Idemo u Bavarsku

Autor članka:
Podijeli:

Idemo u Bavarsku
Bavarska ima bogatu i značajnu povijest.

Slobodna država (Freistatt) i danas ima veliku ulogu u poslovnom i kulturnom životu ne samo Njemačke nego i Europe. Bavarci vole ljetovati u Hrvatskoj. Većina gostiju iz Njemačke su upravo Bavarci.

Stoga, idemo mi do njih. Bavarska je velika i mnogoljudna (blizu 13 milijuna stanovnika) i ima svašta za ponuditi od Alpa do Dunava.
Bavarska je najposjećenija država u Njemačkoj. Turizam je značajna ekonomska grana. Ponuda je vrlo bogata. Alpe i nacionalni parkovi na jugu te zaštićena područja jamče netaknutu prirodu. Grad Muenhen je svjetska metropola u svakom smislu zatim su tu mnogi barokni gradovi, dvorci, više od 1.200 muzeja, kazališta i opere…te još mnogo toga. Bavarska i zove u posjetu u bilo koje doba godine. Božićnih sajmova ima svuda, no oni pravi, originalni i najbolji su po Bavarskim gradovima.

Bavarsku posjeti godišnje oko osam milijuna turista. Prema statistikama Njemačka je nakon Španjolske druga najpopularnija destinacija u Europi. Kao domaćini su ljubazni i pedantni. Gotovo svi govore Engleski. U dućanima, poštama, kondukteri u vlakovima i svi ostali koji s turistima dolaze u kontakt znaju dobro Engleski.
Za ovo putovanje sam odabrao tri dragulja na rijekama i ne znam koji je ljepši.

Idemo u Bavarsku.

Idemo u Passau, Regensburg i Bamberg.


Passau grad na tri rijeke. Ušće Dunava, Inna i Ilza ga označuje kao Dreifluesselstadt. Poluotok na kojem je smješten stari grad izvrsno je uređen. Na svakom uglu su restorančići i trgovine suvenirima. Puno je turista koji uglavnom stižu s riječnih krstarica i zadržavaju se tijekom pola dana. Pred sumrak grad se naglo isprazni pa je tada najbolje doba za šetnju. U katedrali su najveće orgulje u Europi, a svaki dan u podne je koncert. Mnogima je Passau još neotkriven dragulj na Dunavu.


Regensburg je veći grad (oko 150.000 stanovnika). Stara jezgra je pod zaštitom UNESCa. Šetnja popločenim ulicama je nešto zbog čega se dolazi. S jedne strane Dunav i stari kameni most, a s druge parkovi i avenije omeđuju stari dio grada. Trgovine, restorani, i mali dućani su lijepo uređeni i mame prolaznike. Posebno je grandiozna palača grofova Thurn und Taxis koji ovdje žive stoljećima te su i danas jedna od moćnijih obitelji Bavarske. Park oko dvorca je pravo mjesto za šetnju. Grofica Gloria je proaktivna na društvenoj sceni Europe.


Bamberg nije na Dunavu nego pored Maine i od ova tri je možda i najljepši. Jedan je od rijetkih gradova koji nije stradao u bombardiranju pa je i to jedan od razloga. Stari dio grada je također pod UNESCovom zaštitom. Zbog položaja na sedam brežuljaka zovu ga i Franačkim Rimom. Šarene kuče uz rijeku su mu dale epitet Mala Venecija. NA zlom je glasu bio u srednjem vijeku jer u 17.stoljeću Bambergu donesen zloglasni zakon o slobodnom spaljivanju sumnjivih žena kao vještica. Danas je gradić pun turista koji vijugavim ulicama traže poznato bamberško dimljeno pivo.

Ova tri grada su samo mali dio onoga što može ponuditi Bavarska.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Luksuzno putovanje kroz povijest: Carski vlak na relaciji Linz – Passau

Što vidjeti u Bambergu

Video vodič po Salzburgu

 

Nove objave