Austrija uživa u atmosferi adventa, božićnim sajmovima i slasticama 

Autor članka:
Podijeli:

Adventsko razdoblje je mnogima najdraže doba godine, a među njima sam i ja. Sve izgleda kao velika bajka, lampice osvjetljavaju put, a mirisi najfinijih zalogaja prožimaju grad. Iako mi je Zagreb uvijek favorit, svake godine volim posjetiti neku inozemnu adventsku destinaciju. Zato sam odlučila otkriti po čemu je Austrija posebna tijekom najljepšeg doba godine.

Zašto treba posjetiti Austriju u vrijeme adventa?

Austrija dočekuje Božić s ljubavlju: božićni sajmovi, tradicionalni kolači, adventski vijenci i druge božićne tradicije prate čaroliju ovog prekrasnog doba godine. Dolaskom hladnijeg vremena izmjenjuju se prvi recepti za božićne kolačiće kao što su Linzeraugen i medenjaci, a predbožićno razdoblje slavi se na različite načine.

Advent u Austriji počinje kada lampice zauzmu grad, a kuhinju prožme miris vanilin kiflica. To je vrijeme kada na ljupkim štandovima možete uživati uz šalicu vrućeg punča, a uz njega grickate hrskave pečene bademe. Advent je tu kada djeca s uzbuđenjem 24 dana zaredom otvaraju prozorčiće na adventskom kalendaru. Tijekom adventa posebno na značenju dobivaju tišina i kontemplacija, a obitelji uživaju u tradicijama Božića.

Koji su običaji Austrijanaca tijekom adventa?

Austrija i njeni građani cijene tradiciju, običaje i obrede koji su se očuvali i prenosili kroz desetljeća, često i stoljeća. Tajna dugovječnosti austrijskih božićnih običaja leži u njihovoj autentičnosti i istinskom izražavanju, a ne u kiču. Naglasak nije na umjetnom prikazu, već na iskrenom i stvarnom obilježavanju različitih prigoda. Iako sada govorimo o božićnim tradicijama, ovakav stav Austrijanci drže tijekom cijele godine.

Austrijanci kao i mi njeguju običaj adventskog vijenca koji nastaje povezivanjem jelovih grančica i triješća, a zatim se ukrašava s četiri svijeće. Kao što je već poznato, svake nedjelje tijekom došašća pali se jedna svijeća, sve dok na četvrtoj nedjelji ne sagore sve četiri – a tada znate da Badnjak nije daleko.

Adventski vijenac
© Alexandra Mitache from Unsplash

Tu su i običaji koji se obilježavaju javno, gdje ljudi zajedno uživaju u tradiciji. Jedan od primjera je parada Krampusa i Perchta – Krampuslauf i Perchtenlauf – ili dvanaestodnevnica, gdje čupava bića paradiraju ulicama noseći ručno izrađene drvene maske, krznene kostime i teške zvonove.

Najpoznatija božićna pjesma svijeta skladana je upravo u Austriji

Na Badnjak 1818. godine u Oberndorfu pokraj Salzburga, Joseph Mohr i Franz Xaver Gruber prvi su put spojili tekst i melodiju kako bi stvorili pjesmu koja će postati poznata u cijelom svijetu: “Tiha noć, sveta noć”. Ova je pjesma prošla kroz različite faze prije nego je uspjela prenijeti poruku mira, nade i zajedništva u najudaljenije dijelove svijeta. U mjestima povezanima s nastankom ove svjetski poznate pjesme, primjerice u Salzburgu, Oberndorfu, Arnsdorfu i drugima, sjećanje na nju i njezina povijest i danas žive.

Gdje je najbolje doživjeti adventsku čaroliju Austrije?

Božićni sajam u Salzburgu

Božićni sajam u Salzburgu

Poznati božićni sajam u Salzburgu na trgovima Dom i Residenzplatz jedan je od najljepših i najstarijih božićnih sajmova na svijetu, a ove će godine trajati od 23. studenog 2023. do 1. siječnja 2024.. Njegova jedinstvena lokacija usred starogradske jezgre Salzburga, tradicionalne kućice i duga povijest čine salcburški Christkindlmarkt posebnim. Građani Salzburga ga jako vole, a svake godine gotovo milijun posjetitelja iz cijelog svijeta s divljenjem prolazi kroz ovaj blistavi božićni svijet.

Božićni sajam kod dvorca Schönbrunn u Beču

Posjet Schönbrunnu impresivan je u bilo koje doba godine, no pogotovo tijekom Adventa. Dvorište ispred palače Schönbrunn bit će ukrašeno najljepšim božićnim ukrasima od 18. studenog. Božićne melodije i miris pečenih badema, kuhanog vina i punča sigurno će vas staviti u božićno raspoloženje. Advent u Schönbrunnu, jednom od najpoznatijih povijesnih okruženja u Beču, moći ćete posjetiti sve do 4. siječnja 2024., a idealan je za opušteno šetanje, uživanje u atmosferi i traženju neobičnih poklona.

Gmunden Advent u Gornjoj Austriji

Gmunden advent
© Anna from Pixabay

Gmunden advent traje nešto kraće, od 24. studenog do 17. prosinca 2023.. Tijekom sva četiri vikenda adventskih sajmova, advent u Gmundenu vas poziva na opuštenu šetnju malim sajmom u središtu grada. Tamo se nude kulinarske delicije, razne vrste finog punča i regionalni ručni radovi. Otkrijte očaravajuće trgovine u središtu grada s njihovim šarenim i raznovrsnim asortimanom proizvoda, kao i visokokvalitetnom modom i dodacima. Inspirirajte se kreativnošću i šarmom Gmundena te uronite u predbožićnu atmosferu povijesnog grada uz jezero. Adventsku sezonu možete doživjeti i na romantičnoj vožnji brodom po jezeru Traunsee, a osmijeh na lice će vam staviti svjetlucave zvijezde i svijeće te miris svježe pečenih kolača i jabuka.

Božićni sajam u starom gradu u Innsbrucku

Štandovi u Innsbrucku
© Michelangelo Azzariti from Unsplash

Srednjovjekovne kuće starog dijela Innsbrucka pružaju okvir za vjerojatno najtradicionalniji božićni sajam u gradu koji traje od 15. studenog do 23. prosinca 2023.. Sedamdeset šarmantnih božićnih štandova postavljeni su ispod lampicama ukrašenog božićnog drvca. Miris badema, ljupke jaslice i šareni filcani šeširi: božićni sajam posvećen je folklornoj umjetnosti. S trubama koje zvone sa Zlatnog Krova (Golden Roof), osjeća se duh drevne domovine na svakom koraku. Prošetajte kroz Märchengasse ili uživajte u začinjenom kuhanom vinu na vidikovcu.

Advent kod dvorca Hof u Donjoj Austriji

Božićni sajam imanja Schloss Hof traje od 18. studenog do 17. prosinca 2023., a nudi tipične božićne delicije, glazbu, jedinstvene ideje za poklone, kao i mogućnost da sami ispečete božićne kekse. Posjetiteljima pruža brojne prilike za uživanje u interaktivnom doživljaju adventskog razdoblja između četiri glavna stupa: zanati, kuhinja, koncerti i dječji svijet. Ogromni adventski vijenac, zvjezdano nebo i blistave pahulje doslovno osvjetljavaju šarmantna unutarnja dvorišta i cijelo imanje Schloss Hof. Kako ne biste propustili nijednu kućicu ili programsku točku u ovom prostranom području, tu su predimenzionalni anđeli koji će vam pokazati put.


Autor naslovne fotografije: © Alisa Anton from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave