Bokokotorski zaljev – što vidjeti?

Autor članka:
Podijeli:

Za Bokokotorski zaljev kažu da je jedan od deset najljepših zaljeva na svijetu, a već izlaskom iz prvog zavoja na cesti koja ga prati uz samu obalu uvjerit ćete se da je doista tako. Ako putujete autom odaberite duži put koji će opravdati svaku minutu vožnje od Herceg Novog put plantaže mimoza u Đenovićima, pa Kamenara, gdje valja trajektom prijeći do Lepetana ako želite skratiti put do Kotora. Ako pak želite uživati u jedinstvenoj prirodi koja oblikuje zaljev hrvatskih svetaca treba nastaviti, uz Risan i Perast, do Kotora. Tako ćete vidjeti dva zaljeva koji čine Boku kotorsku – toplansko-tivatski i risansko-kotorski povezana uskim tjesnacem širokim samo 1,25 km. 

Perast

Perast je malo primorsko naselje u crnogorskoj općini Kotor. Najveći je spomenik Boke Kotorske. Sav je na kamenu i cijeli je kameni. Ima mnoge palače, crkve i kamene kuće. Već u  14. stoljeću imao je brodogradilište, a u Perastu je i radila prva pomorska škola.Preporučujemo vam da prošećete Perastom i pronađete svih 16 palača koje se tamo nalaze. Uglavnom su građene u baroknom stilu, a većina obitelji kojima pripadaju predstavlja 12 peraških bratstava.

 

Kotor

Zidinekojima je grad opasan zaista se isplati vidjeti. Duge su 4 km, a u grad se ulazi kroz troja vrata. Od 1979. Kotor se nalazi na UNESCO-ovu popisu zaštićene svjetske kulturne baštine. Zidine dosta podsjećaju na Dubrovačke, što ima smisla budući  je i Kotor dugo bio pod mletačkom vlašću.

Tivat

Tivat se nalazi na drugoj strani bokokotorskog zaljeva i do tamo ima oko pola sata vožnje. U Tivatu svakako posjetite luku Porto Montenegro gdje se možete nagledati najljepših i najluksuznijih jahta na svijetu. 

 

Risan

Risan je još od najranijih vremena imao povoljne geografske i klimatske uvjete za život i naseljavanje ljudi, kao i za pomorska skloništa. Zato ne  čudi što se u Risanskom zaljevu i njegovom zaleđu nailazi na tragove života iz prapovijseti.

Bokokotorski zaljev

Budva

Budva je jedna od najposjećenijih destinacija u Crnoj Gori. Dva glavna razloga zašto je Budva tako popularno odredište su predivne plaže i široka ponuda smještaja, od vrlo pristupačnih, do super luksuznih hotela. Smještena u središnjem dijelu crnogorske obale, nazvanoj ‘Budvanska rivijera’, razvila se na malom poluotoku, na kojem se nalazi stari dio grada.  Ono što najviše privlači turiste u ovaj dio Europi svakako je čisto more, bogata povijest i ludi noćni život.

 

Sveti Stefan

Iako otok, Sveti Stefan je povezan s obalom. Prvi put je naseljen u 15. stoljeću kada je na njemu izgrađena tvrđava u koju se okolno stanovništvo sklanjalo pred najezdom Turaka i gusara. Bio je nastanjen sve do 19. stoljeća, kada se ribarsko stanovništvo polako počelo raseljavati. Do potpunog iseljavanja je došlo 1955. Tada je Sveti Stefan pretvoren u prestižni grad-hotel u kome su do današnjeg dana odsjele brojne svjetski poznate ličnosti. Na otoku su tri crkve: Crkva Sv. Stefana, Crkva Aleksandra Nevskog i Crkva preobraženja. 

Bokokotorski zaljev

Travel Advisor – putovanja

Posjetite  naš YouTube kanal.

Upoznajte Balkan

Putovanja i horoskop – koja je vaša idealna destinacija?

https://www.travel-advisor.eu/ja-u-perastu-perast-u-meni/

Nove objave