Travel AdvisorTravel Advisor

Barbados putopis: Karibi na dlanu koji vas neće ostaviti ravnodušnim

Barbados je karipski otok. Sinonim za otočnu državu i vodeću turističku destinaciju na granici Karipskog mora i Atlantskog oceana. Opuštena tropska klima s prosječnom temperaturom od 30 stupnjeva i oko 3000 sunčanih dana godišnje natjerat će i najvećeg radoholičara i najvećeg avanturista da spakira kofere, kupi kartu i uputi se u predivnu tropsku avanturu od nekoliko dana na drugom kraju Zemlje.

U doba globalizacije, ovo predivno mjesto je zadržalo svoj etnicitet, način života, beskrajnu energiju, ljubaznost, srdačnost, druželjubivost te svakom pojedincu daje vrijednost da se osjeća kao kod kuće. Moja avantura je započela iz Graza sa 4 kolegice,  povratnom kartom kompanije Lufthansa i predsjedanjem u Frankfurtu. Ako želite otići na ovakvu egzotičnu destinaciju svakako preporučujem pratnje letova i jeftinijih karata, inače nećete proći ispod tisuću eura.

Kada ići na Barbados

Najbolje vrijeme za putovanje je za vrijeme kišne sezone, koja traje od studenog do travnja, kada su karte znatno povoljnije. No, nemojte da vas ova informacija obeshrabri – u narednom periodu temperature rijetko padaju ispod 25 stupnjeva, te je klima i dalje izuzetno pogodna i odlična za uživanje. U našem periodu putovanja, temperatura nije nijedan dan padala ispod 30 stupnjeva, te nas je topli ljetni pljusak iznenadio samo jedno poslijepodne.

Kako se snaći tamo

Za početak, kada se spustite na Barbados, prvo si osigurajte novčiće, te svakako ponesite američke dolare ili eure koje ćete razmijeniti u nacionalnu valutu otočja – barbadoški dolar. Jedan barbadoški dolar je ekvivalent 3.31 kuni i 0.50 američkom dolaru. 

Nažalost, iako je u Barbadosu prijevoz cjenovno prilično pristupan, učestalost javnog prijevoza na otočju je prilično loša, busevi voze svaka dva sata u prosjeku, te će vam za bilo kakvo normalno funkcioniranje i razgledavanje otoka biti potrebno iznajmljivanje automobila, koje možete iznajmiti na nekoliko različitih stranica. Mi smo naišle na odličnu ponudu od 300 dolara za tjedan dana, što nas je ispalo manje od 100 dolara po osobi.

Apartman sa dvije dvokrevetne sobe, kuhinjom, kupaonicom i dnevnim boravkom možete naći već od 3000 kuna za deset noći. Kada smo podijelile cifru, ispalo nas je cca. oko 100 kuna po noći, s čim ćete se složiti da ne možete takvu ponudu naći ni u centru Zagreba. 

Također, preporučujem da prije ulaska u taxi, dobro iskomunicirate cijenu putovanja sa šoferom, kako bi izbjegli potencijalne prijevare. Iz mojeg iskustva, prijevoz od aerodroma do apartmana je bio plaćen 50 američkih dolara, da bi par dana kasnije saznale da je cijena za takvu udaljenost mogla biti maksimalno plaćena 15 američkih dolara. Stoga, oprezno!

Ovaj karipski otok kao 53. najveća razvijena ekonomija na svijetu, ima poprilično paprene cijene hrane i pića za jednog prosječnog Europljanina. U Huntenovim vrtovima, čak je i jedan Nijemac napomenuo da su cijene previsoke i za prosječnog Nijemca. No, ako imate želju i volje za kombinacijom i malom većim promatranjem cijena namirnica, moguće je ponešto uštedjeti, a ako ništa drugo, možda skinete pokoji kilogram.

Što vidjeti

Naša misija na putovanju je bila bazirana na razgledavanju, uživanju u toplini mora i sunca, isprobavanju novih okusa, hrane i pića, odličnoj zabavi, učenju i stjecanju novih iskustava.  

Za početak, preporučujem da obavezno posjetite čim više plaža na ovom otoku jer su one uz rum (Mount Gay) i popularno nacionalno jelo – leteću ribu, svakako simbol ovog otoka. Barbadoške plaže su jedne od najljepših na Karibima, stoga se pobrinite da upoznate ova jedinstvena područja na zemlji. Ovaj karipski otok obiluje lijepim plažama. Neke od najpoznatijih su Bottom Bay, Sandy Lane Beach i Carlisle Bay. Koju god posjetite, sigurno se nećete razočarati, te se opustite i posvetite maksimalnom uživanju i ispijanju koktela ili ruma pod prekrasnim plavim nebom i pred azurnim morem. San snova! 

Iduća aktivnost koju preporučujem je hranjenje i plivanje sa morskim kornjačama i ribama. Barbadoške kornjače su danas zaštićene na cijelom otoku, te roniti sa kornjačama i ribicama možete svakim danom od 6 ujutro do 6 poslijepodne. Ovo će Vas iskustvo definitivno izuti iz cipela, te će Vam pružiti nezaboravan doživljaj ronjenja pod vodom i izravan doticaj sa životinjama.

Iduća atrakcija je famozna Harrisova špilja gdje su bile snimane scene popularnog filma Pirati s Kariba. Kristaliziranu vapnenačku špilju obilježavaju duboki bazeni sa vodom, te prekrasne stijene koje će Vam darovati neopisiv doživljaj i mogućnost da doživite scene iz popularnog filma, te se barem na trenutak osjećate kao pravi pirat.

Kraljevstvo životinja

Kada poželite izravan doticaj sa divljinom, prirodom i životinjama, posjetite Barbados Wildlife Reserve gdje ćete biti u neposrednoj blizini sa nekoliko specifičnih životinjskih vrsta koje obilježavaju područje ovog otoka. Zeleni majmun, Mara, Iguana, razne papige, paunovi i kornjače će svakog pojedinca natjerati da se razveseli poput malog djeteta i uživa u razgledavanju životinja i istovremenom hranjenju.

Osim zabave i uživanja sa životinjama na kopnu i u morskim dubinama, iduća obavezna postaja je Huntes Garden. Dakle, vrt je posadio Englez, Anthony Hunte, iz čije priče smo saznale da mu je životna želja oduvijek bila posaditi vrt i stvoriti prekrasno mjesto u kojem će uživati sa svojom suprugom. Vrt je magično, neobično carstvo puno raznolikih rijetkih egzotičnih biljnih i životinjskih vrsta, živih boja koje će vam svakako pružiti neizmjerno i bogato uživanje u svim čudesnim sortama.Ako se umorite, od preduge šetnje i razgledavanja ove prekrasne čarolije svakako se možete opustiti u razgovoru sa vlasnikom vrta ili na nekoj klupici u prašumi.

Za noćne ptice

Naravno, pravo putovanje ne bi ni bilo putovanje bez dobrog noćnog života. No noćni život na Barbadosu je i više od toga – u ovakvom tipu noćnog izlaska osim želje za dobrom zabavom, vrlo vjerojatno ćete i ispuniti svoju želju za nacionalnom muzikom i dobrom hranom.

Barbados obiluje dobrom ponudom hrane. Po preporukama, najbolja kombinacija za isprobati je leteća riba sa rižom, tjesteninom ili povrćem, no u gastronomskoj ponudi stvarno ima niz različitih vrsta morskih plodova i riba, te je nemoguće sve isprobati u jednoj večeri. Od alkoholnih pića, bilo bi šteta ne isprobati rum u kombinaciji sa Coca Colom ili punčem koji se ovdje proizvodi od 17.stoljeća. Na ovoj večeri ćete zasigurno uživati jer osim prekrasnog jela i pila, osjetiti ćete i mirnu i opuštenu atmosferu domaće nacionalne muzike na pozornici pokraj bijelih pješčanih plaža sa pogledom na ocean i zvijezde.

Stoga, posjetite neke od stranica za pretraživanje jeftinih letova i kada ugrabite priliku, odmah kupujte. Nemojte predugo čekati da ne biste ostali bez karte i magičnog uživanja na ovom tropskom i veličanstvenom otoku! Barbados je karipski otok na koji se želimo vratiti.

Ovaj predivan tekst za Travel Advisor je napisala Iris Huzjak.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleSnježna kraljica – lijepa priča nedjeljom
Next articleAvion bez pilota? Je li to moguće?