Search
Close this search box.

Belfast: grad burne prošlosti

Autor članka:
Podijeli:

Belfast je grad kojeg treba otkriti

Belfast, grad nekoć poznat samo po turbulentnoj prošlosti, danas se odlikuje otvorenošću, ljubaznošću ljudi, širokom ponudom hrane i atrakcija pa nije čudno što sve više turista za svoje odredište odabire ovaj glavni grad Sjeverne Irske.
Prošle jeseni u Belfastu sam se pronašla spletom okolnosti. Moja prijateljica već dvije godine živi i radi u predgrađu Belfasta, a na njen poziv da dođem u posjet na nekoliko dana, zajedno s još jednom prijateljicom, jedini odgovor je mogao biti – DA.
Direktan let iz Splita za Belfast traje 3 sata, vremenska razlika od Hrvatske je -1 sat, a službena valuta Sjeverne Irske su funte, ₤.

Belfast City Hall

Belfast
Jedno od najpoznatijih arhitektonskih lokacija u Belfastu je gradska vijećnica u samom centru Belfasta. Ova fascinantna neobarokna građevina je dom memorijalnog vrta, ali i izložbe za posjetitelje koja pruža uvid u povijest Belfasta.
Dok istražujete centar grada svakako posjetite i Waterfront Hall, simbol novog vremena Belfasta, katedralu Sv. Ane, glavnu anglikansku crkvu u Belfastu ili provedite vrijeme u predivnim belfastskim botaničkim vrtovima.

Botanički vrtovi

Botanički vrtovi Belfast
Upravo u Belfastu sagrađen je i porinut Titanic. Titanic Belfast, smješten je u takozvanom Titanic Quarter-u , vjerojatno najpoznatijoj četvrti u Belfastu. Unutar samog muzeja, koji je centralna atrakcija ovog kompleksa, na 6 interaktivnih katova, možete pratiti priču o Titaniku od izgradnje preko porinuća do tragične nesreće i potapanja. Ulaznica za Titanic Experience uključuje ulaz u muzej, obilazak ostataka nekadašnjeg brodogradilišta Harland & Wolff i brodova SS Nomadic i HMS Caroline.

Titanic muzej

Svi ljubitelji ulične umjetnosti svakako trebaju posjetiti Belfastske zidove mira. Tijekom šezdesetih, za vrijeme sjevernoirskog sukoba, popularno zvanog The Troubles, grad je bio podijeljen zidom koji je dijelio dvije zaraćene strane. Danas dijelovi tog zida, oslikani muralima s obje strane, još uvijek stoje kao spomen na burna vremena, a neki dijelovi se i dalje noću zatvaraju kao nekad.

Ulster Museum

Ulster
Za sve one koji žele saznati nešto više o burnoj prošlosti Belfasta, tu je i interaktivni Ulster Museum. Ulaz u muzej je potpuno besplatan, a osim priča i umjetničkih izložaka iz Sjeverne Irske, ovdje možete pronaći i povijesne ostatke iz cijelog svijeta, kao što su kosturi dinosaura, Egipatska mumija stara 2500 godina, antički pronalasci i različita moderna remek djela, a u ovom muzej izloženi su i kostimi iz serije Igra prijestolja.

Games of trone

Za fanove serije Igra prijestolja tu su i stakleni prozori s prikazima scena iz različitih sezona ove popularne serije. Prozora je ukupno 6 i nalaze se na različitim lokacijama širom grada, a jedan od njih, smješten upravo kod Titanic muzeja, daje fanovima priliku da sjednu u željezno prijestolje. Pokušajte ih pronaći sve!

Lewis square

Belfast ima još jednu zanimljivost za sve ljubitelje fantasy knjiga i filmova, naime Belfast je rodni grad poznatog pisca C. S. Lewisa, tako da u Belfastu možete pronaći i trg koji nosi njegovo ime i uslikati se s kraljem Aslanom, lavom iz serijala Kronike iz Narnije.

Belfast Castle

Iako se većina grada može obići pješke, pogotovo ako volite šetnje kao i mi, za neke lokacije ipak će vam trebati javni prijevoz. Kako smo bili smješteni izvan grada već po dolasku smo na svoje mobitele instalirale mLink app, koja se koristi za prijevoz u Belfastu i kupile tjedne karte. Karte vrijede za Metro i Glider prijevoz, cijena za 7 dana prijevoza je 15₤, cijena pojedinačne karte se kreće od 1.60 – 2.50₤ za odrasle pa je tjedna opcija najisplativija ako putujete na 4 ili više dana. Pri ulasku u prijevoz obavezno je pokazati vozaču vašu kartu u aplikaciji i checkirati se na aparatu kako bi vaš prijevoz bio registriran. Kontrole su česte, a kazne velike, tako da nemojte riskirati.
Belfast Castle je jedna od atrakcija smještenih van samoga centra. Tijekom godine ovo je popularno mjesto za vjenčanja i različita događanja, a lijepa okolica dvorca, pogodna je za piknike tijekom ljetnih mjeseci.

Belfast Castle

Gurmani se ne moraju brinuti, Belfast vas neće razočarati. Široka ponuda različitih svjetskih kuhinja zadovoljit će i one najzahtjevnije, u gradu možete pronaći različite indijske, meksičke, kineske, mediteranske i mnoge druge restorane. Mi smo ih posjetili nekoliko i nismo se razočarale. Cijene nisu toliko različite od onih kod nas, ponuda je raznolika, a hrana odlična. Dok ste u Belfastu svakako iskoristite priliku i doručkujte u „Veliko Britanskom“ stilu u jednom od Belfastskih Delia.

Deli, Belfast

Giant’s Causeway Coastal ruta

Ako se nađete u Sjevernoj Irskoj, nikako ne smijete propustiti izlet predivnom Giant’s Causeway Coastal rutom. Ova svjetski poznata ruta proteže se od Belfasta do Derryja, uz samu obalu Atlantskog oceana i vodi vas kroz prekrasnu prirodu koja ostavlja bez daha, malene ribarske gradiće, pored starih dvoraca sve do nevjerojatnih prirodnih tvorevina, starih 60 milijuna godina. Na ovoj ruti, doživjet ćete zelenu Irsku kakvu je prikazuju u filmovima.
Carrick-a-Rede Rope Bridge smjestio se blizu Ballintoya i nije mjesto za one slabijeg srca i strahom od visina. Most dug 20 m, nalazi se na 30 m visine iznad morskih grebena i povezuje obalu s malim otočićem Carrickarede. Most su napravili ribari koji su ovdje lovili losose i bacali mreže s otočića, a danas je u vlasništvu National Trusta i popularna je turistička atrakcija, otvorena tijekom cijele godine. Ovo iskustvo koštat će vas 9 ₤, vrijeme koje možete provesti na otoku nije ograničeno, a turisti se izmjenično puštaju s jedne strane na drugu u grupama kako se ne bi stvarala gužva na mostu.

Sjeverna Irska
Najpoznatija lokacija po kojoj je sama ruta i dobila ime, je Giants Causeway ili Prolaz divova, točnije 40 000 bazaltnih stupova, nastalih erupcijom vulkana prije 50 do 60 milijuna godina. Cijena ulaznice je 13 ₤. Godine 1986. ova lokacija, također u vlasništvu National Trusta, upisana je na UNESCOV popis svjetske baštine, a uz njega se veže i zanimljiva legenda iz koje je i nastalo ime koje nosi danas. Naime, prema legendi Prolaz divova je izgradio div Finn, kako bi došao do Škotskog diva Benandonnera s kojim je bio u svađi i koji je prijetio Irskom otoku.

Giants Causeway

Dan smo završili na jednoj od lokacija snimanja popularne serije Igre prijestolja. Fanovi serije prepoznati će King’s Road, ali zapravo radi se o aveniji bukovog drveća, Dark Hedges, gdje stabla formiraju tunel i stvaraju neobičnu atmosferu savršenu za ljubitelje fotografije, mističnog, ali i ostale posjetitelje.

Belfast, Irska

Na samoj ruti nalazi se još mnogo zanimljivih lokacija, jedna od poznatijih i primamljivijih turistima je Bushmills destilerija viskija, najstarija destilerija s dozvolom na svijetu, gdje možete vidjeti kako se radi irski viski, uz degustaciju. Mi nažalost nismo imali vremena za ovu turu pa će ona sačekati neki drugi posjet Sjevernoj Irskoj.

Bushmills
Photo by K. Mitch Hodge on Unsplash

Ako imate dovoljno vremena, Dublin je na samo 2 sata vožnje od Belfasta, a nekoliko autobusnih linija dnevno vozi u oba pravca, ako se odlučite na ovaj izlet nemojte zaboraviti ponijeti eure, a možda vam zatreba i putovnica.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel AdvisorEuropa

Nove objave