog kineskog cara. Vladar Qin Shi Huang naredio je izgradnju glinene vojske sa zadatkom da čuva carevu grobnicu i njegov vječni počinak te da ga prati u njegovim posthumnim osvajanja drevne Kine. Ogromna vojska, koja još uvijek izaziva strahopoštovanje, izgrađena je oko 1 km od carske grobnice. Stalno se pronalaze novi kipovi i do sada ih je iskopano oko 8.000. Poseban dojam ostavlja činjenica da svaki kip ima personalizirane crte lica i da praktički ne postoje dvije iste.

Catalhoyuk, Turska

Vjeruje se da je grad nastao prije 9.000 godina pa se smatra najstarijim u ljudskoj povijesti. U Turskoj postoji i Göbekli Tepe, no to naselje je označeno kao najstariji hram (11.000 godina). Same iskopine nisu posebno atraktivne, no hodati po mjestu gdje je prije 9.000 godina bio grad od 10.000 stanovnika je jedinstven doživljaj. Prvi put je zabilježeno u povijesti da je toliko ljudi živjelo zajedno. U kuće se ulazilo kroz otvor na krovu, bile su četvrtaste s nekoliko prostorija. Nije bilo ulica, kuće su bile poredane poput pčelinjeg saća. Smetlište je bilo van grada. Poznavali su poljoprivredu te neku vrstu religije i uprave. Kao grad je doživio 2.000 godina i tada nestao s pozornice povijesti. Nalazi se pored grada Konye poznatog po muslimanskom filozofu Rumiju čiji se grob nalazi u središnjoj džamiji.

Tiwanaku, Bolivia

Photo by David Torres on Unsplash

Prema nekim arheolozima na tom se mjestu nalazi najstarija kultura Južne Amerike. Nalazi se na bolivijskoj visoravni Altiplano pored glavnog grada La Paza. Drugo ime za ovo naselje je Tiahuanaco i blizu je obale jezera Titicaca. Ne zna se tko ga je sagradio. Tisućama godina je stariji od Inka ili neke druge poznate kulture u regiji. Vjeruje se da je u gradu živjelo do 50.000 ljudi. Neki smatraju da je grad star 17.000 godina pa ako je tako onda je najstariji na zemlji za koji se danas zna. Španjolci su ga razrušili i opljačkali, a katolička crkva dala zapaliti sve što im nije bilo poznato. Isto kao i drugdje u Meksiku i Južnoj Americi. Mogu se vidjeti obelisci, isklesane glave od kojih su neke čudnog oblika (Alieni) te vrata sunca i mjeseca. Totalna misterija.

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleDvorac u kojem je Jackie Chan umalo izgubio glavu – Stari grad Samobor
Next articleNemoj čekati jer šuma nam daje imunitet