Travel AdvisorTravel Advisor

Bolivija: Dolina mjeseca i tržnica na kojoj borave vještice

Bolivija je bila naša druga destinacija nakon Perua. Ako želite vidjeti kako je to sve izgledalo u Peruu, kliknite ovdje. Nakon kratkog izleta na peruanske otoke smo krenuli prema Boliviji. Nasmijali smo se, jer nas je jedan autobus vozio do granice, a onda smo morali prelaziti pješke do drugog busa. Naime, zbog dokumenata ne žele prelaziti granicu jer im je to dodatni „posao“.

Ako su vam potrebne jeftine avio karte, pogledajte kako ih naći ovdje.

Kako izgleda Bolivija

La Paz

Bolivija ima grozne ceste, pune rupa, obnavljane sa svakih 200 m pauze. Vožnja im je još ekstremnija nego u Peruu zbog dodatne brzine koju izrazito vole. Nakon lude vožnje, iliti ceste smrti, kasno uvečer stigli smo u Boliviju u La Paz.

Čekala nas je avantura po La Pazu koji je nevjerojatan grad u kotlini okružen naseljenim brdima. La Paz je poseban i zbog javnog prijevoza. Naime, osim autobusa imaju gondole. Da, dobro ste pročitali, žičaru s gondolama koja spaja sva okolna brda s centrom grada i može se njome voziti za 4 kn po smjeru. Prekrasan vidikovac Kilikili s kojeg se vidi cijeli grad oduzeo mi je dah.

Posjetili smo Dolinu Mjeseca koja mi je izgledala kao spilja bez krova. Dolina Mjeseca je prirodni fenomen dobiven radom vjetra i vode, a slika će vam sve pokazati.

Posebno me dojmila vještičja tržnica u samom centru La Paza koja je zapravo mala uličica prepuna dućančića.

Vještičja tržnica se zove jer postoje još stari butici u kojima možete kupiti različite toteme, napitke, čajeve, prah i začine za sve što vam padne na pamet. Tražite ljubav –može, želite ureknuti nekog –imaju i to, a imaju i prepariranih životinja za vlastito pravljenje napitaka. Ok, malo sam pretjerala, ali priznajte da vas zanima, zar ne?

Kasno uvečer krenulo je svega nas četvero na fakultativni izlet za koji ni mama ni ja nismo ni pogledale što je to, nekako smo se nadale da 250$ za izlet označava nešto veliko. Tako je i bilo!

Uyuni i pustinja soli

Rano u jutro stigle smo noćnim autobusom u mjesto Uyuni koje se nalazi neposredno uz Salar de Uyuni, odnosno, pustinju soli. Uloženi novac se isplatio.

Pustinja soli je presušeno more ogromne površine s na tone istaložene soli i otocima. Nešto nevjerojatno i nezamislivo. Pustinja je nadmašila sva očekivanja. Već kad smo stigli autobusom čekao nas je lokalni vodič koji nas je smjestio u terenac i krenuo prema pustinji.

U nekoliko navrata smo stajali kroz pustinju kako bi vidjeli vrulje, slikali optičke varke, udahnuli zrak, vidjeli otoke i naprosto uživali u miru, vjetru i suncu. Gospodin vozač je toliko bio drag da je na terencu vozio stol i stolice te je pripremio ručak koji smo imali baš u toj pustinji – okruženi beskonačnim prostorom. Otoci su također posebni, ali prepustit ću da o pustinji najviše kažu slike.

Povratkom iz pustinje počeo je i povratak prema Zagrebu. Najprije u Limu pa istim putem prema doma uz puno sati čekanja na aerodromu. Čekanje smo iskoristile da još jednom pređemo dojmove i čuda koja smo imale priliku vidjeti. Veoma sam zahvalna što smo mama i ja imale priliku otići na ovakvo putovanje jer je bilo putovanje života. Otišle smo na put koji nas je obogatio znanjem, iskustvom i prekrasnim uspomenama. Mislim da bi svatko trebao jednom u životu otići vidjeti posve drugačiju kulturu, način života, stil oblačenja i fenomene prirode koje Peru i Bolivija skrivaju.

Informacije:

Za Peru i Boliviju građanima Hrvatske nisu potrebne vize.

Najbolji period za putovanje je proljeće ili jesen.

Odjeća: sportska i slojevita jer je vrijeme promjenjivo.

Piti puno tekućine.

Novac: nositi dolare koji se u gradovima mijenjaju u SOL odnosno BOLIVIJANO, karticama je moguće plaćati u svim trgovinama,shopping centrima, uvijek tražiti čitave i novije novčanice (jer ih nekad ne prihvaćaju oštećene).

Previous articlePeru: Što se to krije na prostoru između Machu Picchua i Amazonije
Next articleFilmovi o putovanjima: Naš izbor za najbolje filmove za putovanje s kauča